TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gram Altın Fiyatları Yükselecek mi Düşecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2021 09:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 09:50

Bildiğimiz gibi gram altın fiyatlarını ilk olarak altının ons fiyatı sonrasında da dolar/TL kuru etkiliyor. Son aylarda dolar/TL'nin kırdığı rekorlar sonrasında üstüne bir de ons altında da ABD enflasyon rakamları sonrasında gördüğümüz yükselişle birlikte gram altında da tarihi zirveler gördük.

Altın yatırımcısı şimdi merakla bundan sonra ne olur onu merak ediyor. Şunu söylemek çok yanlış olmayacaktır, son aylarda gram altına en büyük gücü dolar/TL kurundaki yukarı çıkış veriyor. Haliyle bundan sonra da dolar/TL'de ve haliyle gram altında hem iç hem de dış nedenler nedeniyle yön yukarı olacak.

Bu açıdan 3 Aralık'ta içeride enflasyon rakamları dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamı açıklanacak. Haliyle kurda volatilite yüksek olacaktır ve bu volatilite gram altın fiyatlarını da bir hayli etkileyecektir. Bu açıdan olurda bizde enflasyon beklenti üstü gelir ve bir de ABD'de işgücü piyasası verileri de bir hayli iyi gelirse hem kurda hem de gram altında 3 Aralık'ta yeni rekorlar görmemiz bir hayli olası.

Ardından 15 Aralık'ta FED faiz kararı ve sözlü yönlendirmeleri gelecek. Ben 15 Kasım'da FED'in tapering hızını aylık 15 milyar dolardan 20 veya 25 milyar dolara çıkarabileceğini düşünüyorum. Çünkü son ABD enflasyon rakamları bir hayli yüksek geldi. Bu nedenle hele ki bir de 3 Aralık'ta iyi bir tarım dışı istihdam verisi gelirse 15 Aralık'ta daha şahin bir FED bizi bekliyor diye düşünüyorum. Bu faiz artırım tartışmalarını da alevlendirerek dolar/TL'yi haliyle gram altını fiyatlarını yukarı çeken bir etki yaratabilir.

Gram altın için 16 Aralık'ta çok önemli bir gün olacak. 16 Aralık'ta bizim Merkez Bankamızın faiz kararı ve karar metni gelecek. Piyasalar şimdiden Aralık ayı için 100 baz puanlık indirimi fiyatlamaya başladı bile. Olurda TCMB'den yine son aylarda olduğu gibi piyasayı terse yatıran olumsuz bir karar gelirse bu hem dolar/TL'yi hem de gram altın fiyatlarını yükseltecektir. Tabii faiz karar metni de yine önemli olacak. Karar metninde sürprizler olması gram altın fiyatlarında volatiliteyi artıracaktır.

Bugün ons altın ve emtialarda güçlü bir düşüş ivmesi görülüyor. Bu açıdan ons altında meydana gelen bu düşme gram altın fiyatlarını da bugün itibariyle yükselen kura rağmen düşürücü bir etki yaratmışa benziyor. Haliyle şu soru önemli hale geliyor gram altın için, ons altın düşmeye devam eder mi? Benim bu konudaki beklentim ons altında kısa vade için düşme çok kalıcı olmayacaktır. Ama kısa dönemde çok güçlü bir yükseliş ivmesi de beklemediğimi de söylemek isterim. Kuvvetle muhtemel ons altın belirli bir süre daha sıkışma formasyonu içerisinde bantlar halinde bir yükseliş gösterecektir diye düşünüyorum. Bu noktada yine belirli bir süre yatay hareketine devam edebilir. Bu nedenle gram altında ons altın kaynaklı aşağı ya da yukarı yönlü güçlü bir hareket beklemiyorum. Yukarıda da söylediğim gibi grama yine kısa vadede asıl güç dolar/TL'den gelecektir.

Kısa vade için gram altındaki teknik seviyeleri inceleyecek olursak;

Kısa ve orta vadede gram altın yükselmeye devam edecektir. Şu an 662 TL'den işlem gören gram altında 655 TL önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altına inişlerde yükselişler yavaşlayabilir. 666 TL üzerine çıkışlarda ise yükselişler hız kazanacaktır. 676 sonrası fiyatlamalar yeni tarihi zirve olacak. Kısa vadede 595 TL altına düşmedikçe yön yukarı olacaktır. Orta vadede de 497 TL üstü yükselişine devam eden bir gram altın anlamına gelecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.