TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 Farklı Düşünme Metodu Öğrenmek İster misiniz?- 2

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2021 09:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2021 09:56

Her şeyin birbirinin aynısı olduğu, herkesin birbirini kopyaladığı günümüzde farklı olan, kendine has tarzı olan kişi veya kurumlar ön plana çıkıyor, takip ediliyor.

Dünyaca ünlü inovasyon gurusu Tom Kelley, John Littman ile birlikte yaratıcı düşünme yönü güçlü kişileri gözlemleyerek tespit ettikleri farklı düşünme ve davranma metodlarını "10 İnovasyon Emri" adlı kitapta anlatmışlar. İlk yazımda bu  tarzlardan Antrapolog, Deneyci ve Çaprazlayıcı anlatmıştım. Bu yazımda da sizlere Mücadeleci, İşbirlikçi ve Yönetmen tarzını anlatacağım.

Fark yaratmak için ihtiyaca göre kendi kişilik yapımıza uygun olan her tarzı uygulamak ve ekibimize uygulatmak çalışmalarımıza değer katacaktır.

4-Mücadeleci: Mücadeleciler az ile çoğu başaran kişilerdir. Daha önce yapılmamış şeyleri denemek onları keyiflendirir. Hepimiz bir Mücadeleciyi görünce tanırız, yorulmak nedir bilmeden her türlü sorunu aşmak konusunda öyle beceriklidir ki, sanki problem de onlar da hiç var olmamış hissini verirler. Mücadeleciler takımın en çok risk alan korkusuz ve sabırlı kişileridir. Gerektiğinde kuralları çiğnemek onlar için en doğal şeydir ve sistemin dışına çıkmayı sınırları aşmayı severler. Mücadeleciler sessiz, pozitif bir kararlılık sergilerler. Bu kişileri öne çıkaran şey, en zor koşulda bile umutsuz görünmemeleridir. Şirketinizdeki mücadelecilere dikkat edin. Bazen inatçı olurlar ama bazen inat iyidir. Mücadeleciler uzmanları dinlerler ama iş kendi çalışmaları, hayatları, kariyerleri üzerinde karar vermeye geldiğinde son lafı onlar söylerler. Uzmanları, söylenenleri bazen görmezden gelin, bir de bakmışsınız önünüze çıkan duvarda aslında kimsenin görmediği kocaman bir kapı var. Mücadeleciler yüreğinin sesini dinlerler.

5-İşbirlikçi: İşbirlikçi problemi çözmek için müşterisiyle, tedarikçisiyle, çalışanıyla işbirliğine hazırdır. Ekip çalışmasını en iyi yapan kişilerdir. Herkesin en iyi özelliklerini bir araya getirip ortaya harika işler çıkarırlar. Ayrılıklara ve dağılmalara karşı arabuluculuk becerilerini kullanarak, takımı çok iyi yönetirler. Birçok icat alanında uzman bilim insanlarının İşbirlikçi liderliğindeki ekip çalışmasıyla ortaya çıkmıştır.    Thomas Edison, tarihe Amerika'nın en büyük mucidi olarak geçtiyse bu üstün işbirlikçi olmasından, yetenekli bir takımı yönetip, bir arada tutarak çok geniş sahalarda pek çok icat ve yenilik yapmasındandır.

En başta firma içinde bölümler arası işbirliklerine açık olmalı ve bunun için de fırsatlar yaratmalıyız.

İşbirlikçi özelliği yüksek daha iyi takımlar kurmanız için güvenilir yöntemler:

-             Daha az yönetin, daha çok yönlendirin

-             Paslaşmayı deneyin

-             Herkesi işin içerisine dahil edin

-             Becerilerini geliştirin, güven kazandırın

-             Başarması için onlara daha çok imkan tanıyın

6-Yönetmen: Yönetmeni bilirsiniz. Yapımı kağıda döken, sahneleri tasarlayan, aktör ve aktristlerin en iyi performanslarını ortaya çıkaran, işi bitiren kişidir. Yönetmen sadece kişiliğinin gücüyle insanları tatlı dille, numaralarla ve yeri geldiğinde sıkıştırarak kendi bakış açısına çekmeyi bilir. Bazen yönetmen koltuğuna oturarak kafanızdaki eserin ortaya çıkması için tüm ekibi en iyi şekilde organize etmeniz gerekir.

Başarılı Yönetmenlerin Beş Özelliği:

1-           Sahneyi başkalarına bırakırlar

2-           Yeni projeler bulmayı severler

3-           Zorluklara meydan okurlar

4-           Hedefleri en zor olandır

5-           Takım çantaları zengindir

Yönetmen süreci her zaman hedefe yönelik olarak ilerletir. Yönetmenin görevi işi almak, yaratıcı ortamı oluşturmak, yeni fikirler bulmaktır. Hollywood'da derler ki "Yönetmenliğin %90'ı iyi bir kadro kurmaktır". Büyük yönetmenler yönetilmeyi beklemeyen, kendileri öncü olabilecek, o işi en iyi yapabilecek insanlardan oluşan bir takım kurarlar. Yönetmenler  proje için takımı oluştururlar ve onları işlerini en iyi şekilde yapması için motive ederler.

Gelecek haftaki yazımda da bulundukları ortama farklılık katan Deneyim Mimarı, Set Tasarımcısı, Hizmet Ustası ve Hikaye Anlatıcısı karakterleri anlatacağım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.