TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rakamların bize verdiği mesajları iyi değerlendirmeliyiz

Kadın ve Ekonomi sayfamızın bu hafta röportaj konuğu Pekcan Bağımsız Denetim Ve Yeminli Mali Müşavir'de  Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Akredite Kobi Danışmanı olan Emel Pekcan oldu. Rakamların sihirli dünyası ve sektörün geleceği üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2022 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Rakamların bize verdiği mesajları iyi değerlendirmeliyiz

 Merhaba Emel Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1966 yılında Bursa'da doğdum. Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Akredite Kobi Danışmanıyım. Pekcan Bağımsız Denetim Ve Yeminli Mali Müşavirlik olarak Bursa ve İstanbul illerinde bulunan ofislerimizde Müşavirlik hizmetleri vermekteyiz. Ailecek hizmet sektörünün içerisinde bulunuyoruz; eşim Yeminli Mali Müşavir, oğullarım ise Avukatlar.

Rakamlarla dolu bir yaşamınız var, her zaman rakamlarla mı çalışmak istediniz?

Rakamlara nasıl baktığımıza bağlı aslında bu sorunun cevabı.

Mesleğimizde her rakamın bize verdiği mesajı iyi değerlendirmek gerekir. Şirketlerin gelirlerinin artması demek, ülkenin değerinin artması demektir.  Rakamlar bize geçmişten hareketle gelecekte;

-Hangi kararları almamız gerektiğini,

-Zor zamanlardaki eylem planlarımızı,

-Yeni fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyar. Bu sebeplerden dolayı hayatımızın her anında olan rakamlardan insan neden uzak kalmak istesin.

Size göre sektörünüzde kadın olarak çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Muhasebe mesleği geniş üye yelpazesine sahip mesleklerdendir. Meslek mensuplarının profili incelendiğinde her yaştan, her eğitim seviyesinden, her türlü çevreden meslek üyesinin mevcut olduğu görülmektedir. Böylesi zengin üye portföyüne sahip olan muhasebe mesleğini hem kadınlar hem de erkekler tercih ve icra etmektedirler. Ancak mesleği icra yetki ve hakkına sahip olan kadın ve erkek sayısı istatistiksel olarak karşılaştırıldığında kadınların sayıca azlığı dikkat çekmektedir

Söz konusu farklılığa neden olan birçok faktör olduğu kesindir.

Özellikle meslek mensubu kadınlar mesleğe başlarken destek görmediklerini, meslekte ikincil görüldüklerini, kendilerini kabul ettirme sorunu yaşadıklarını, müşteri bulmada zorlandıklarını, mükelleflerle ilişkilerinde zorlandıklarını, erkeklere oranla daha az gelir elde ettiklerini, mesleğin yoğun çalışma şekli, mükelleflerin büyük çoğunluğunun erkek olması nedeniyle kadın muhasebe meslek mensubu yanlış anlaşılmaktan çekindiği için erkek meslektaşları kadar girişken olamamak gibi nedenlerle sorunlar yaşadıklarını görmekteyiz

Bunların yanı sıra;

Dijitalleşme süreci ile muhasebe mesleğinde de uzaktan çalışma önem kazandı. Uzaktan Esnek Çalışma saatleri kadınların daha rahat hareket edebilecekleri alanları genişletti. Evlerimizde geçen zamanı, bulunduğumuz yerden zaman ve maliyet olarak avantajlı şekilde eğitimlerimizi de alma şansı olarak değerlendiriyorum.

Bizim mesleğimizi yıllarca edinilen tecrübe ile birlikte bedenin ve ruhun el verdiği sürece icra edebilirsiniz.   

Kadınlar, tıpkı bir çocuk yetiştirircesine şirketlerin kurulmasına, büyümesine ve gelişmesine her anlamda katma değer sağlamaktadır.

Şirketinizde kadın ve erkek çalışan sayısını değerlendirelim. Kadın bir işveren olarak pozitif ayrımcılık yapıyor musunuz?

Şirketimizde çalışan kadın erkek sayısı eşit. Bizim için bir çalışanın cinsiyeti, ırkı, siyasi görüşü veya diğer özellikleri kesinlikle önemli değildir. Çalışanlarımızda dikkat ettiğimiz hususlar; çalışkan, dürüst olması ve kendine sürekli bir şeyler katabilme yeteneğine sahip olmasıdır.

Sizce kadınların iş hayatındaki yerini arttırmak amacıyla neler yapılabilir?

Ülkemizde sosyo-kültürel engeller varken kadınların girişimcilik adına attığı her adım çok değerlidir. Ülkemizde gerek hukuki gerekse de toplumsal düzenlemeler yerine getirilmeye çalışılmakta. Umarım kısa sürede toplumdaki rol dağılımlarını eşitlemeye yarayan uygulamalar artar. Kadın girişimcilere verilen KOSGEB destekleri gibi yardımcı enstrümanlar arttırılmalı. Kadının güçlü olması demek, bütün toplumun güçlü olması demektir.

Zor bir dönem olan pandemi sürecini ülkece atlatmaya çalışıyoruz. Sektörünüz bu durumdan nasıl etkilendi?

Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarıma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, hastalara acil şifalar diliyorum. İş hayatımızda pandemi süreci, hızla güncellenen mevzuatı takip etmemizi gerektirirken aynı zamanda bize uygulama açısından da yoğun günler yaşatmakta. Bu yeni şartlar ile birlikte iş yapış şeklimizi ve süreç yönetimimizi değiştirmek zorunda kaldık. Ekibimizle, dönüşümlü bir şekilde uzaktan çalışma yaparak işlerimizi aksatmadan yürütmeye çalışıyoruz.

Üstlenmiş olduğumuz sorumluluklar sebebiyle işlerimizi de bir şekilde devam ettirmek durumunda olduğumuzdan, ekip olarak gerekli hijyen tedbirlerine dikkat ederek, maske ve mesafe kontrolü ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çok konuşuluyor.  Sizin düşünceleriniz nelerdir?

Koronavirüs bize yeni bir dünyanın kapılarını açtı. Geçtiğimiz bu zorlu süreçte gelişebilmek için değişime hızlıca ayak uydurabiliyor olmamız gerekiyor. Bu salgınla birlikte teknolojide ve dijitalleşmede geldiğimiz noktayı fark ettik. Bu alanlara daha fazla yatırım yapmak bütün sektörler için yararlı olacaktır. Nitekim, pandemi sürecine hazırlık giren kişi ve kuruluşlar hem daha az tehlikeli hem de daha karlı bir şekilde bu zor günleri atlattılar.

Dijitalleşme Sürecinin Mesleğinizi Yeniden Şekillendirmesine Bakış açınız nedir?

Küreselleşme ve teknolojik nedenlerden kaynaklanan karmaşık bir yapı içindeki iş dünyasında, anlaşılır bir raporlama sisteminin geliştirilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Sermaye sahipleri ve yatırımcılar, aldıkları kararların sağlıklı olması için geliştirilen raporlama sisteminin kapsamı içindeki bilgilerin; zamanında, ortak bir dille ve ortak bir anlayışla ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sunulmasını isterler.

Müşterilerin değişen ihtiyaçlarına daha etkin ve hızlı yanıt verebilmek için yeniden düşünmek gerekir. Hesapların sonuca kavuşmasında zamandan tasarruf etmek ve sonuçta müşterilere daha fazla katma değer sağlayan hizmetleri yerine getirmek gerekir. Bu nedenle dijital süreçte hizmet sunum zincirini yeniden tasarlamalıyız. Bu tasarımda bilgi teknolojisine ayrı yer vermek gerekir. Artık bilgi teknolojileri konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmayanların, denetim mesleğini de tam olarak yerine getirmeleri mümkün değildir.

Muhasebe mesleğinin yeniden düzenlenmesine yol açan diğer etken ise, küreselleşmeye bağlı olarak uluslararası yatırımlardaki artıştır. Yatırımcılar, yatırım kararlarını büyük ölçüde finansal tablolarda yer alan verilere dayandırmaktadır. Yatırımcılar ve diğer karar alıcılar, finansal nitelikli bilgilere ve işletmenin başarısı ile ilgili olarak bağımsız güvenceye de gereksinim duyarlar. Burada sözü edilen güvence hizmetleri, karar alıcılar için bilginin kalitesini artıran bağımsız meslek mensupları tarafından verilen hizmetlerdir. İşletmelerde yönetsel kararları almaktan sorumlu olan bireyler, kararlarına temel olarak kullandıkları bilginin güvenilirliğini arttırmaya yardımcı olması için güvence hizmetlerine başvururlar. Güvence hizmetleri de bağımsız denetçiler ve bağımsız çalışan diğer muhasebe meslek mensupları tarafından sunulan hizmetlerdir.

Belirli kriterleri taşıyan işletmeler için zorunluluk kapsamında olan Bağımsız Denetim neden önemli?

Günümüz işletmeleri için bağımsız denetim vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Şeffaf, anlaşılır ve açık bilgiye ulaşabilmek için bağımsız denetim gereklidir. Şirket yöneticileri, hissedarlar, çalışanlar, kredi verenler ve yatırımcılar güvenilir bilgi alabilmek adına bağımsız denetimden yararlanabilmektedir.

Bağımsız denetim ile denetlenen firma, kendine ve kamuya avantaj sağlar. Yönetime doğru veri akışını sağlayan bağımsız denetim mali tabloları üzerinden analiz yapmak gelecek ile ilgili tahminde bulunabilmeye imkan tanımaktadır. Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösteren bağımsız denetim işletme yönetimi, çalışanların yanlış bilgiler sunmasının önüne geçer.

Pekcan Bağımsız Denetim Yeminli Mali Müşavirlik olarak Neden Sizi tercih etmeliler?

Ekonomik ve teknolojik gelişmeleri takip ederek günümüze kadar yaşanmış 29 yıllık deneyim ve bilgi birikimimizle, işletme paydaşlarının ihtiyaçlarını zamanında karşılamak ve kamu yararını koruma amacıyla çalışmaktayız. Mükelleflerimizle güvenden kaynaklanan yakınlıkla uzun yıllar süren birlikteliklerimizde sürekli gelişme ve kârlılığı hedeflemekteyiz.

Tüm bu hizmetleri verirken vazgeçemediğimiz değerlerimiz;

Kaliteli Hizmet ,Güvenilirlik, Sorumluluk, Yenilikçilik, Tecrübe  ve Ekip çalışmasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.