TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Home / Office ?

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2020 11:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2020 11:17

2020 yılı ile birlikte hepimizi etkisi altına alan Covid-19; sadece günlük hayatımıza değil iş hayatımıza da farklılıklar getirdi. " Home office" kavramı gündemimize oturdu. Yapılan araştırmalara göre; çalışanların % 44 'ü görevlerini uzaktan sürdürürken      % 24'ü  mevcut görevini kaybetti. Uzaktan çalışabilenler; yüksek gelirli ekonomilerdeki işlerin % 38'ini , üst orta gelirli işlerde % 25 ; düşük gelirli ekonomilerde ise  % 13 oluşturduğu tahmin ediliyor.

Peki home office çalışmak avantajlı mı? Dezavantajlı mı?

Evden çalışmak, birçok iş yeri için daha az maliyet ve daha fazla iş verimi anlamına geliyor. Bunun farkına varan şirketler, evden çalışma modellerini geliştirme konusunda yoğun mesai harcamaya başladılar. Çünkü gördük ki; Corono birkaç ay içinde hayatımızdan çıkmayacak bu neden ile de buna uygun statejiler geliştirmek kaçınılmaz hale geldi.

Her ne kadar bu yazımda bu 2 çalışma modelinin birbirine göre avantajlarını yazmaya çalışsam da ; doğruyu söylemek gerekirse ben hiç sevmedim home office çalışmayı. Çalışma arkadaşların ile birarada olmak , sosyalleşmek, duygularımızı anlamak ve her sabah bir iş disiplini ile işe gitmek için hazırlanmak sanırım benim düşünce yapıma daha uygun geliyor. Ayrıca özelik ile bizler gibi üretim yapan yerlerde; üretimi solumak, çalışanlar ile birlikte olarak bu zor günleri beraber atlattığımız duygusunu vermenin şart olduğuna inanıyorum

Ama tarafsız bir gözle bakalım; bu iki çalışma şeklinin avantaj ve dezavantajlarına;

Home office çalışırken; saatlerinizi esnetebilmeniz mümkün ama özelik ile hem şirketin, hem müşterilerin hemde eğer yabancı müşterileriniz varsa bu saatlere göre takviminizi ayarlamanız gerekmekte. Bir ofise kıyas ile evden çalışmak daha az maliyetli olabilir. Trafik de geçen zaman, benzin maliyetleri , ofis kiraları, toplu taşımadan uzak olarak covid riskini azaltmak ki home office çalışmanın ana nedenlerinden biri. v.b.

Home office çalışma düzeni, çalışma verimi ile birlikte birçok konuda dünyaya katkı sağlayabilir. Örneğin özel araçların daha az kullanılması hava kirliliğini büyük oranda azaltabilir ve bu durum karbon ayak izinin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Ortak ofislerde çalışmak bazen gürültü ve odaklanma konusunda sorun teşkil edebiliyor; eğer evde uygun ortamı yarattıysak bu da daha uygun bir çalışma ortamı yaratmamıza neden olabilir. Eğer dediğimiz gibi; uygun bir ortamı yaratabildiysek; stresimizi de azaltabiliriz.

Gelelim; dezavantajlarına;  başta da belirttiğim gibi işe gitmek bir disiplin getirmekte. Kıyafetiniz, hazırlığınız, makyajınız ancak home office çalışırken bu rahatlık belirli bir zaman sonra insanın motivasyonunu negatif yönde etkileyebilir. Home office çalışmak takım arkadaşlarınız ile iletişimin de kesilmesi demek Özellikle aynı projede çalışan kişilerin aynı mesai saatlerini ayarlaması ,bilgi akışını sorunsuz yönetmesi gerekli.

Dikkatinizi dağıtacak birçok konu karşımıza çıkabilir. Evde televizyonun açık olması, sosyal medya, eve girip çıkan diğer kişiler. Hele ki şu dönemde online eğtim nedeni ile tüm çocukların evde olduğunu düşünürsek; bu konuda bir yardımcınız bile olsa çocukların ihtiyaçları, dersleri, evde yaşanan olumsuz olaylar tamamı ile sizi etkileyecektir.

Ayrıca; ortaya çıkan diğer bir problem de Siber saldırılar. Normal şartlarda kurumsal ağlara ulaşmak daha zorken; evlerde ki cihazlara ulaşmak biraz daha kolaylaşıyor. Bu neden ile şirketlerin güvenlik politikalarını gözden geçirerek; gerekli alt yapıyı yeniden tasarlamaları  şart.

Ne diyelim, bir an önce eski günlerimize kavuşmak dileği ile;

İpek Yalçın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.