TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyümek İçin Kır Kabuğunu

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2021 22:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 22:03

Sizlere bu hafta yine bizleri derin düşüncelere daldırıp  sorgulamalar yaptıracak bir hikaye anlatacağım. İstakozun zorlu mücadeleden geçerek büyüme hikayesi...Bu hikayeden stres yönetimi, zorluklarla mücadele ve kendimizi aşmaya dair  ilham alacağınızı düşünüyorum.

İstakoz yumuşak yapısı ile sert kabuğu içinde büyüyen bir canlıdır. Bu kabuğun içinde büyümeye devam eder ama kabuğu aynı kalır büyümez. Büyüdükçe kabuğuna çarpar bu esnada da kendini stres ve baskı altında hisseder , büyümesini sağlamak için kabuğunu kırıp dışarı çıkması gerekir. Denizde kayaların altında güvenli bir bölgeye gittikten sonra kayalara vura vura kabuğunu kırar. Bu kadar yumuşak bir canlının böyle sert bir kabuğu parçalaması zorlu bir mücadele gerektirir.  Ama ne kadar zorlansa da bunu başarır, kabuğunu kırar ve yeniden kabuğunun çıkmasını bekler. Bu yeni çıkan kabuk daha büyüktür ve içinde artık rahatça büyür. Istakozların bu kabuk kırma sürecini yaşamları boyunca en az  3-4 kez tekrarladıkları tespit edilmiş. Her seferinde büyüyerek kendini yenileyen istakozun her zaman etinin taze ve yumuşak olmasının sebebi de bu değişim sürecidir.

İstakozun kabuk değiştirme sürecinden kendimiz ve kurumumuz için ilham alacağımız noktalar:

  • Eğer bulunduğun yerde stres ve baskı altındaysan, kabına sığamıyorsan buna sevinmelisin, değişim isteğinin sinyalleri başlamıştır. Bu sinyalleri doğru oku ve kabuğunu kırmak için değişim yolculuğunu başlat. Bu hiç zor olmayacak küçücük basit bir istakoz bile ne kadar mücadele veriyor kabuğunu kırmak için. Sen de değişimi başlatırken zorlanacaksın ama büyümek için mücadele gerekiyor. Ne demiş Mevlana "Her şey üzerine gelip seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde sakın vazgeçme, çünkü orası gidişatının değişeceği yerdir."  
  • Bulunduğun yerde büyüyemediğini, kabuğunun içine sıkışıp kaldığını hisssettiğinde geçici çözümlerle kendini ikna etme. Eğer istakoz bu süreçte kendini çeşitli bahanelerle telkin edip, sakinleştirseydi belki de kabuğunu kırmaktan vazgeçecek, küçük kabuğunda yaşamaya devam edecek ve hiçbir zaman büyüyemeyecekti. Değişimi başlatmak için cesaretini topla.
  • Değişim hep sancılı olur. Ama kişiyi de kurumu da dinç ve diri tutar. İçinde öğrenme, yeni deneyimler ve tecrübeler barındırır. İnsan hayatta bir kere doğar, bir kere ölür deriz. Ama hayatta birçok kez ölümü de doğumu da ruhen hisseder, içimizde  yaşarız. Her değişimde de yeniden doğarız, yeni bir "ben" keşfederiz. Kendimizi yeniden keşfetmemiz için kendimizi değiştirmeye ve geliştirmeye hevesli olmalıyız. Her yeni "ben" bize kendimizi daha çok sevdirecek.

İstakozun doğal yaşamda büyümesini, insan hayatının değişim sürecine uyarlayıp hikayeleştirilmesini deneyimli psikiyatrist Abraham Twerski yapmış ve onun ağzından dünyaya yayılmış. Youtoube'dan bu hikayenin videosunu kendi anlatımıyla da izleyebilirsiniz. Kendisi ile ilgili araştırma yaptığımda maalesef 31 Ocak 2021'de Koronavirüsten hastalanarak 90 yaşında öldüğünü öğrendim. Allah rahmet eylesin. Kitapları ile tüm dünyada yaşamaya devam edecek olması ne güzel...Tıpkı 16 Şubat'ta kaybettiğimiz rahmetli Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu gibi. Birçok insanın hayatındaki değişimi başlatmasına ilham veren kitabı "Savaşçı"da hayatta nasıl güçlü bir şekilde mücadele edeceğimizi anlatıyor bizlere. Sevgili Doğan hoca da sevenlerinin ve okurlarının kalbinde, zihninde yaşamaya devam edecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.