TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GÖKKUŞAĞI , ÇEŞİTLİLİK VE DÜNYA TURUYLA LİDERLİK

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2022 08:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 08:50

Gökkuşağı gibi olmalı liderler.Tüm renkleri barındırmalı yönetim şeklinde.Böylece onu gören herkes mutlu olmalı gökkuşağını görmüş gibi.Kırmızı gibi hedefinde tutkulu,turuncu gibi yaratıcı, sarı gibi ışığını saçan, yeşil gibi uzlaşmacı,mavi gibi güven veren ve mor gibi çılgın olabilmeli ki ekibindeki herkese dokunabilsin.Renkli liderin ekibi de gökkuşağı gibi olduğunda çeşitlilik meyvelerini verecek, yaratıcılığı arttıracak ve vizyonu genişletecektir. Dünyamızı bu kadar güzel yapan da her çeşidi barındırmasıdır : farklı kültürler,orjinal coğrafyalar ve pek çok kaynak.Dünyayı modelleyen liderler yönetim şekli olarak pekçok soruya cevap bulacaklardır.                       

19.yy’ın en önemli mimarlarından Gaudi’nin devleştirdiği Barselona her gidene ilham verir.Doğanın kıvrımlarını eserlerine öyle aktarmıştır ki onları görünce yaratıcılığımız tavan yapar. Hemen sınırları aşmak , yapılmayanı yapmak ve iz bırakmak isteriz.Barselona gibi ilham veren bir lider olduğumuzda iş sonuçları ilham verici olan bir ekip yaratırız ve ezberler bozulur.

Göbeklitepe de ezberbozan bir yerdir.Bilinen en eski insanlık eserini MÖ 10,000 yılına çekerek bildiğimizi sandığımız tarihi değiştirmiştir.Lider de ezberleri bozmalı ve şaşırtmalı.Çünkü şaşırma eylemi ile salgılanan dopamine hormonu öğrenilen bilginin kalıcı olmasını sağlar.Göbeklitepe gibi sıradışı olmak ilgiyi ve odağı hep aktif tutmamızın anahtarıdır

Hayatın içinde zorluklar da var.Hep yüksek irtifada gitmeyebilir işler.O stres anlarında bu zorluk bana neyi öğretecek ve Bosna-Hersek gibi zorlukların üstesinden nasıl gelebilirim diye çözüme döndürmeli yönünü lider.Bir ülke düşünün ; öyle akla sığmayacak zorluklar geçirmiş olsun,bir kuşağı hep savaş ve etkilerini yaşamış olsun ama yılmasın ve küllerinden doğan Anka kuşu gibi dönüşsün.İşte Bosna-Hersek her liderin motivasyonu düştüğünde zorluklarla başetme örneği olmalı.Japonlar’ın ünlü atasözü gibi: 7 kere düş 8 kere ayağa kalk .

Duygular çok aktifleşince Roma gelir hep aklıma.Hep canlı,samimi ve yaşayan bir yer Roma. Görkemli  meydanları,dile gelse anlatacak çok hikayesi olan Kolezyum’u ve Trevi Aşk Çeşmesi ile her duygu aktif sanki Roma’da.İnsanın olduğu yerde duygu olmazsa olmaz.Liderin burdaki rolü duyguları görmek , anlamaya çalışmak ve herkese kendini değerli hissettirmek.Bağlılığı yaratan duyguların gücüdür.Çalışan bağlılığı için Roma gibi duygulara hitap eden liderler olalım.

Duyguları görenler ekibiyle ilgilenen liderlerdir.Ekiplerin en önemli ihtiyacı güçlü yönlerini görünür kılan liderlerdir.Tıpkı Bozcaada gibi.Küçücük bir adanın güçlü yönlere odaklanmak adına bize anlattığı çok şey var. Sert rüzgarlarını değerlendirip anakaraya enerji gönderen tribünleriyle, stratejik konumundan gelen gücünü korumak için yaptığı kalesiyle ve bakir doğasını zincir işletmelere vermeyip kendi kaynaklarını kullandırmasıyla gücüne aşık , kendisiyle okey bir ada.Ekibin güçlü yönlerini görüp , arkasında duran ve ışıklarını parlatan liderler olalım.

Enerjiyi yöneten de yönlendiren de liderdir.Onun enerjisi modellenir.Fransız Rivierası’nın başkenti Güzel Nice de enerji veren bir şehirdir.Yazı ayrı güzel kışı ayrı güzeldir.Oraya gidince havası değişir insanın.Bazı liderler de öyledir: iyi ki geldi motivasyonum yükseldi deriz.Yaydığı enerji ile aranan kişi olur.Aranan o kişi değil yaydığı enerjisidir aslında.İletişim çalışmalarındaki Aynalama Tekniği gibi düşünün.Karşında yüksek frekanslı biri varsa ona uyumlanırsın.Bu sebeple liderin enerjisi Güzel Nice gibi yüksek olduğunda motivasyonu yüksek mutlu takımlar kurulur.Nice gibi enerjik olalım.

Dünyanın dengeleri hızla değişirken bizim de dönüşmemiz gereken durumlar olacaktır. Dönüşüm adına Singapur muazzam bir şehir devletidir.Adanın sembolü olan Merlion Heykeli dönüşümü sembolize eder adeta.Heykelin gövdesi Singapur’un balıkçı köyü olarak mütevazi başlangıcını, heykelin başı ise aslanlar kenti olarak gücü temsil ediyor.Asya ülkelerinden farklı olarak taksi şoföründen manavına kadar herkesin İngilizce konuştuğu bir yerdir Singapur.1965’te bağımsızlığını ilan ettikten sonra uzun dönemli hedefler belirleyip engellere değil ihtiyaçlara odaklanmıştır.5.5 milyon nufüsüyla kişi başına milli geliri en yüksek 10 ülkeden biridir.Dönüşüm; tüm adımları hedeflere hizalanmak,mevcut kaynakları iyi değerlendirip aradaki farkları Ar-Ge çalışmalarıyla kapatmaktır.Singapur dönüşümün adıdır.

Liderlerin etki alanları büyüktür ve hergün yazılı sözlü yayın yaparlar.Kendisinin yayın yönetmeni olan lider bir kişisel markadır aslında.Ulus Markalaşmasında örnek bir model olan İngiltere ve başkenti Londra gibi akıllara kazınmalıdır liderin tarzı.Big Ben çanının kilometrecelerce öteden duyulması gibi lider de sesini uzaklara ve yukarılara duyurmalıdır.Tower Bridge’in iki yakayı birleştirdiği gibi eski ile yeniyi,Y kuşağı ile Z kuşağını ve idari kadro ile mavi kadroyu birleştirmelidir.

Ekibin kalbidir lider.Ekibini geliştirmek üzerine odaklandığı sürece dönüştürecek,ilham verecek,ezberbozacak,zorlukların üstesinden gelecek,enerjiyi yükseltecek,duyguları görecek fırsatları hep yaratır.Dünya gibi liderler olalım

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.