TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korkma Fark Et Erken Tanı ile Yok Et

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2022 09:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 02:49

Kanser hepimizi buz kesiyor.

Kolay bir süreç değil. Yaşayan biliyor.

Kanser sadece bir insanın vücuduna girmiyor. Ailelerin yaşamına da giriyor. Birdenbire tüm parametreleri değiştiriyor.

Bir anda birçok hayat alt üst oluyor. O aile farklı farklı cephelerde birçok savaşa giriyor. Şimdi ne yapacağız savaşı? Sorumlulukları nasıl dağıtacağız savaşı? Bu giderleri nasıl karşılayacağız savaşı? Psikolojimizi nasıl düzenleyeceğiz savaşı? Devamlılığı nasıl sürdüreceğiz savaşı? Liste uzayıp gider… Her ailenin, her hastanın öyküsü kendine özel insani ayrıntılarla dolu.

Bursa’da 25 yıldır faaliyet gösteren ONKODAY (Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği) kurucuları, yöneticileri, gönüllüleri, bağışçıları kısacası tüm paydaşları ile bu zor cephelerde mücadele edenlere müthiş katkılarda bulunuyor. Bence bu savaştaki farklı cephelere verilecek tüm lojistik desteği cesurca, emek yoğun bir şekilde vermeye devam ediyor. Üstelik bunu ajite ve rencide etmeden yapmayı başarıyor.

Örneğin şehir dışından gelen, Bursa’da tedavi olan ve kalacak yer sıkıntısı yaşayan hastalara ve yakınlarına kucak açan Bursa Altınşehir’deki ONKODAY Hasta Konuk Evi başlı başına bir zafer öyküsü.

Bu ağır konuyu, böyle bir insaniyet ve nezaketle yürüten her yürek kutlanmayı ve saygı duyulmayı hak ediyor.

ONKODAY, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde basın toplantısı düzenleyerek önemli hatırlatmalarda bulundu.

Uzun yıllardır her koşulda ONKODAY bayrağını azim ve inançla taşıyan ONKODAY Başkanı Füsun Önen, pandemi döneminde de hastaların ve sağlık çalışanlarının yanında olduklarını, dijital yayınlarla farkındalık çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve ONKODAY Yönetim Kurulu Üyesi Prof Dr. Türkkan Evrensel, dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon hastaya kanser tanısı konulduğunu, 10 milyon kişinin de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Kanserden korunmak için erken tanı önemli. Pandemi koşullarında sağlık kuruluşlarına gitmekte çekince yaşandı. Bu durum erken tanı sayılarında düşme yaşanmasına neden oldu. Aşının koronavirüsün yükünü azalttığına işaret eden Prof Dr. Türkkan Evrensel, pandemi sürecinde de gerekli tarama kontrollerinin yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.

ONKODAY kurucularından olan Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi Özkan ise Amerika’da yapılan çalışmalardan örnekler verdi. Özkan, fast food tarzı beslenmeden uzaklaşıldıkça kalın bağırsak kanserlerinde % 25 oranında azalma yaşandığını ifade etti. Sigara kullanımı azaltıldığında akciğer kanserlerinde oranında azalma sağlandığını belirtti.

Özetle; şunları yeniden hatırlamakta fayda var:

Sigara ve alkole veda etmeli

Dengeli ve düzenli beslenmeli

Fazla kilolar verilmeli

Düzenli egzersiz yapılmalı

Radyasyondan uzak durmalı

Ve düzenli olarak tarama testleri yaptırılmalı

ONKODAY’ın basında yer almasında uzun yıllardır emek veren Basın Danışmanı Güzin Abraş’ın tespitine katılıyorum: “ONKODAY’ın yaptığı en güzel şey yol arkadaşı olmak”

ONKODAY bu meşakkatli yolda, insancıl bir doğallıkla, zorluklara karşı nezaketle, cehalete karşı bilgi ile en önemlisi de inançla yoluna devam ediyor. ONKODAY’ın kendi alanında yaptığını ülkemizdeki diğer sorunlarda da yapmayı başarabilsek, birçok sorunumuz hafifler ve hayatlarımız daha incelikli, daha dayanışma içinde ve umut dolu olur. Umuda yol açmak için umuda el vermek lazım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.