TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FED'İN TAPERİNG KARARI SONRASI PİYASALAR

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2021 10:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 10:08

FED merakla beklenen Kasım ayı FOMC toplantısını yaptı. Toplantıda tam da beklenildiği gibi Kasım ayında taperinge yani varlık alımlarını her ay 15 milyar dolar azaltmaya başlayacağını duyurdu. Bu durumda 2022'nin ortası gibi varlık alımları tamamen sonlandırılmış olacak. FED'den yapılan açıklamaya göre süreç içerisinde ekonomideki gidişata göre varlık alım hızında ayarlamalar yapılabilecek. Açıkçası FED  tapering iletişim süreciyle bize tam bir para politikası iletişim dersi vermiş oldu. Süreci öylesine iyi ve tutarlı götürdü ki piyasada sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz bir kararla karşılaşmadık. Haliyle tapering takviminin açıklanması sonrası piyasalarda sert fiyatlamalara da rastlamadık. Bunun en önemli nedeni FED'in karar öncesi neredeyse Haziran'da başlayan sözlü yönlendirmeleri sayesinde herkes aksiyomunu almıştı, yani karar önceden fiyatlanmıştı zaten. Bu açıdan FED bu işi çok iyi biliyor gerçekten.

Tabi tapering kararı beklenildiği gibi oldu. Ama maalesef özellikle de bundan sonra FED'in izleyeceği para politikası bir diğer deyişle faiz artırım kararına ilişkin belirsizlikler Powell'ın 3 Kasım akşamı yaptığı konuşmasından sonra daha da arttı diyebiliriz. Karşımızda faiz artırımı konusunda oldukça güvercin bir Powell vardı. Faiz artırım sürecine daha çok var dedi ve yine ve yeniden enflasyon geçici dedi. İşte piyasada belirsizlik yaratan kısım tam da burası aslında. Çünkü hâkim bir kesime göre enflasyon FED'in öngördüğü gibi geçici değil kalıcı. Bu nedenle de bir kısım piyasa oyuncusu FED'in faiz artırımının beklenenden önce geleceğini düşünüyor. Ama FED faiz artırımı daha çok erken için diyor. İşte bu kesime göre FED bu kısımda hata yapacak. Yani faiz artırımında geç kalacak. Geç kaldığını anlar anlamaz da daha yüklü miktarda ve de sözlü yönlendirmesi yeterince yapılmadan faiz artırımına başlayacak. İşte o zaman piyasalar allak bullak olacak. Gerçi şu an özellikle küresel borsalara bakarsak FED'in  tapering kararı sonrası oldukça keyfi yerinde görünüyor. Rekor üzerine rekor kırıyorlar. Bizde de BİST-100 1600 direncinin üzerinde kapattı bugün. Kısa vadede bizde de borsa da yön yukarı. Yine ABD 10 yıllıkları ve dolar endeksinin de düşüş ivmesine girdiği anlaşılıyor. Kısacası bu fiyatlamalar faiz artırımının geç geleceği yönünde. Ama neresinden bakarsak bakalım bu fiyatlamalar bana çok sağlıklı gelmiyor. Açıkçası önümüzdeki kısa vadede de böyle gider mi çok emin değilim, bekleyip görmek gerektiğini düşünüyorum.

Hatta bu anomali fiyatlaması şimdilik kıymetli metallerede bir hayli yaradı. Ons altın nicedir tutunamadığı 1800 direncinin üzerine yerleşti son birkaç gündür. Eğer ABD 10 yıllıkları ve dolar endeksi zayıflamaya devam ederse altın ve gümüşte o merakla beklenen ralli de başlayabilir. Ama ben kısa vade için biraz temkinliyim. Bu noktada bu hafta Powell'ın konuşmaları önemli olacak. Powell'ın sözlü yönlendirmeleri sonrasında fiyat hareketleri biraz daha netleşecek diye düşünüyorum. O zaman daha net bir yorum yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.