TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolar 10.00 TL olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2021 10:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 10:42

Bu yazının kaleme alındığı sırada 9.18 düzeyinden işlem gören kurda geçen hafta tansiyon iyice arttı.

Peki ne oldu bu kura neden yükselişe geçti?

Temmuz ve Ağustos ayında TL gelişmekte olan ülke paraları içerisinde dolar karşısında en iyi sınavı veren ülke parası konumdaydı. Bir diğer deyişle bu iki ay TL'de iyi bir istikrar vardı. Bu durumun temel sebebi 20 Mart'ta göreve gelen TCMB başkanı Kavcıoğlu'nun beklentilerin aksine tam 5 PPK faiz indirmemiş bir de üzerine sıkı para politikasına ısrarlı bir biçimde devam demesiydi. Tabi bu sürece ekonomik verilerin iyi geliyor olması, aşılamada yol kat edilmesi, karantinaların sona ermesi ve turizm sezonunun açılması gibi olumlu gelişmelerin de katkısı oldu. Fakat 1 Eylül itibariyle kurda kötü gidişat başladı. Bu kötü gidişatı tetikleyen ise 1 Eylül'de TCMB'nin gündeme getirdiği çekirdek enflasyon söylemiydi. O dönemde TCMB para politikasında birçok ülke Merkez Bankası gibi TCMB'nin bundan böyle çekirdek enflasyonu dikkate alacağı üstü kapalı da olsa dillendirilmiş oldu. Ve bu söylemle birlikte piyasa TCMB'nin bundan böyle faiz indirmeye başlayacağını fiyatlamaya başladı. Çünkü çekirdek enflasyon Temmuz ve Ağustos'ta düşüş göstermiş aksine manşet enflasyon ise artmaya devam ediyordu. Bu nedenle TCMB "bakın çekirdek enflasyon düşme eğiliminde haliyle biz de faiz indiriyoruz" diyecekti. Ve 23 Eylül PPK faiz toplantısında öyle de oldu. TCMB faiz karar metninde çekirdek enflasyondaki düşme eğilimine işaret etti ve 100 baz puanlık sürpriz faiz indirimine gitti. Bu gelişme kuru yukarı iten önemli bir fiyatlamaya neden oldu. 22 Eylül'de şahinleşen FED'in de etkisi ile kur 8.80 üzerine yerleşti.

Piyasaya göre 100 baz puanlık faiz indirim kararında iki sıkıntılı mesele vardı. İlki TCMB daha oyun oynarken oyunun kuralını değiştirerek manşet yerine çekirdek enflasyonu dikkate almaya başlamıştı. Bu durumu piyasa doğru bulmadı. Çünkü halkın asıl alım gücünü çekirdek değil manşet enflasyon yansıtıyordu. Piyasaya göre çekirdek enflasyonun para politikasının etkinliği açısından kullanılabilmesi için enflasyonun düşük olması gerekir. İkinci önemli nokta tam da FED'in taperinge başlayacağı ve birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke Merkez Bankaları faiz artırmaya başlamışken tersine bizim gevşek para politikası uygulamamız hiç doğru değildi. Ve de üstelik piyasaya göre faiz indirimlerinin önümüzdeki aylarda da gelmeye devam edecekti. İşte bu nedenler ülke içinde para politikasında belirsizlik yarattığından TL'yi dolar karşısında zayıflatan önemli unsurlar oldu. Bu arada Eylül ayı enflasyon rakamlarında manşet enflasyon gibi çekirdek enflasyonun da yükselmeye başlaması da para politikası belirsizliğini haliyle kuru artıran bir diğer önemli neden oldu.

Son bir haftalık süreçte ise Kavcıoğlu'nun biri yatırımcıların biri de Meclis önünde olmak üzere yaptığı iki konuşma da yine kuru artırmaya devam etti. Kavcıoğlu yatırmcılarla yaptığı toplantıda sıkı para politikasına devam edildiğini ve manşet enflasyondan vazgeçilmediğini dile getirdi. Geçtiğimiz Pazartesi günü Meclis'te yaptığı konuşmasında faiz indiriminin sürpriz olmadığını ve kurdaki yükselmenin temel sebebinin ise iç nedenlerden değil küresel nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi. Kavcıoğlu'nun bu söylemlerini piyasa ikna edici bulmadı ve bu açıklamaları "faiz indirimleri geliyor" olarak yorumladı. Böylelikle kurda tansiyon daha da artarak 9.00 psikolojik seviyesini aştı. Bu gelişmelerin üzerine bu Perşembe gecesi 2 başkan yardımcısı ve 1 PPK üyesinin de değişmesi ile de kur tarihi zirvesi 9.18'e kadar yükselmiş oldu.

Herkes şimdi şunu merak ediyor; kur 10.00 TL olur mu?

Açıkçası böylesi bir ortamda teknik seviye vermek çok doğru olmayabilir. Kur için kısa vadede iki kritik gelişme çok belirleyici olacak; (1) 21 Eylül'de TCMB'den faiz indirimi gelecek mi, (2) FED 3 Kasım'da taperinge başlacak mı? Son açıklanan ABD enflasyon rakamları ve FOMC toplantı tutanakları sonrası fiyatlamaya bakılırsa piyasaya göre tapering Aralık'ta gelecek. Haliyle küresel kaynaklı da kur artışı bizi bekliyor olacak. İçeride ise 21 Eylül'de TCMB faiz kararı var. Bu tarihe kadar kurda tansiyon devam eder diye düşünüyorum. Kısa vade için 9.23 kritik direnç seviyesi. Bu seviye üstü kapanışlar gelirse yükselişler çok hızlı olur ve iki haneli kura rahat ulaşır duruma geliriz. Ama bu seviye geçilmez ise aşağı yönlü bir iniş görebiliriz kurda. Tabi bu iniş 8.74 altı olmadığı sürece ve bu seviye altı kalıcılık sağlanmadığı sürece kurda tansiyon devam eder.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.