TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zamanınızı Nasıl Yönetiyorsunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2022 20:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2022 08:10

Günümüzde ve gelecekte zaman yönetimi iş dünyasının en önemli yetkinliklerinden. Zamanını en iyi şekilde yöneten, onu etkin değerlendiren, iş ve özel yaşamındaki zaman dengesini kurabilen kişiler başarılı ve mutlu oluyor.

Sık sık zamanın çok hızlı geçtiğinden, hiçbir şeye zaman bulamadığımızdan yakınırız. Tolstoy’un bu konuda çok güzel bir sözü var “Hepimiz kaybettiğimiz ya da ulaşamadığımız her şey için zamanı suçlarız. Oysa unutma ki, zaman konuşacak olsa, hepimiz utanırız.” Acaba zaman dile gelse onu nasıl harcadığımız ile ilgili bize neler söylerdi…

Yöneticilerin zamanını etkin şekilde kullanması, gün içerisinde sorumluluk alanına giren her konuya yeterince zaman ayırması ve bu ayırdığı zamanda da değer yaratan çalışmalar yapması çok önemlidir. Başarılı yöneticinin en önemli yetkinliklerinden olan zaman yönetimi ile ilgili birçok yönetim uzmanı çeşitli araştırmalar yapmış, makaleler yayınlamış ve kitaplar yazmıştır.

Stephen Robbins ve Timothy Judge da yayınladıkları Örgütsel Davranış kitabında yöneticilerin zaman yönetimi konusunda davranışlarını incelemiş ve yaptıkları araştırmayı yapılan faaliyet ve yönetici profili matrisine göre bir tabloya dökmüşlerdir. Bu tablo farklı yetkinliklerdeki yöneticilerin gün içerisinde hangi faaliyetlere ne kadar zaman ayırdığını gösteriyor.

Bu tabloda bahsedilen “Geleneksel yönetim faaliyetleri” içerisinde kendi mesleki uzmanlık alanıyla ilgili işler hakkında karar alma, talimat verme, iş planı yapma ve denetleme gibi yöneticilerin  yıllardır yaptıkları ve yapmaya devam edecekleri faaliyetler yer alıyor. “İletişim” faaliyetleri arasında çalışanlarla  bilgi alışverişinde bulunmak, çalışanları ve iş yaptığı kişileri dinlemek, iş ve özel hayatlarıyla ilgili konuşmak yer alıyor. “İnsan kaynakları yönetimi” kısmında çalışanların motive edilmesi, iş disiplininin kurulması, personel alımı, eğitimi, çatışmaların çözümü, performans yönetimi ve çalışanlara koçluk/mentorluk yapmak  gibi insan kaynakları süreçlerinin bir parçası olan çalışmalar yer alıyor. Tabloda şebeke olarak nitelendirilen “Sosyal ağ oluşturma” kısmında ise kurum dışından bireylerle sosyalleşme, network kurma ve ortak ilişkiler geliştirme ve etkileşimde bulunma gibi kuruma yeni vizyon getirecek, farklı fırsatlar yaratacak faaliyetlerde bulunma yer alıyor.  Tabloda da görüldüğü gibi yöneticinin işte geçirdiği zamanda yaptığı faaliyetler onun nasıl bir yönetici olduğunu veya olacağını belirliyor. Bu yüzden işte geçirilen zamanı firmamız, çalışanlarımız ve kendi kariyerimiz adına dolu dolu geçirmenin yanı sıra değer katacak faaliyetlerle de geçirmek çok önemli.

Son olarak yazımı Özdemir Asaf’ın sözleriyle bitirmek istiyorum. “Hayatta en değerli olan "zaman" dır. Kime hediye ettiğine dikkat et!” En değerli hazinemizi bunun kıymetini bilecek sevdiklerimize bol bol hediye ederken, zamanımızı öldürenleri de elimizden geldiğince hayatımızdan çıkarmaya çalışalım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.