TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 ARALIK DOLAR/TL İÇİN ÇOK KRİTİK OLACAK

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2021 22:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2021 22:17

Geçtiğimiz hafta Salı günü Türk Lirası dolar karşısında bir günde tam %18 değer kaybına uğradı. Söz konusu değer kaybının en önemli nedeni Cumhurbaşkanı düşük faiz yüksek kur politikasının kararlı bir biçimde uygulanmaya devam edileceği ve olurda politikanın uygulanmasında engeller çıkarsa tarihi bir mücadelenin verileceği yönünde yaptığı ilk açıklamalardı.

Ardından Çarşamba günü kurda %6'ya varan bir düşme yaşandı. Bu düşmenin en önemli nedeni kamu bankalarının yaptığı blok döviz satışlarının yanı sıra bireysel yatırımcıların kar realizasyonu amaçlı yaptıkları döviz satışlarıydı. Öte yandan yine Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliahdının Türkiye'yi ziyaret etmesiyle piyasaya ulaşan haberler de kuru baskılayıcı etmen oldu. Bu noktada TCMB'nin BAE Merkez Bankası ile swap anlaşması imzalayacak olması ve BAE'nin Türkiye için 10 milyar dolarlık yatırım fonu ayırması önemli haberler arasındaydı. Perşembe ve Cuma akşamına kadar kurda yüksek seviyeye rağmen sakinlik devam etti. Fakat Cuma akşamı yine düşük faiz yüksek kur politikasına ilişkin haber akışları kurun 12 TL üzerine yerleşmesine neden oldu. Bu gelişmelerle bu haftayı 12 üzerinde açmış olduk.

Bu Salı akşamı kurda yeniden 13 üzerine bir sıçrama gerçekleşti ve kur o çok kritik direnç seviyesi olan 13.16'nın da üzerine yerleşti. Bu yükselişin temel nedeni FED başkanı Powell'ın senato önünde yaptığı konuşmaydı. Hatırlayacak olursa geçtiğimiz Cuma itibariyle dünya yeni bir varyantın yani Omicron'un etkisi altında. Bu noktada bizi neler beklediğini bilemiyoruz. Aşılar ne kadar etkili, virüs ne kadar hızlı yayılıyor ve öldürücülük oranı ne kadar yüksek hiçbir şey bilinmiyor. Tam da böylesine bir bilinmezlikte ben de dâhil piyasalar daha güvercin bir Powell bekliyordu ki, öyle olmadığını anladık. Oldukça şahin bir Powell vardı karşımızda. Powell ilk kez ve net olarak enflasyon geçici olmayacak dedi. Powell evet kabul ediyoruz yeni varyant hem ekonomik aktivitede hem de istihdam üzerinde olumsuz etki yaratacak ama aynı zamanda yeni varyant enflasyonu da artıracak minvalinde konuştu. Yani anladık ki yeni varyant tedarik zinciri krizlerini derinleştirebilir ve buda maliyet kanalı ile enflasyonu artırabilir diye düşünüyor FED.

Powell konuşmasında yüksek enflasyondan yana tavır alacaklarını bu nedenle de 14-15 Aralık FED FOMC toplantısında tahvil alım hızını yavaşlatmayı hızlandırmayı konuşacakları mesajını verdi. Bu şu demek oluyor ki yeni varyant FED'i parasal sıkılaşma konusunda beklenilenin aksine daha da hızlandıracak. Sebebi de varyant ile birlikte enflasyonun daha da kalıcı hale gelebilme ihtimali.

Powell'ın konuşması sonrasında 95,5 seviyelerinde olan dolar endeksi 96,3 seviyesine kadar yükselirken 1,42 seviyesindeki ABD 10 yıllık tahvil faizleri de 1,47'ye kadar yükseldi. Haliyle bu gelişme sonrasında dolar/TL kuruda 13 seviyesini yukarı yönlü kırarak yazının yazıldığı sırada 13,45 seviyesinden işlem görüyordu.

Peki bundan sonra ne olacak?

İlk olarak dışarısı için ya da en azından FED'in sıkılaşma konusunda geri adım atmayacağını anladık. Haliyle dolar pozitif süreç bizi bekliyor. İçeride de para politikasına dair olumsuz fiyatlama devam ediyor. Tüm bu iki etki bize kısa vadede kurda yönün yukarı olduğunu gösteriyor. 3 Aralık Cuma çok çok kritik bir gün dolar/TL için. Bu Cuma içeride enflasyon rakamı dışarıda ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi gelecek. Her iki veride beklenti üstü gelirse dolar/TL'de yeni tarihi zirveler görmek oldukça mümkün. Şu an için gördüğü en yüksek seviye 13.52. Bu seviye aşılırsa yükselişler daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.