TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çatışmalarınızı hangi tarzda çözüyorsunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2022 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 09:56

İster iş hayatımızda ister özel yaşamımızda olsun çatışma yaşamadığımız gün neredeyse yoktur. Hayatımız hep olasılıklar üzerinden bizim verdiğimiz kararlarla ilerler. Bir düşünün gün içerisinde farkında olmadan ne kadar çok karar alıp uyguluyoruz. Karar deyince çok büyük kararlardan bahsetmiyorum. Basit, anlık ne yapacağımıza karar verip günlük akışı sağladığımız yüzlerce kararımız oluyor gün içerisinde.

Bazen aldığımız kararlar sonrasında ya kendi içimizde ya da etrafımızdakilerle çatışmalar yaşarız. Yaşadığımız çatışmaları ne kadar kontrollü, akılcı ve karşılıklı iletişim kurarak çözersek o kadar kolay, huzurlu ve başarılı bir hayatımız oluyor aslında. Çatışmasız hayat mümkün değil ama çatışmalarımızı düzgün yönetmek mümkün ve bu da çoğu zaman bizim elimizde.Uzmanlar kişilerin yaşadıkları çatışmalarda genel olarak 5 farklı tutum ve davranış sergilediğini tespit etmiş. Hatta bunları kafamızda daha rahat oturtmamız ve hatırlamamız için de hayvan metaforu kullanarak ifade etmişler.

Acaba siz hangi hayvanın temsil ettiği tarzda  çatışmalarınızı çözüyorsunuz merak ettiniz mi? Bu yazıyı okuduktan sonra her yaşadığınız çatışmada kendinizi ve karşınızdaki kişinin tutumunu daha iyi analiz edeceksiniz.

Kaplumbağa (Geri çekilmeci): Kaplumbağalar çatışmadan kaçınmak için geri çekilmeyi tercih ederler. Çatışma yaratan sorunlardan ve kişilerden uzak durmaya çalışırlar. Çatışma çözmekten ziyade kaçınmacıdırlar, sessiz kalarak çatışmayı bitirmez süreyi uzatırlar.

Köpek balığı (Zorlamacı): Kendi amaçları çok önemlidir, ilişkileri ise önemsizdir. Bu nedenle kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için, çatıştığı kişiyi zorlar ve karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı, maddi manevi baskı kurmayı tercih eder. Kavgadan kaçmaz, tam içine dalar.

Tilki (Uzlaşmacı): Girişimcilik ve iş birliği içeren bu stratejiyi kullanan kişilerin amacı, her iki tarafı da kısmen tatmin eden, karşılıklı olarak kabul edilebilir orta yollu, her iki tarafa uygun  çözümler bulmaktır. Her iki taraf da kendi isteklerinin bir kısmında vazgeçerek asgari bir noktada buluşurlar.

Oyuncak ayı (Alttan almacı): Oyuncak ayılar için ilişki çok önemlidir, ilişkiyi bozmamak adına hep alttan almaya çalışır, kendi istek ve düşüncelerini geri plana atarlar.  İlişkilerin bozulmaması için çatışmayı yatıştırmaya çalışır ve karşı tarafın istediği gibi çatışmanın çözülmesini sağlarlar.

Baykuş (İşbirlikçi): Baykuşlar hem amaçlarına hem de ilişkilerine çok önem verirler. Çatışmaları, çözülmesi gereken sorunlar olarak görürler ve hem kendilerinin hem de diğer kişinin amaçlarına ulaşabileceği ortak bir çözüm ararlar. Ortak çıkarlara hizmet eden, kimsenin kaybetmeden kazanacağı yaratıcı çözümler bulurlar, iş bitiricidirler.

Çin alfabesinde çatışmayı ifade eden şekil “fırsat” ve “tehlike” kelimelerinin birleşiminde oluşuyor. Her çatışmanın bizim hayatımızın fırsatı ya da tam tersi tehlikesi olabileceğini unutmadan, yaşadığımız her çatışmayı fırsata ve kazanca çevirmenin yollarını aramalıyız. Bunun temelinde de doğru, güvenilir ve samimi bir iletişimin olduğunu unutmamalıyız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.