TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın Beyni Empati Kurmaya Daha Yatkın

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2021 10:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 10:34

Özellikle son yıllarda empati kurma kavramı iletişimin temeli olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Evde, işte, okulda, sokakta herkes birilerinin kendisiyle empati kurmasını ve daha çok anlaşılmayı istiyor. Empati kurma konusu kıymetli, çünkü doğru iletişimin, güvenilir liderliğin ve sağlam sosyal ilişkilerin temeli.

"Bir kişinin, başka bir kişinin duygu, düşünce, sorun ve isteklerini anlaması, kendisini bir başkasının yerine koyarak onun içinde bulunduğu durumu kavraması ve buna göre pozisyon alması" şeklinde tanımlanabilen empati, tüm insanların doğasında var olan bir yetenek. Tüm insanlarda bu yetenek var ama araştırmalar gösteriyor ki kadın beyni bunu çok daha kolay ve etkin yapıyor.

Bakın bu gerçek beyin üzerinde yapılan bilimsel deneylerle nasıl ispatlanmış. Bir grup kadın ve erkeğe farklı duygu durumlarını yansıtan fotoğraflar gösterilip fotoğraftaki yüz ifadelerinin ne anlama geldiği sorulmuş. Onlar cevap verirken de beyinlerinin hangi bölgeleri aktifleşiyor incelenmiş. Görüntülere bakıldığında hem kadın hem de erkeğin beyinlerinin arka kısımlarında renkli ışıldamalar görülmüş. Bu her iki cinsiyetin de fotoğrafı gördüğünü ve yorumladığını gösteriyor. Kadın ve erkek beyninin aktifleşen bölgelerini gösteren fotoğraflarına bakıldığında beynin ortasındaki bölgenin kadın beyninde ışıltılı, erkek beyninde karanlık olduğu görülmüş. Bu bölge duyguların merkezinin olduğu limbik bölgedir. Kadın beyni fotoğrafı gördüğünde o duyguyu yaşıyor ve bu bölge aktif oluyor ve ışıklar yanıyor. Erkek ise gördüğü fotoğrafı sadece tanımlıyor, duygusal anlamda bir bağ kurmuyor ve bu bölge çalışmıyor. Limbik alan istem dışı, bağımsız hareket eden bir bölgedir. Bu bölgenin çalışması kadın beyninin doğalında var, istem dışı devreye giriyor. Bu sebeple kadınlar karşı tarafın duygusunu çok kolay hissedebiliyor ve kolayca karşı tarafın duygularını analiz edebiliyor. Beynin incelenmesinden de anlaşıldığı üzere kadın beyninin empati kurma konusunda erkek beynine göre daha hızlı çalışan bir limbik sistemi var.  

Yapılan araştırmalar empati sırasında beyinlerimizde eş zamanlı çalışan iki farklı sistemin olduğunu tespit etmiş. Sistemin biri karşımızdaki kişinin hislerini içimizde hissetmemizi sağlayan "duygusal empati", diğeri de karşımızdaki kişinin duygularına odaklanmadan karşı taraf yerine sorunun çözümüne odaklanan "bilişsel empati" sistemi. Kadın beyni önce duygusal empati sistemini devreye sokuyor, sonra bilişsel empati yapıyor. Erkek beyni ise genelde duygusal empati yapmadan direkt bilişsel empati yaparak sorunun çözümüne odaklanıyor. Kadının beyninde limbik alan hep ışıl ışıl...

Empati kurmak başarılı bir kariyerin de anahtarı. İş hayatında güvenilir, saygın ve şeffaf iletişim kurmak için patronumuzla, yöneticimizle, iş arkadaşlarımızla yaşadığımız bir durum karşısında empati kurmaya çalışmak, onu anlamamızı ve daha doğru kararlar alarak hareket etmemizi kolaylaştıracaktır. Empatik davranmak kadar empatik dinlemek de önemli. Konuşurken karşı tarafın duygu durumunu anlamaya çalışmak, empatik dinlemek  onun söylemek istediklerini ya da söyleyemeyip ifade etmeye çalıştıklarını daha kolay anlamamızı sağlayacaktır. Böylece karşı tarafla iletişim kurarken onu anlamış ve duygularını hissetmiş olarak konuşacağız ki bu ikili iletişimde karşılıklı güvenin ve bağın kurulmasını oldukça hızlandıran bir durumdur.

Herkes aslında elinde "Beni İyi Hissettir" yazan görünmez bir tabela ile dolaşıyor. Biz karşımızdakini ne kadar iyi hissettirirsek o da bizi o kadar seviyor ve güven duyuyor. Onu iyi hissettirmemiz için de onunla empati kurmamız ve onun duygularını anladığımızı gösterecek şekilde konuşmamız, dinlememiz ve davranmamız çok önemli. Unutmayalım ki karşı tarafı iyi hissettirmek aslından ondan daha çok bize iyi gelecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.