TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kararlarımız Hayatımızı Şekillendiriyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2022 18:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2022 06:57

Hiç düşündünüz mü en basitinden en karmaşığına gün içerisinde ne kadar çok karar alıyoruz. Aslında her anımızı farkında olmadan da olsa aldığımız kararlar şekillendiriyor. Kararlarımız bizim hayat yolumuzu çiziyor.

Peki doğru kararları almak her zaman mümkün mü? Doğru karar almakla ilgili sıkça kullanılan bir söz vardır. Doğru kararları tecrübe aldırır, tecrübeyi de yanlış kararlar oluşturur diye… Elbette yanlış kararlar alacağız ama Dostoyevski’nin de dediği gibi “Yanlış trene bindiğinizde ilk istasyonda inmeye çalışın, çünkü mesafe ne kadar artarsa dönüş maliyeti de o kadar artar”

Kurumların başarılı olması ve doğru işler yapması da yöneticilerinin doğru kararları alabilme yetkinliğine sahip olmasına bağlıdır. Doğru zamanda, doğru kararlar alan ve bunu doğru şekilde uygulayan liderler kurumlarını başarıya ulaştırıyor.

Örgütsel Davranış Yönetimi bilimi içerisinde kurumlardaki karar alma modeli üçe ayrılıyor.

Rasyonel Karar Alma Modeli:

Verilere dayalı kapsamlı değerlendirme sonucu gerçekçi karar alma modelidir. Problemi belirler, Karar alma kriterlerini belirler, bütün kriterlerin görece ağırlıklarını belirler, alternatifleri belirler ve değerlendirerek en iyi alternatifi seçer.

Sınırlı Rasyonel Karar Alma Modeli:

O an için önemli gördüğü belli kriterlere yoğunlaşarak sorunu daha basitleştirerek bu duruma göre karar alma modelidir.

Sezgisel Karar Alma Modeli:

Geçmişteki deneyim ve tecrübelere dayalı olarak sezgilere, hislere dayanarak öngörüler doğrultusunda karar alma modelidir.

Siz hangi modele göre karar alıyorsunuz?

Karar alırken etrafınızdaki kişilerden de fikir ve öneri almak, uzman kişilere danışmak daha doğru karar almanızı sağlayacaktır. Tabiki karar aldıktan sonra kararınızı kuruma, ekibe, çalışma arkadaşlarınıza kabul ettirmek de işin diğer önemli kısmı. Kararlarınızı daha kısa sürede ve ikna ederek kabul ettirmeniz için aşağıdaki öneri ve taktikleri kullanabilirsiniz:

Aldığını kararlarınızı öncelikle kanun, yönetmelik, prosedür, talimat gibi resmi dayanaklar ile güçlendirin,

Kararınızın sebeplerini ve varmak istediğiniz amacı şeffaf bir şekilde anlatın,

Kararınıza dair detaylı bilgiler verin. Bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuza inandırın.

Kararınızın kısa ve uzun vadede sürece, stratejik hedeflere ve kişilere nasıl bir  katkı sağlayacağını açıkça belirtin

Liderler, yöneticiler, yeri geldiğinde kendilerinin de kabul edemeyeceği zor kararları almak durumunda kalabilirler. Böylesi durumlarda sürecin ne kadar zor ve yıpratıcı olduğu, alınan kararın koşulların gerekliliği olduğu ve başka bir seçenekleri olmadığı çok iyi ifade edilmeli ve iyiniyetli çabalar kesinlikle anlatılmalıdır. Hatta mümkünse siz de inanıyorsanız umut verecek, olası güzellikleri düşündürecek sözlerle bu karardan doğacak sıkıntılar ve karamsarlık hafifletilmelidir.

İyiniyetli, dürüst, adil ve bütünün hayrına olacak şekilde alınan tüm kararlar o anki koşullarda alınabilecek en doğru kararlardır. Karar al ve uygula….

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.