Bu hafta sizlere, yaklaşık 1 yıldır yaşanan pandemiyle birlikte fazlasıyla gündemimizde olan bağışıklık sistemimizden bahsetmek istiyorum. İlk olarak, bağışıklık sisteminin ne olduğu ve de insan sağlığı için neden bu kadar önem taşıdığından bahsedeceğim.
Bağışıklık sistemi, vücudumuza dışardan gelen mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan vücudun çeşitli hücre, protein ve organlarından oluşan bir savunma sistemidir. Bu hücreler, vücuda giren yabancı bakteri ya da virüsler için antikor üretir ve böylece virüsle tekrar karşılaşma durumunda koruma sağlarlar. Ancak, farklı tür virüsler tekrardan aynı hastalığa sebep olabilmektedirler. Örneğin, grip geçiren bir birey tekrar grip virüsüne yakalanabilir. Bu nedenle, bağışıklığı güçlü tutmak hastalıklardan korunmak için son derece önemlidir.
Peki bağışıklığı nasıl güçlendirebiliriz? Güçlü bir bağışıklık için ilk olarak sağlıklı yaşam tarzı benimsenmelidir. Bütünsel bir yaklaşımla hastalıklardan korunmak hedeflenmelidir. Sağlıklı yaşam tarzı ve güçlü bir bağışıklık için;
- Düzenli ve yeterli uyku alınmalıdır.
- Stres yönetimi sağlanmalıdır.
- Yeterli su içilmelidir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenme planı oluşturulmalıdır.
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
- Sigara içilmemelidir.
- Alkol alımı sınırlandırılmalıdır.
Bağışıklık Güçlendirici Çay
Salgının iyice arttığı bu dönemde bağışıklığımızı güçlü tutmak daha da önemli hale geldi. Aşağıda tarifini belirttiğim bağışıklık güçlendirici çay, içerdiği antioksidan ve antiinflamatuar bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlar.
Malzemeler:
1 avuç ıhlamur
Yarım limon (kabuğuyla beraber)
1 fındık büyüklüğünde taze zencefil (4 g)
1 adet tarçın çubuğu
2 karanfil
Bal
Hazırlanışı:
Limonu kabuğuyla kullandığımız için iyice yıkayın. Zencefilin kabuğunu soyun ve dilimleyin. Malzemeleri French press, demlik ya da küçük tencereye ekleyin. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su (80 derece) ekleyin ve üzerini kapatın. 10 dk kadar demlemeye bırakın. Malzemeleri süzün ve 1 çay kaşığı bal ekleyip için. Afiyet olsun!
Not: Zencefili kaynatınca içindeki uçucu bileşenler kayba uğrar bu nedenle demlenmelidir. Günlük 6 gramı geçmeyin.
Elifsu Akın
Uzman Diyetisyen