TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Normalleşme piyasalara nasıl yansıyacak?

Bir araştırmanın sonuçlarına göre, ticari işletmelerin covid-19 sebepli kriz yönetiminin, standart istikrar yönetimine geçmeleri için zaman gerekiyor..Bazı ülkelerde ve bölgelerde normalleşme adı altında kriz ekonomisi yavaş yavai gevşetilse de pek çok sektör için aslında kriz hala devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2020 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2020 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Normalleşme piyasalara nasıl yansıyacak?

PwC, CFO Pulse adlı kurumun yapmış olduğu Covid-19 sebepli kriz araştırmasında ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Virüsün dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini baz alan bu araştırma, pek çok ülkede gelecek bazlı bir vizyon da ortaya koymayı hedefliyor. 4 Mayıs haftasında küresel için 4'üncüsü gerçekleştirilen CFO Pulse araştırmasına 24 ülkeden 867 CFO katıldı.bu ülkeleri içerisinde Türkiye ikinci defa yer alırken, araştırmada özellikle finans sektörüne virüsün etkisi ele alındı.

Araştırma sonucu ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça çarpıcı. Koronavirüs ile mücadelenin ekonomiye ve finans dünyasına vermiş olduğu zararlar kısa sürede atlatılabilecek gibi değil. Hatta normalleşme denilen şeyin finansal piyasaları çok da etkilemeyeceği varsayımı tüm dünyada ekonomistler tarafından da benimsenmiş durumda. Buna göre aslında bu mücadele çok daha uzun sürecek ve dğnya ekonomisini de hiç güzel günler beklemiyor.

Türkiye dahil küresel CFO'ların çoğunluğu (%70) COVID-19'un operasyonları üzerindeki etkileri konusunda büyük endişe duyuyorlar. Türkiye CFO'larının büyük çoğunluğu (%83), gelirlerinde düşüş beklediğini ifade ediyor.

Küresel finans liderlerinin endişelerinin başında; küresel ekonomik durgunluk olasılığı (%69) ve finansal etki (%67) geliyor. Türkiye CFO'larının çoğunluğu ise krizin finansal etkisi yönündeki endişelerini ilk sıraya koyuyor (%80).

Giderlerin kısılması önlemlerini planladıklarını söyleyen CFO'lar için (%82) CapEx yatırımları ertelenmesi veya iptal edilmesi en muhtemel olanlar (%89). Ancak, küresel ve Türkiye CFO'larının çoğu dijital dönüşüm ve Ar-Ge ile ilgili yatırımları ertelemeyi veya iptal etmeyi planlamıyor.

Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (%49), kriz bugün sona erecek olsaydı üç ay içinde şirketlerinin "olağan" durumuna dönebileceğine inanıyor. Türkiye CFO'larının %51'i krizin bugün sona ermesi durumunda iş dünyasının "olağan" haline üç ay içinde dönebileceğini öngörüyor. Süre 6 aya çıktığında ise bu yönde görüş verenlerin oranı %80'e ulaşıyor.

Kuruluşlar, çalışanların güvenli bir şekilde işlerine dönmelerine izin verecek önlemleri göz önünde bulundursa da CFO'ların %20'si kritik konularda gerekli çalışana sahip olmamaktan endişe duyuyor. Türkiye için bu oran %34'e kadar çıkıyor ki bu da pek çok şirketin çalışanlarının yetenek ve becerilerini yeni normal için geliştirmeyi düşündüklerine işaret ediyor olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.