TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MESAJI ALIYOR MUYUZ?

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2020 19:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2020 19:37

Artık eskisi gibi olmayacak. Yeni bir " normal " e geçiyoruz. Corona sadece bir virüsdü ve başlangıçtı. Ben bunu doğanın bize verdiği bir "mesaj" olarak alıyorum. Ama acaba insanoğlu mesajı aldı mı? Yaşadığımız dünya artık bizi kaldıramıyor ve maalesef bunu düzeltmek içinde ne bireysel ne de hükümetler gerekli önemleri almıyorlar.

Bu konuda gençlere çok güveniyorum. Maalesef büyüklerinin yaşadıkları dünyaya verdiği zararı en azından durdurmak için çaba gösteriyorlar bizlere göre daha aktivist çocuklar geliyor. İlk alınması gereken konuların başında bence İklim değişikliği gelmekte.Tüm uygarlığımız için gerçek ve inkar edilemez bir tehdittir. Etkileri zaten görülebilir ve şimdi harekete geçmediğimiz sürece felaket olacaktır. Eğitim, yenilik ve iklim taahhütlerimize bağlı kalarak gezegeni korumak için gerekli değişiklikleri yapabiliriz. Bu değişiklikler aynı zamanda yeni işler yaratacak ve dünya çapında daha fazla refah sağlayacak altyapımızı modernize etmek için büyük fırsatlar sunacaktır. Dünya liderlerinin de hem fikir olduğu Küresel Amaçların tüm şirketler tarafından benimsenmesi, uygulanması ve sürdürülebilir katma değer yaratmayı amaçlaması gerekmekte.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI NEDİR?

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları , diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır.

Bu 17 Amaç, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor. Amaçlar birbiriyle bağlantılıdır; bir amaçta başarının anahtarı, birbiriyle ortak yönleri olan sorunları hep birlikte ele almaktır.

Bu hedeflerden biri olan İklim değişikliği ile ilgili;  Paris Anlaşması'nı imzalayan 197 ülkeden onaylamayan sadece 10 ülke kaldı. Bunlardan birisi de Türkiye.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre son dönemdeki doğal afetlerin yüzde 90'ı sel, fırtına, sıcak hava dalgası, kuraklık ve diğer aşırı iklim hareketlerinden kaynaklanıyor. 2015 yılı sonunda kabul edilen Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın bu yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulmasını ve fosil yakıt kullanımını azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini hedefliyor. Şu ana kadar Türkiye'nin de arasında bulunduğu 197 ülke bu anlaşmayı imzaladı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ülkelerin bunu onaylaması da gerekiyor. New York'ta devam eden BM Genel Kurul Çalışmaları esnasında Rusya'nın da bu anlaşmayı onayladığını açıklamasının ardından dünyada bu anlaşmayı onaylamayan sadece 10 ülke kaldı. Bunlardan birisi de Türkiye. Diğer ülkeler ise Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgizstan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen.

Türkiye'de kişi başı sera gazı emisyonları 17 yılda yüzde 140 arttı

Türkiye'de karbondioksit (CO2) eşdeğeri olarak toplam sera gazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 140,1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 1990 yılında kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 4 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer  6,6 ton/kişi olarak rakamlarına ulaştı.

BU PANDEMİ GİDECEK BAŞKA PANDEMİLER GELEBİLİR.

Biran önce gerekli önlemleri almalıyız. İklim değişikliği ile kuraklık, sel, orman yangını gibi aşırı hava olayları kaynaklı afetler arasında önemli bir ilişki bulunuyor. Covid -19 bitecek ama bizi neler beklediğini bilmiyoruz.Kuzey kutbundaki buzullar eridiğini hepimiz biliyoruz ancak  altından hangi virüs çıkar bilmiyoruz. Ancak  dünyayı bugünkünden 25 kat ısıtacak metan gazı olacak bunu biliyoruz.

Uzayda başka yaşam ve hayat var mıdır bilemiyorum. Ama unutmayalım ki henüz yaşayacak başka dünyamız yok, bu neden ile de yaşadığımız yere sahip çıkalım.

İpek Yalçın

Thierry Diniz

Genel Müdürü



 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.