PwC, CFO Pulse adlı kurumun yapmış olduğu Covid-19 sebepli kriz araştırmasında ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Virüsün dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini baz alan bu araştırma, pek çok ülkede gelecek bazlı bir vizyon da ortaya koymayı hedefliyor. 4 Mayıs haftasında küresel için 4'üncüsü gerçekleştirilen CFO Pulse araştırmasına 24 ülkeden 867 CFO katıldı.bu ülkeleri içerisinde Türkiye ikinci defa yer alırken, araştırmada özellikle finans sektörüne virüsün etkisi ele alındı.
Araştırma sonucu ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça çarpıcı. Koronavirüs ile mücadelenin ekonomiye ve finans dünyasına vermiş olduğu zararlar kısa sürede atlatılabilecek gibi değil. Hatta normalleşme denilen şeyin finansal piyasaları çok da etkilemeyeceği varsayımı tüm dünyada ekonomistler tarafından da benimsenmiş durumda. Buna göre aslında bu mücadele çok daha uzun sürecek ve dğnya ekonomisini de hiç güzel günler beklemiyor.
Türkiye dahil küresel CFO'ların çoğunluğu (%70) COVID-19'un operasyonları üzerindeki etkileri konusunda büyük endişe duyuyorlar. Türkiye CFO'larının büyük çoğunluğu (%83), gelirlerinde düşüş beklediğini ifade ediyor.
Küresel finans liderlerinin endişelerinin başında; küresel ekonomik durgunluk olasılığı (%69) ve finansal etki (%67) geliyor. Türkiye CFO'larının çoğunluğu ise krizin finansal etkisi yönündeki endişelerini ilk sıraya koyuyor (%80).
Giderlerin kısılması önlemlerini planladıklarını söyleyen CFO'lar için (%82) CapEx yatırımları ertelenmesi veya iptal edilmesi en muhtemel olanlar (%89). Ancak, küresel ve Türkiye CFO'larının çoğu dijital dönüşüm ve Ar-Ge ile ilgili yatırımları ertelemeyi veya iptal etmeyi planlamıyor.
Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (%49), kriz bugün sona erecek olsaydı üç ay içinde şirketlerinin "olağan" durumuna dönebileceğine inanıyor. Türkiye CFO'larının %51'i krizin bugün sona ermesi durumunda iş dünyasının "olağan" haline üç ay içinde dönebileceğini öngörüyor. Süre 6 aya çıktığında ise bu yönde görüş verenlerin oranı %80'e ulaşıyor.
Kuruluşlar, çalışanların güvenli bir şekilde işlerine dönmelerine izin verecek önlemleri göz önünde bulundursa da CFO'ların %20'si kritik konularda gerekli çalışana sahip olmamaktan endişe duyuyor. Türkiye için bu oran %34'e kadar çıkıyor ki bu da pek çok şirketin çalışanlarının yetenek ve becerilerini yeni normal için geliştirmeyi düşündüklerine işaret ediyor olabilir.
En Çok Okunan Haberler
Kadın ve Ekonomi sayfamızın bu hafta röportaj konuğu...
Avukat Ayça Gün ,2021 yılı itibariyle tüketi...Ayça Gün "Pandemi dönemi boyunca pek çok şey gibi al...
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay; "Yeni Dö...Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu ...
Bursalı gazetecinin iyilik hareketi çığ gibi...Bursalı gazeteci Kübra Ulutaş'ın başlattığı sosyal s...
Elektrik faturaları nasıl düşürülür?Limak Enerji, salgın süreci ve soğuk havaların da et...
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri buluş...Türk Eximbank Bilgilendirme Sunumu TOBB Kadın Girişi...
TCMB: Uluslararası yatırım açığı yükseldiTürkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına ola...
BUÜ personeline organik tarım uygulama eğiti...Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), tarımsal üretimi te...
GUHEM ve BUTEKOM Bursa İçin Büyük FırsatBosna Hersek Cumhuriyeti Büyükelçisi Adis Alagic, Bu...
KÇÖ işlemlerini e-devlet üzerinden hızlıca t...1 Aralık 2020 tarihi itibariyle e-devlet üzerinden a...
Ne dolar ne faiz en yüksek getiri BES'te2020'de emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde...
Bankaların çalışma saatleri değişiyorKorona virüsü salgını nedeniyle kısaltılan banka mes...
BUÜ ve BOSİAD'dan iş gücü kaybını azaltacak ...Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Bursa Organize Sa...
İlham Veren Başarı Hikayeleri'nin Konuğu Dr....TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düze...