TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başarılı Ekiplerin Sırrı

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2021 09:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 09:48

İş hayatında mükemmel bir ekip çalışması mucizeler yaratabilir. Peki başarılı bir ekip çalışmasını nasıl sağlayabiliriz, başarılı ekip çalışmasının sırları nelerdir...

Öncelikle "ekip" kelimesini biraz açalım. Her bir araya gelen topluluğun gerçek bir ekip olmadığını bilmemiz gerekiyor. Gerçek bir ekip bir araya geldiğinde performans gösteren, bir çıktı üreten, tek bir hedefe hep birlikte odaklanan gruptur. Bireysel performanstan ziyade ekip performansı ön plandadır.

Bir grubun "Ekip" olabilmesi için asgari şu bileşenlerin olması gerekiyor:

  • Ortak Amaç: Herkesin sahiplendiği aklını, emeğini ve gönlünü koyduğu ortak bir amaç olmalı
  • Performans Hedefi: Ölçmediğin şeyi geliştiremezsin. Bireysel ve ekip hedef performans kriterleri belirlenip düzenli aralıklarla ölçülmeli
  • Adil İş dağılımı: Herkesin sorumluluk alanı adil bir şekilde belirlenmeli, iş dengesi ve bireysel sorumluluklar adil olmalı.
  • Ekip Ruhu: Ekip üyelerinin her biri bireysel sorumluluklarına sahip çıkarsa, kendini ekibin başarısından sorumlu hissederse gerçek anlamda ekip çalışması olur.
  • Bireysel değil ortak çıkar: Ekip üyelerinin her biri diğer ekip üyelerinin de çıkarlarını düşünerek hareket etmeli, bireysel karar almamalıdır.

Başarılı ekiplere bakıldığında şu ortak özelliklerin ön planda olduğunu söyleyebiliriz.

  • Teknik ve işlevsel uzmanlık
  • Problem çözme ve karar alma becerisi
  • Birlikte çalışma becerisi
  • İletişim ve güven ortamı

Bu maddelerden bence en önemlisi ekip içerisindeki iletişim ve güven ortamı. İsterse o ekiptekiler dünyanın en iyi, en akıllı, en doğru kararları alabilen insanlar olsun eğer birbirleriyle iletişim içinde değillerse, birbirlerini sevmiyorlarsa,  güvenmiyorlarsa o ekibin başarılı işler çıkarması çok zor.

Birbirini seven, güvenen ve anlayan kişilerden oluşan ekipler yüksek motivasyonla çok daha kısa sürede yol alacak ve daha yaratıcı çalışmalar ortaya çıkaracaktır. Çok güvendiğiniz biriyle yaptığınız çalışmadaki performansınızı, motivasyonunuzu ve yaratıcılığınızı düşünün, bir de güvenmediğiniz biriyle yaptığınız çalışmadaki performansınızı, motivasyonunuzu ve yaratıcılığınızı düşünün. Aradaki büyük farkı anlatacak eminim çok başarılarınız ve de başarısızlıklarınız dolu anılarınız vardır.

Stephen Covey  "Güvenin Hızı" adlı kitabında güven konusunu, ölçülemez ve soyut bir boyuttan, somut ve ölçülebilir bir düzeye taşıyacak bir formül yazmıştı.  Formül şöyle diyor "Güven her zaman iki çıktıyı etkiler".  Bu çıktılar  "Hız ve Maliyet"tir. Güven düştüğünde, hız düşer, maliyet artar, güven yükseldiğinde hız artar, maliyet düşer. Bu formüle göre güvene dayalı ilişkilerin olduğu ekipler daha hızlı iş çıkarır ve gereksiz maliyet yaratmaz diyebiliriz.

Ekibin birbirini sevip güvenmesinde ekip liderinin çok büyük rolü olduğunu herkes tahmin edebilir. Ekip lideri ayrıştıran değil tüm ekibi tek bir hedefte birleştiren, onları motive eden olmalıdır. Bunun için liderin de güvenilir ve kolay iletişim kurulabilen biri olması ekip başarısında çok değerlidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.