TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borsa Yükselmeye Devam Eder mi?

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2021 14:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2021 14:28

Borsa Yükselmeye Devam Eder mi?

TCMB'nin Ekim PPK toplantısında sürpriz ve önden yüklemeli olarak 200 baz puanlık faiz indiriminin ardından tabir yerindeyse BİST-100 şahlandı. BİST-100 son 10 günlük süreçte tam %10'luk bir artışla son 7 ayın zirvesine ulaştı. Faiz indirimi sonrası kurlarda artış olmasına rağmen borsanın yükselmesi borsanın artık kur baskısından kurtulduğunun da çok açık bir göstergesi.

Faiz indirim kararının ardından neredeyse ekonomi ile ilgili tüm parametrelerde kötüye gidiş olmasına rağmen ne olmuştu da BİST-100'de böylesine bir yükselme görülmüştü?

Bu sorunun birkaç yanıtı olduğunu düşünüyorum. İlki hâlihazırda ucuz olan borsamız ve hisse senetlerimiz kur artışı ile daha da ucuzladı. Bir istatistiğe göre borsamız muadilimiz olan gelişmekte olan ülke borsalarından %20 diğer gelişmekte olan ülke borsalarından ise %50 daha ucuz durumda. İkinci sebep ise kurdaki artışla birlikte borsada döviz getirisi yüksek olan ve aynı zamanda bilanço raporlamasını döviz cinsinden yapan şirketlere yönelik talebin artması. Ayrıca faiz indirimi ile birlikte TL mevduat getirisinin reel anlamda negatif olması ve aynı zamanda uzun süredir kaybeden ve bir türlü yüzü gülmeyen yerli altın yatırımcısının söz konusu yatırım araçlarından çıkarak borsaya yönelmesi de bu yükselişi tetikleyen önemli bir unsur diye düşünüyorum. Yine özellikle son iki haftadır ABD'de açıklanan ve beklenti üstü gelen şirket bilançoları öncülüğünde küresel borsalarda yaşanan yükselişte BİST-100'ü yükselten önemli bir neden.

BİST-100 endeksinin sınai tarafı oldukça yükseldiği için iyi bir yükseliş hareketi için mutlaka ama mutlaka bankacılık endeksinden güç alması gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu hafta bankacılık endeksindeki %6'lık yükselme bir hayli dikkat çekici. Bilindiği üzere bu Pazartesi 3 kamu bankası Vakıfbank, Halkbankası ve Ziraat Bankası kredi faizlerini indirdiğini açıkladı. Önümüzdeki süreçte kuvvetle muhtemel özel bankalardan da kredi faiz indirimleri gelmeye başlayacak. Bu nedenle bankacılık endeksinde bu süreçle birlikte toparlanma görülecektir.

BİST-100 bu gelişmelerle bu haftayı 1522 puan seviyesinden kapadı. Kısa vadede 1501 seviyesi psikolojik bir seviye olmasının yanı sıra aynı zamanda kritik bir destek noktası haline de gelmiş görünüyor. 1501 altı seviyelerde satış baskısı görülebilir. Özellikle de 1466 altına gerilemelerde satış baskısı hız kazanabilir. Bu noktada yatırımcıların özellikle 1501 altı seviyelerde temkinli olmasında yarar var. Yukarı yönlü yükselişlerde ise kademeli olarak 1530 ve 1558 direnç noktaları takip edilebilir. Şunu unutmamak gerek ki 1558 direnci bir hayli güçlü bir direnç. Kırılması ve günlük kapanışlar gelmesi halinde 1580 ara direnci sonrası yeni hedef 1600 olacaktır. Bu noktada kısa vadede BİST-100'de yön yukarı diyebiliriz. Yani kurla birlikte BİST-100'de yükselişine devam edecek. Tabi iç gelişmeler  gibi dış gelişmeler de BİST-100 üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Gelecek hafta kuvvetle muhtemel FED tapering sürecine başlayacak. Bu süreçle birlikte ABD 10 yıllıklarında yükselme bekleniyor. Haliyle bu yükseliş özellikle de bizim gibi gelişmekte olan ülke borsalarına satışlar getirebilir. Bu nedenle önümüzdeki hafta BİST-100 için FED'den gelecek karar da bir hayli kritik olacak. Bu nokada ben 3 Kasım Çarşamba günü FED'in tapering sürecini ilan edeceğini düşünüyorum.

BİST-100'ün Son Bir Aylık Grafiği

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.