TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MERKEZ BANKASI'NDAN ÖNDEN YÜKLEMELİ SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2021 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2021 09:36

Günlerdir merakla beklenen faiz kararı açıklandı. TCMB bu ay da tabiri caizse piyasaları ters köşe ederek beklentilerin çok üstünde hem de önden yüklemeli olarak politika faizini 200 baz puan indirerek %18'den %16'ya indirdi. Piyasaları ters köşe eden dedim çünkü piyasada 50-100 baz puan arasında bir faiz indirimi bekleniyordu. Hatta kurun tansiyonu bu kadar artmışken Merkez Bankası faiz indirmeye cesaret edemeyebilir diye düşünen ve hiç de azınlıkta olmayan bir kesimde vardı doğrusu. Haliyle faiz kararı sonrası çarşı pazar bir hayli karıştı. Tabi karışıklığın tek sebebi elbette sadece beklenti üstü yapılan faiz indirimi değildi. Bu ayki faiz karar metni de oldukça tartışıldı ve tartışılmaya da devam edecek gibi görünüyor. Bu ayki faiz karar metnine baktığımızda faiz indirim gerekçesi olarak parasal sıkılaşmanın ticari kredilerde yarattığı baskı olduğu anlaşılıyor. Yani aslında buradan şunu çok net anlıyoruz, TCMB enflasyonu masadan kaldırıp bundan böyle ekonomik büyüme meselesine yoğunlaşacak. Bu noktada faiz indirimi ile yatırımların teşvik edilmesi ve bu kanalla da ekonomik büyüme de ivmelenme hedeflendiği açık.

Faiz karar metininde çekirdek enflasyon vurgusu olup olmayacağını merak ediyordum doğrusu. Evet bu ayda geçen ayda olduğu gibi para politikasında alınan bu kararın temel gerekçelerinden biri olarak çekirdek enflasyondaki durum öne sürülüyor. Metindeki ana vurgu enflasyonun arızi yani geçici olduğu. Yani TCMB enflasyon tüm dünyada olduğu gibi temelde gıda fiyatları, enerji fiyatları ve tedarik zincirlerindeki problemler hasebiyle yükseliyor ama düşecek ve işte ben de tam da bu nedenle politika faizini indiriyorum diyor.

Bana kalırsa faiz karar metnindeki en dikkat çekici ve tartışma yaratacak cümle şu; "arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir". Şimdi bu cümle ne anlama geliyor? İlk olarak şunu belirteyim bu cümle tam bir ileri zamana ait bir yönlendirme. Bana göre bu cümle ile Merkez Bankası yılın kalanında da faiz indirimi yapacağım ama bu indirim öyle zannettiğiniz gibi çok büyük olmayacak demek istiyor. Çünkü ben de şunun farkındayım ki yüksek indirim yapacak aşağı yönlü alanım sınırlı diyor. Yani aslında indirebileceği alt faiz limitine dair bir sözlü yönlendirme yapıyor burada. Peki bunu yapmasındaki amaç ne olabilir? Bana göre bu cümle ile piyasalara bundan böyle çok büyük boyutta faiz indirimi görmeyeceksiniz diyor. Aslında bunu demek zorunda çünkü bugün itibariyle kimi dinlesem ve okusam herkes bundan böyle bizim Merkez Bankamızdan artık her şeyi beklerim diyor. Yani bir sonraki ayda 300-400 baz puan indirim de gelebilir, hiç şaşırmam diyor herkes. TCMB'nin yaptığı bu sözlü yönlendirme aslında kurun çok daha alevlenmesini önlemeye yönelik atılmış bir adım gibi görünüyor. Karar açıklanır açıklanmaz kur 9.29'dan 9.49'a çıktı. Bu yazıyı yazarken de yeni psikolojik sınırı 9.50'yi çoktan geçip 9.52'den işlem görüyordu. Bu fiyatlamaya bakacak olursak TCMB'nin bu ileriye dönük yönlendirmesi çok da işe yaramış gibi görünmüyor. Şurası kesin ki kurda bundan böyle geri çekilmeler olsa da yeni dengelenme artık çok daha yukarı seviyelerde olacak. Yani gelsin dolarizasyon gelsin yüksek enflasyon.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.