TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYA TURUYLA LİDERLİK - İLHAM VEREN BARSELONA

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2021 12:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 12:51

Barselona demek eşsiz mimari demek,özgünlük demek ve tabi ki Gaudi demek.

Şehirle eşleşen Antoni Gaudi kendinden sonra gelen tüm mimarlara ilham vermiştir. Çocukluğundaki sağlık sorunları sebebiyle akranlarıyla oynamaktan çok doğada gözlem yapmıştır. Doğanın izleri eserlerinde de belirgin bir şekilde görünmektedir; çiçek tohumunu andıran kuleler, dalgalanıyormuş hissi veren binalar, bal peteği figürleri ve niceleri. Diğer çocuklardan farklı olmasını fırsata çevirerek mesleğinde fark yaratmış ve ilham veren bir mimar olarak tarihe geçmiştir.

La Sagrada Familia Kilisesi'ni yaparken "şehir benim eserimle anılacak" diyerek büyük bir tutkuyla başladığı projeyi 74 yaşında talihsiz bir şekilde tramvay kazasında ölünce tamamlayamıyor Gaudi. Sagrada Familia'nın,  Gaudi'nin 100. ölüm yıldönümünde, 2026'da tamamlanması hedefleniyor. Bitmemiş haliyle bile bizi heyecanlandıran bu tutkulu eserin bitmiş halini büyük merakla bekliyorum.

En çok hatırlanan tarihi kişiliklerin temel özelliklerinden biri "ilham vermek"tir. Günümüz işdünyasında ekiplerini harekete geçiren ve farklılığı yaratacak motivasyonu sağlayan liderleri daha çok duyarız ve daha çok biliriz.  İlham veren bir lider olmak, ilham veren sonuçları da beraberinde getirir.Bu bir etki-tepki ilişkisidir,ne ekersen onu biçersin gerçeğidir ya da karmadır...Her anlayışta kendini bulan bir ifade şekli mevcuttur.

Bazen kendiliğinden gelir ilham bazen ise "nasıl ilham veririm" diye düşünürüz. İlham vermek için tutku gerekir,hedef gerekir,adanmışlık gerekir.Yani odaklanmış mesai harcamalı ve ekiplerimize ilham vermek üzerine çalışmalıyız. Sürekliliğin sağlanması için metodolojisini de oluşturduğumuzda ilham veren yönetim şekli döngüsü oluşmuş olur .İş harici konular üzerine belli periyotlarda sohbet etmek,  farklı bir yeteneği  ya da hobisi olan ekip üyelerini tanıtmak , bambaşka sektörlerden ilham verici hikayeleri paylaşmak gibi olabilir.En önemli nokta ilham vermenin sürekliliğinin sağlanmasıdır.

Barselona'nın tüm sokaklarından ilham akıyor sanki.Bazen düşünüyorum: bu şehir çok güzel olduğu için mi Barselona'dan Gaudi'ler, Picasso'lar, Dali'ler çıktı  ;yoksa onlar olduğu için mi bu şehir bu kadar güzel ? Bu sorunun cevabını bulamadım hala...Bir etkileşim var gibi.

Bir tarafta Katalan modernizminin öncüsü binalardan Kemikler Evi - Casa Batllo,diğer tarafta dalgalı dış cephesi , çatısındaki sürrealist heykelleri ve iki tane avlusuyla dönemin rezidansı Casa Mila ve renkli şekerlemeleri andıran mozaikleriyle Park Güell. Herbir köşesi adeta birşeyler anlatmak istiyor bize. Bu kadar çeşitli mimari ve görselliğin içinde şehirleşme olarak çok düzenli bir yer Barselona. Şehir merkezi haritasına bakıldığında kare kare bloklarla dizili oldugunu ve ortasından bölen  diyagonal bir cadde oldugunu görürüz. Bu dizilim; düzeni ve farklılığı aynı anda barındabileceğimizin bir göstergesi sanki. Simetriyi çaprazlayarak bölen Diyagonal Cadde şehre farklı bir hava ve dinamizm katıyor. Barselona haritasındaki simetri ve asimetrinin ahengi gibi ilhamla beslenen ekiplerden alışılmışın dışında projeler duyarken ,rutin düzeni de devam ettirebiliriz. En önemli nokta dinamizm ve standartlık dengesini bütünselde korumak.

İlham veren liderlerle ilham veren sonuçlara...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.