TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saha Kadına Hazır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2022 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2022 10:33

Geleceğimizi mühendisler inşa ediyor. Ve mühendislerin hayata değer katan projeleri alkışı hak ediyor.  7 mühendis kadının 22 Temmuz 2019 yılında Bursa’da “Uzun yolculuklar tek bir adımla başlar” söylemi ile yola çıktığı günden bu yana yaptıklarını görmek umut verici. Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD)’dan bahsediyorum.

Kutup Yıldızım Projesi ile mesleğe adım atacak kadın mühendis adaylarını sektörde başarı kazanmış mühendislerle destekliyor ve yüreklendiriyorlar.

Genç Mimozalar Projesi ile üniversitedeki kadın mühendis adaylarını gönüllülük bilinci ile tanıştırıyorlar. Onlara hedef belirlemeleri ve hedeflerini hayata geçirmelerini sağlayacak eğitimler sunuyorlar.

Dönüşüm Bugün Projesi ile çeşitli sebeplerden dolayı iş yaşamından ayrı kalan ve tekrar dönmeyi isteyen kadın mühendisleri sektöre hazırlayan çalışmalar yapıyorlar.

Gelecek Bugün Projesi ile gençlerimizin yetkinliklerini arttırarak farkındalık yaratmaya, geleceğin mesleklerini anlatarak bilinçlendirmeye gayret ediyorlar.

Her biri anlamlı ve değerli çalışmalar. Hepsi somut ve gerçekçi işler.

Altın değerinde projeler.

Neden mi?

Nüfusunun yüzde 50’si kadın yüzde 50’si erkek olan toplumumuzda yüzde 70 oranında hiç istihdama katılmayan kadınımız var.

Mühendislerimizin sadece yüzde 15’i kadın. Mezun olup da çalışan mühendislerin sektördeki oranı ise yüzde 12 ile yüzde 15 arasında değişkenlik gösteriyor.

2023 yılı için ülkemizde STEM* temelli 1 milyon kişiye ihtiyaç var. Bu konudaki açığımız yüzde 31 oranında. Pandemi, kıtlık ve iklim krizi gibi dev sorunların içinden geçiyor ve belirsizliğe doğru gidiyoruz.

Güçlenmek lazım. Aklımızı başımıza alıp bir olmak ve bir şeyler yapmak gerek.

Yapabilen kadınlara yol verip, yapma gayretindekileri desteklemek kıymetli.

Sadece kendi geleceğini değil, bizi, hepimizi düşünen insanları takdir edip yol açmak, “bende şu var” “ben de bunu yapabilirim” demek kurtuluşumuz.

BUMKAD başkanı Ülfet Öztürk’ün belirttiği gibi önümüzdeki günlerde 1 milyon meslek çıkacak. Feminen, güçlü, hümanist, yetkin, çalışkan, adil, ilkeli, samimi kadınlar sahada. Sahanın tüm alanlarında yer almak için gayrette. Saha buna hazır mı? Aslında bu artık kadının konusu değil. Saha kadına mecbur.

* STEM; Bilim(Science), teknoloji(Technology), mühendislik(Engineering) ve matematik(Mathematics) disiplinini bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.