TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası Faizi İndirecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2021 17:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 17:30

Bu hafta Perşembe günü TCMB'nin Kasım ayı PPK faiz kararı ve faiz karar metni yayınlanacak. Piyasalar PPK faiz kararını geçen haftadan başlamak üzere fiyatlamaya başladı diyebiliriz. Söz konusu fiyatlamanın en çok hissedildiği yer hiç kuşkusuz kurlar. Geçtiğimiz hafta başında 9.70'li seviyelerde bulunan kur Çarşamba günü ABD'den gelen son 31 yılın en yüksek enflasyon rakamıyla birlikte 9.87 düzeyine kadar yükseldi. Haliyle içeride TCMB faiz kararının ne olacağının yarattığı belirsizlik ve tansiyona bir de ABD enflasyonu sonucu artan dolar endeksi eklenince kur önce Cuma ardından da Pazar günü 10 TL psikolojik seviyesini aştı. Yazının kaleme alındığı sırada ise 10.02 kritik destek düzeyinden işlem görüyordu.

Bu Perşembe TCMB'den gelecek faiz kararı özellikle kısa vadede dolar/TL'nin yönü için bir hayli önemli olacak. Piyasada hakim beklenti 50-100 baz puanlık bir indirim geleceği yönünde. Benim ise beklentim 100 baz puanlık bir indirim geleceği. Bu açıdan 100 baz puan üzerinde gelecek bir faiz indirimi ve yine bu ay faiz indirmeyip pas geçmesi de piyasa için sürpriz olacaktır. Olur da faizler bu ay sabit bırakılırsa kurda aşağı yönlü bir gevşeme görmemiz hayli olası olacaktır. 100 baz puan üzeri artışlar ise kurda yeni rekorlar anlamına gelecektir.

Tabi bu ay faiz kararı kadar faiz karar metni de oldukça önemli diye düşünüyorum. Geçtiğimiz ay toplantı sonrası yayınlanan faiz karar metni bir önceki aydan çok da farklı değildi açıkçası. Sadece geçen ay TCMB şöyle bir açıklama eklemişti metne; yılın geri kalanı için politika faizini aşağı yönlü indirmede "sınırlı bir alan" mevcut. İşte bu sınırlı alan vurgusu nedeniyle piyasaların kafası bu ay için biraz karışık denebilir. Çünkü bazılarına göre bu sınırlı alan vurgusu bundan böyle TCMB'nin faiz indirimi yapamayacağı anlamına gelirken, benim de aralarında bulunduğum diğer kesime göre ise TCMB bu ay bir faiz indirimi yapabilir ama bu faiz indirimi geçen ay olduğu gibi 200 baz puan üzeri ve önden yüklemeli şekilde olmayacak, daha küçük miktarda olacak. Bana göre geçtiğimiz ay TCMB'nin ileriye dönük bu sözlü yönlendirmesi geçen ay 200 baz puanlık önden yüklemeli ve sürpriz bir faiz indirimin sonrasında yaşanabilecek bir kur şokunu önlemeye yönelikti.

Benim bu ay faiz indirimi beklememin en önemli nedeni Türkiye ekonomisi için bundan böyle ihracatın ana motor olduğu büyüme stratejisinin gündeme gelmiş olması. Bu stratejiye göre kurlardaki artışa belirli bir süre rekabetçi kur gereği izin verilecek. Tabi bunun için faizler indirilerek kurun yüksek kalması sağlanacak. Bu sayede ihracat artıp ithalat azalarak cari fazla verilmeye çalışılacak. Yaratılan cari fazla ülke içindeki döviz miktarını artıracağı için bu sayede döviz kuru düşmüş olacak. Açıkçası bu strateji aracılığıyla kurlarda ve enflasyonda düşme meydana gelmesi çok mümkün görünmüyor. Bunun en büyük nedeni Türkiye ekonomisinin ithalata bağımlı ihracat yapısı diye düşünüyorum. Bunun yanında söz konusu strateji uygulanırken belirli bir süre daha enflasyon artışına da göz yumulması gerekiyor. Peki bu süre ne kadar olacak? Bu süre zarfında özellikle sabit kesim artan enflasyondan bir hayli zarar görecek. Ayrıca artan enflasyonun belirli bir süre sonra düşmesi gerçekten mümkün olacak mı? İşte tüm bu nedenlerden dolayı bundan böyle TCMB'nin faiz kararının ne olacağı artık daha da önemli olacak diye düşünüyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.