TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altın Fiyatları Yükselişe mi Geçti?

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2021 10:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2021 10:02

Geçtiğimiz hafta FED faiz toplantısı sonrasında piyasanın 1 gün gecikmeli de olsa Powell'ın konuşmasını "şahin" olarak yorumlaması ve aynı zamanda "Kasım'da tapering gelebilir" fiyatlamasıyla ile hem ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde hem de dolar endeksinde belirli düzeyde yükselme ivmesi başlamıştı. Bu hafta bu yükseliş ivmesinin oldukça hız kazandığını görüyoruz. Bu durumun temel nedeni özellikle enerji piyasalarında yaşanan darboğazın başta Avrupa ve Çin olmak üzere küresel anlamda ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı korkusu. Hatta son dönemlerde ekonomik büyüme ve toparlanma ile ilgili verileri beklentilerin altında kalan Çin'de bu hafta yaşanan elektrik kesintileri ile üretimde ciddi düşüşler çoktan başladı bile.  Haliyle son yılların zirvesini gören enflasyonun yanına bir de durgunluk ve işsizlik de eklenirse acaba "stagflasyon mu geliyor" telaşı aldı başını gidiyor. Böylelikle ABD 10 yıllık tahvil fazileri son 3 ayın en yüksek seviyesi olan %1.56 seviyesine yükselirken, dolar endeksi de 94.5 ile son bir ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD 10 yıllıklarında ve dolar endeksinde yaşanan bu yükseliş en çok rakibi olarak adladırabileceğimiz altın fiyatlarını baskıladı. FED kararından bugüne kadar ons altın bir haftalık süreçte %2'ye varan bir kayıp yaşanmıştı. Fakat bugün açıklanan ABD işsizlik maaşı başvurularının son 7 haftanın en yüksek düzeyine yükselmiş olması ABD 10 yıllık faizleri ve doları bir miktar baskılayınca özellikle bugün öğleden sonra ons altında 1723 seviyesinden 1753'e %2'lik oldukça iyi bir yükseliş görüldü. İşsizlik maaşı başvurularının beklenti üzerinde yüksek gelmesi demek ABD'nin işgücü piyasasında işler çok iyi gitmiyor anlamına geliyor. Bu nedenle işgücü piyasası düzelmeden FED'in parasal sıkılaştırma tarihi de piyasanın kafasında öteleniyor.

Altın fiyatlarındaki bugünkü ivmenlenme sonrasında piyasada acaba ons altın 1900 yolunda ilerliyor mu sorusu gündeme geldi. Açıkçası ons altında kesin bir yükseliş ivmesinden bahsetmek için çok erken. Şimdi gözler 8 Ekim'de yani haftaya Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde. Bu veri beklentilerin çok üzerinde gelirse (altında) tapering tarihi piyasanın kafasında öne (ileriye) çekileceğinden altın fiyatlarında çok sert düşüşler (yükselişler) görme ihtimaliz bir hayli yüksek görünüyor. Beklentiye paralel gelmesi olasılığı da yine altın fiyatlarını belirli düzeyde düşürücü etki yaratacaktır diye düşünüyorum.

Şimdi isterseniz yazının kaleme alındığı sırada 1758 seviyesinden işlem gören ons altında teknik seviyelere bir bakalım; 1770 seviyesi altında satış baskısının hala devam ettiğini söyleyebiliriz. 1670 seviyesinin altına düşüşlerde ons altında düşüşler hız kazanacak ve yön güçlü bir biçimde negatife dönecektir. Yukarı yönlü hızlı bir yükseliş ivmesi için 1834 seviyesinin mutlaka aşılması gerekir.

Ons Altının Son Bir Haftalık Grafiği

Gram altına tarafına baktığımızda ise her ne kadar özellikle bu hafta başından itibaren ons altında düşüşler olsa da kurdaki yükselişlerin etkisi ile gram altında kur etkisi ile yükseliş söz konusuydu. Bugün ons altın tarafındaki hızlı yükselişle gram altın da o çok kritik seviyesi 500 TL seviyesini aşarak şu an 502 TL'den işlem görüyor. Kurda kısa vade ve orta vadede yönün yukarı olması gram altına destek vermeye devam edecektir. Gram altın 497 seviyesinin üzerinde olduğu sürece yükselişlerin hız kazanma ihtimali yüksek. 478 TL altına inmedikçe yön kısa vadede yukarı olacaktır. Yüksek kurun yanında ons altındaki yükselişler gram altın fiyatını daha da artıracaktır. Bu açıdan yukarıda anlattığımız geçerli senaryo bağlamında 8 Ekim Cuma gram altın için de oldukça kritik bir gün olacak.

                                  Gram Altının Son Bir Haftalık Grafiği

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.