TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Covid 19 gölgesinde Otomotiv Sektörü 2020-2021

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2021 12:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2021 12:29

Tüm dünyayı esir alan Covid 19; her sektörü etkilediği gibi otomotiv sektörünü de olumsuz etkiledi..Salgın ile Nisan- Haziran döneminde üretimlerini durdurmak zorunda kalan otomotiv sanayisi; aldığı tedbirler ile açığı kapatıp en az hasar ile atlatabilmek için yüksek bir performans gösterdi diyebiliriz.
2020 yılında; Otomotiv üretiminde küresel olarak % 17, Avrupada ise % 23 bir daralma meydana geldi. 2021 planları ise hala 2019'un altında kalacağını gösteriyor.Salgın sadece satışları değil tedarikçi zincirindeki aksamalardan dolayı üretimi de negatif etkiledi.
Bu daralmadan en az etkilenen ülke ise;  COVID19'un başladığı Çin oldu. Daralma payları sadece % 5. Hastalığın başlangıç yeri olmalarına rağmen; salgını hızlıca kontrol altına almaları nedeni ile normale hızlı döndüklerini söyleyebiliriz.
Türkiye, otomotiv endüstrisinde dünyada 14. , Avrupa'da ise 4. sırada; ortalama 1.5 milyon aracın üretildiği ülkemizde  2020 yılının 1.3 milyon araç ile kapanacağı öngörülüyor. Ve 2021 yılı planları tekrar 1.5 M seviyelerine çıkmak;  tabiki kur, faiz artışları ve ÖTV'deki olası değişimler bu rakamı etkileyebilir.
2018 yılında; 31,6 milyar dolar ile ihracat rekoru kıran sektörde son üç yılın ihracat ortalaması 30 milyar dolar. 2020 yılının ise 25 milyar dolar ile kapanacağı öngörülüyor.


Covid 19; tüm sektörlerde olduğu gibi ; otomotiv sektörü için de; bir çok yeni kavramı gündeme getirdi:


-Hayatımızın her alanında daha fazla karşımıza çıkan dijitalleşme sürecinin hızı otomotivde de arttı. Üretimde dijitalleşme; hem verimliliğin artması hem de ürünlerin tasarımının müşteri ihtiyaçlarına göre hızlıca değiştirilmesi anlamına gelmekte. Özelikle inovatif akıllı mobilite alternatifleri ve bağlantılı araç özelikleri sunan yeni pazar oyuncuları ile hızla gelişen rekabet ortamına ayak uydurmaya çalışan firmalar arasında  iş ortaklıklarının kurulması 
- nesnelerin interneti ( IoT)
- Çevreci ve sürdürülebilir ürünler ön plana çıkacak. Elektrikli ve hibrit araç üretiminde artış, azalan CO2 limitleri
- Yeni nesil tedarik zincirleri ile; üreticiler ve tedarikçiler arasındaki iletişimin entegrasyonu,   " yakında üretmek" kavramı
- Otomotiv sektöründe uzun bir zamandır gündemde olan sadeleşme eğilimi de hızlandı. Markalar arası evlilikler, maliyet azaltmak için ortak üretimi hedefleyen platformlar daha çok duyulacak.  


Gelecek 10 yıldaki gelişmeler geçmiş 50 yıldan çok daha etkili olacak. Teknolojik gelişmeler ve tüketici tercihlerinin ön plana çıktığı bir dönem sektörü bekliyor.

İpek Yalçın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.