TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilinçli Farkındalıkla Beslenme (Mindful Eating)

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2021 15:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2021 15:30

Televizyon ya da dizi izlerken fazla yemek yediğinizi fark ettiniz mi? Bazen aç olmadığınız halde duygularınızı bastırmak için yemeğe yöneldiğiniz oldu mu? Artan yaşam temposu, zamansızlık yemeklerin hızlı ve bilinçsizce tüketilmesine neden olmakta. Ve devamında kilo artışına...  Bilinçli farkındalıkla beslenme çözüm olabilir mi?

Günümüzdeki hızlı yaşam tarzıyla birlikte çoğu zaman birden fazla işle uğraşma halindeyiz. Durum böyle olunca yemek yerken de genellikle televizyon, telefon, dizi önünde dikkatimiz farklı bir yerdeyken  bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Dikkat farklı bir alanda olduğunda da hızlı yeme ya da ne yendiğinin farkına varılamaması gibi durumlar yaşanabiliyor. İşte bu noktada da bilinçli farkındalıkla beslenme kavramı ortaya çıkıyor.

Son birkaç yıldır ilgi gören bu kavram mindfulness şimdiki zamanın farkındalığı olarak tanımlanan bir meditasyon şeklidir. Aynı zamanda yaşanılan anı, duyguları fark etmek ve tüm bu duyguları yargılamadan kabul etme şeklidir. Bilinçli farkındalıkla beslenme de yiyecekler üzerinden bu uygulamanın yapılmasıdır. Bu kavram yiyecekleri satın alıp, tüketmeyi de kapsayan sürecin tamamını içerir. Yiyeceklerin tat, koku, renk ve dokularını fark etmek, yavaş çiğneme ve anda olma bilinçli farkındalıkla beslenmeyi oluşturuyor.

Bilinçli farkındalıkla beslenmenin kilo vermeyi teşvik ettiği, aşırı yemenin önüne geçtiği ve daha iyi hissetmeyi sağlamaya yardımcı olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Temel olarak bilinçli farkındalıkla beslenme yavaş ve dikkatli yeme, besinlerle olan suçluluk duygusuyla baş etme, fiziksel açlığı takip ederek doyma noktasına kadar yeme kavramlarına dayanır. Obezite, aşırı yeme ve duygusal yeme davranışlarında günümüzde yeme davranışlarını değiştirmek, tedavi etmek ve kilo kaybı amaçlı bilinçli farkındalıkla beslenme kavramı kullanılmaktadır. Siz de bu kavramı günlük yaşantınıza ekleyerek kendinizde ve çevrenizdeki olayların farkına varıp daha çok anda kalmayı deneyimleyebilirsiniz.

Dr. Cheung, Zen ustası Thich Nhat Hanh ile birlikte kaleme aldığı 2010 yılında yayımlanan "Mindful Eating, Mindful Life " kitabındaki bilinçli farkındalıkla beslenme hakkındaki birkaç öneriyi sizin için hazırladım.

•   Alışveriş listenizi besin değerlerini inceleyerek oluşturun ve liste dışında ürün almayın.

•   Masaya iştahla oturun, aşırı acıktığınızda değil.

•   Porsiyonlarınızı küçültün.

•   Yemeğiniz için teşekkür edin.

•   Yemek yerken tüm duyularınızla yemeği hissetmeyi deneyin.

•   Küçük ısırıklar alın.

•   Yemekleri iyice çiğneyin.

•   Yavaş yiyin.

Uzm. Diyetisyen Elifsu Akın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.