TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolar Yükselmeye Devam Eder mi?

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2021 22:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2021 22:04

Bu hafta bizim için biri dışarıdan biri içeriden olmak üzere iki önemli Merkez Bankası faiz kararı vardı. İlki dün; yani 22 Eylül'de açıklanan FED faiz kararı ve hatta daha önemlisi tahvil alımı azaltımı olan tapering kararıydı. Piyasada bir kesime göre bu toplantıda FED taperinge başlayacaktı. Benim gibi düşünenler ise FED'den bu toplantıda tapering için net bir tarih beklemiyordu. Çünkü ABD'de son açıklanan istihdam rakamları beklentilerin bir hayli gerisindeydi. Üstelik enflasyon ki özellikle de çekirdek enflasyon beklentilerin altında gelmişti. Bu nedenle benim gibi düşünenlere göre FED'in Aralık'tan önce taperinge başlama ihtimali zor görünüyordu.

Ben demiştim demeyi pek sevmem ama bu öngörümde yanılmadım. Dün FED faizi sabit tuttu. Powell o merakla beklenen konuşmasında taperinge yakın bir zamanda başlanabileceğini söyledi ama taperinge ne zaman başlanacağına ilişkin net bir tarih vermedi. Aksine 2022'nin ortalarına doğru tapering sürecinin tamamlanabileceğine değindi. Bu açıdan taperinge ne zaman başlanacağını değil de ne zaman biteceğini söylemesi ile sözlü iletişimde bir ilk gerçekleşmiş oldu.

Powell'ın konuşması bu yazıyı yazdığım sırada bile hala çok tartışılıyordu. Acaba Powell şahin mi yoksa güvercin miydi? Bana kalırsa eski Powell'a kıyasla daha şahin bir Powell vardı. Her ne kadar kesin tarih vermese de tapering başlama ve bitişi konusunda ilk kez bu kadar çok açıklama yaptı. Ama piyasadaki bazı kesime göre net tarih vermemesi nedeniyle konuşma oldukça güvercindi. Ben bu yazıyı yazarken ABD 10 yıllıkları birden 1.40 seviyesine yükseldi. Sebebi piyasanın şahin Powell'ı fiyatlama başlamasıydı. Bu demektir ki dolar sırf FED yüzünden bile yükselmeye devam edecek.

Gelelim bize. Bizde de içeride TCMB Eylül ayı faiz kararı vardı. Ben ve birçok kesim TCMB'nin bu ay faizleri sabit tutacağını düşünüyordu. Ayrıca bir diğer kesim 50 baz puan faiz indirimi gelebilir diye düşünüyordu. Sizin anlayacağınız hepimiz yanıldık. TCMB adeta büyük sürpriz yaptı dersem yanlış olmaz. Tamı tamına 100 baz puanlık bir faiz indirimi ile politika faizini %19'dan %18'e indirdi. Merkez Bankası'nın bu kararı piyasalarda olumsuz olarak karşılandı. Sebebi ise ilk olarak içeride enflasyon oldukça yüksek. Anlaşılan o ki yükselen gıda ve enerji fiyatları ve hatta yüksek ÜFE-TÜFE makası ile yüksek kalmaya da devam edecek gibi görünüyor. Haliyle piyasa böyle bir ortamda faizlerin manşet enflasyonun üzerinde olması gerektiğini düşünüyor. İkinci ki bence en önemli neden bir yanda şahinleşen bir FED, diğer yanda da artık faiz artırmaya başlayan Norveç gibi gelişmiş ülke merkez bankaları var. Yani piyasalara göre artık dünya adım adım sıkılaşmaya giderken bizim gevşek politika uygulamamız intihardan başka bir şey olamaz.

TCMB'nin faiz indirimi sonrasında dolar/TL kuru anlık olarak tarihi zirvesi 8.64'den 8.80'e bir sıçrama gerçekleşti. Yazının kaleme alındığı sırada 8.76 düzeyinden işlem görüyordu. Tüm yatırımcıların merakla beklediği soru şu; bundan sonra dolar yükselmeye devam eder mi? Açıkçası ve maalesef kısa ve orta vadede kurda yön yukarı olacak. Kısa vadede 8.80 üstü kapanışlar gelmesi durumunda 8.90 yeni direnç seviyesi olacak. Bu konjonktürde 8.50 altı fiyatlamalar oldukça zor. En iyi ihtimalle 8.50-8.80 arası yatay bir dolar/TL kuru görebiliriz, geri çekilmeler dışında gerçek bir düşüş ivmesi faiz indirimi ve daha şahin bir FED ile artık çok zor görünüyor.

Dolar/TL'nin son bir haftalık grafiği

Doç. Dr. Filiz ERYILMAZ

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.