TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

X,Y,Z KOORDİNAT DEĞİL KUŞAKLAR

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2020 11:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 11:42

Evet bir koordinat vermiyorum uzun zamandır  herkesin konuştuğu ve özelik ile iş hayatında beraber çalışmanın yollarının aradığı kuşaklardan bahsediyorum.

Şu an iş hayatında aktif olan 4 farklı kuşak var

 1946-1964: Baby Boomer

 1965-1979: X Kuşağı

1980-1999: Y Kuşağı (Milenyum)

2000-2020: Z Kuşağı ( Kristal)

Tüm araştırmalar farklı kuşakların farklı becerilerinin olduğu gibi; motviasyon kaynaklarının da farklı olduğunu ortaya koymakta. Her bir kuşağın kendini bir diğerinden ayıran karakterleristikleri var.

Farklı değer yargıları ve bakış açılarına sahip bu kuşakların yönetilmesi de  artık bir tercih değil gereklilik.  Özelik ile geleneksel organizasyon yapılarına Y kuşaklarının gelmesi ile birlikte, önceleri onları eleştirirken şimdi onlar ile nasıl çalışmamız gerektiğini ve kendimizi nasıl değiştirmemiz gerektiğini konuşuyoruz. Birçok şirkette yönetici pozisyonunda eski jenarasyonlar olduğu düşünülür ise; yeni gelen Y ve Z kuşaklarının şirkete kazandırılması ve maksimum verim alınması için çalışılmalı. Bunun için öncelik ile kuşakların özeliklerini biraz tanımak gerekli sanırım. Yukarıda da bahsettiğim için şu an yoğunluk ile X ve Y ler iş hayatında olduğu için onları tanımlamak daha doğru olabilir.

X kuşakları gerçekten Baby Boomer ile Y gibi birbirinden çok farklı iki kuşağın arasında kalmış ortanca kardeş gibi . Şüpheci, otoriteye karşı saygılı bir kuşak.  İş sadakatleri yüksek ve yaşamak için çalışmak prensibini kabul etmişler. Teknolojide çok büyük değişimlere şahitlik etmiş ve adapte olabilmişlerdir. Çeşitliliğe açık oldukları için farklı din ve ırk dan insan ile daha iyi anlaşırlar. Yaşam şartlarını düşünüerek daha az çocuk düşünmüşlerdir. Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu ilk kuşaktır.

Y Kuşağı  ise sokakta oyun oynayan son kuşak olarak adlandırılıyorlar. Sorgulayıcı, tatmin olmayan ve girişim ruhu yüksekler.  Otorite tanıma ile ilgili problemleri var zaten diğer kuşaklardan ayıran ve iş dünyasında çok fazla konuşulmalarına neden olan en belirgin özelikleri.  İş ve sosyal hayatlarında denge istiyorlar. Onlar için iş , istediklerini ve hedeflerini sağlamadaki bir araç. Büyükleri yerine akranlarını dinlemeyi tercih ederler.  Dijitak okuryazarlıkları yüksek.   

Bu iki kuşak arasındaki iş hayatı için en büyük farkın " otoroiteye karşı " takındıkları tavırda olduğunu aşikar.  X kuşakları daha kabullenmiş ve otoriteyi kabul eden bir kuşak iken Y kuşakları bu konuda çok zorlayıcı. Şirketlerdeki en büyük anlaşmazlık ise işte bu noktada çıkıyor. Kendi kariyer yolculuğunda iş sadakati ve çalışmayı baz almış ve kendilerine her söyleneni yapmış bir kuşağın, herşeyi sorgulayan, otorite kabul etmez ve çalışmayı zevkleri için bir araç olarak  gören bir kuşak ile çalışması gerçekten zor.

Ancak ; bunu kabul etmeyerek değişimlerini istemek yapabileceğimiz en büyük hata. Farklı beceri ve yeteneklerin doğru yönetildiğinde şirketler için bir fırsat olacağı aşikar. Beraber çalışmanın formülünün bulunması gerekli.

Kurum kültürünün kuşaklara göre oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken unsurlar; sonuç odaklı, inovasyona imkan sağlamalı, çalışanların kişisel gelişimine imkan sunmalı ve en önemlisi iletişim yüksek olunmalı. Kapsayıcı  bir yönetim  tarzını  tercih  eden  Y  kuşağı,  yavaşlıktan  hoşlanmaz  ve  performansları hakkında sürekli geribildirime açıktırlar.  İş- yaşam dengesini korumak istedikleri için kurum bu esnekliği sağlamaya çalışabilir.  Teknolojiye çok yatkın oldukları için; iş ve sorumluluklarında teknolojiyi kullanıp işi çok hızlı bir şekilde yapabilirler. Yaptıkları işe yaratıcılık katarak farkındalık yaratmakdan hoşlanırlar.  Sabırsız kişilikleri nedeniyle hızlı terfi beklemekte ve alamadıklarında da çok hızlı iş değiştirmeyi tercih etmekteler. Onları tutmanın yolu motive etmek ve karşılıklı güven.

Tabi tüm bu söylediklerimiz Y kuşakları ile daha iyi çalışabilmek için öneriler. Ancak diğer bir taraf dan bakarsak Y neslinin de X ile çalışabilmek için çaba göstermesi gerekli. Karşılarında sabırlı, tecrübeli, bilgiye ve tecrübeye önem veren bir kuşak var. Çok büyük değişikliklere adapte olmuşlar ve iş sadakatleri çok yüksek. Bu neden ile; şirketlerde beraber çalışmak için adımlar atılırken, değişime açık durulurken, Y kuşaklarınında kendilerine verilen geri dönüşleri dinlemeleri ve adım atmaları çok önemli.

Dediğim gibi; şu an X-Y konuşula dursun; yeni yeni iş hayatına giren ve haklarında çok da öngörü olayan Z kuşakları ile ilgili de çalışmaya başlanması şart. Çünkü teknoloji içinde doğmalarına rağmen dikkat süreleri daha düşük. Sosyal medyada her gördüklerini kabul ediyorlar. Ve bireysel ve yalnız yaşayacak bir yaşam tarzını seçecekleri öngörülüyor. Çabuk tüketen ve sıkılan bir nesil, zorluk görmedikleri içinde hırsları yok. Yaşayıp göreceğiz ama bizi Y lerden daha yoracakları kesin Hatta X in Y ile yaşadığı sorunları fazlası ile Y , Z ile yaşayacak ve bizleri belki o zaman anlayacak :)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.