TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkışının tescil üzerine etkileri!!!

Türk Patent ve Marka Kurumu Marka / Patent Vekili Hedef Patent Genel Müdürü Semra Baykan "Yurt dışı yapılan tescillerde Avrupa Birliğine yapılan başvurular tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsamaktadır. Bununla beraber birliğe giren ve çıkan üyeler olduğunda var olan tesciller için bazı işlemler yapılması gerekir. dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2021 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkışının tescil üzerine etkileri!!!

Eskiden birlikte olmayan ama sonradan eklenen Ülkerler için bazen ek dilekçeler vermek ve tescilin eklenen ülkede de tescilli olması talep edilebilir. Yine aynı şekilde Avrupa Birliğinden çıkan ülkeler içinde belli bir prosedür uygulanması gerekir. Şu an gündemde İngiltere'nin Avrupa Birliğimden ayrılması ve Brexit geçiş döneminin 31 Aralıkta bitmesi konusu var.  Bu da Avrupa Birliğinde tescilli olan marka , patent veya tasarım tescillerini etkilemekte. Daha önceki dönemde Birleşik Krallıkta(İngiltere) tescilli olan ürünler bu süreç ile birlikte yenileme sürelerinin dolmasıyla İngiltere'de ki hukuki korumalarını kaybetmekte. Bu korumanın devam edebilmesi için belli prosedürlerin uygulanması gerekiyor. "dedi.

Avrupa Birliği başvurularının tarihlere göre koruma sağlama konusunda bazı detaylar olduğunu belirten Baykan, burada en önemli konu yenilemelerdir diyerek detaylar hakkında bilgiler verdi.

01.01.2021 öncesi tescillenmiş Avrupa marka ve tasarım başvuruları:

•   Bu başvurular için UK bir başvuru numarası atayarak,tüm hakları Avrupa basvurusu ile aynı kalacak şekilde( başvuru tarihi, rüçhan vb.) UK register a kaydedecek.

•   Resmi ofise yeni bir başvuru gerekmeyecek, sertifika gönderilmeyecek.

•  Yenilemeler:

o    Eğer markanın/tasarımın yenilemesi 01.01.2021'den 6 ay sonraki bir tarihe denk geliyor ise, ayri bir UK basvurusunda var olan normal işleyişinde işleme alınacaktır.

o    Eğer markanın/tasarımın yenilemesi 01.01.2021 den sonraki 6 ay içerisinde bir tarihe denk geliyor ise cezalı ödeme uygulaması yapılmayacak ve geç ödeme süresi içerisinde dahi standard ücretle yenileme yapılabilecektir.

o    Marka/tasarım başvurusunun yenileme zamanı 01.01.2021 sonrasına denk geldiği zamanlarda, 6 aylık erken ödeme süreci içinde Avrupa aşamasındayken ödenmiş olması, UK de de yenilenmiş olmasını sağlamayacaktir. 10 yıllık koruma süresinin bitiş tarihi 01.01.2021 sonrasına denk gelen her dosya icin UK' de yenileme ödenmesi gerekmektedir.

o    Eğer markanın/tasarımın yenilemesi 01.01.2021 den önceki 6 ay içerisinde bir tarihe denk geliyor ise ve yenileme yapılmadı ise de UK'de olusturulacak marka/tasarim 'geçersiz' şekilde register a kaydedilecek ve Avrupa aşamasında cezalı ödeme sürecinde yenileme yapması durumunda, UK de tekrar bu işlemi yapmasına gerek kalmayacaktır.

01.01.20201'de süreci hala devam eden Avrupa marka ve tasarım başvuruları için UK' de koruma talep edilecek ise:

•     01.01.2021 itibarı ile 9 aylık süre içinde UK başvurusunun yapılması gerekiyor( resmi ücretler de ödenerek).

•     Yapılacak başvuruda marka/tasarim başvuru tarihi geçerli olacak ve rüçhan hakkı gibi haklar da geçerli sayılacak. Bu hakların geçerli sayılması için sınıf ve başvuru için bir değişiklik yapılmaması şartı bulunuyor.

Semra Baykan ;hak kaybına uğramamak için sürelerin takibi çok önemlidir diyerek kurumlara gerekli hatırlatmaları yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.