TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pandemi Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2021 13:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2021 13:14

Covid-19 aşısının bulunmasıyla biraz rahatlamış olsak da hastalığın halen devam ettiği unutulmamalıdır. Hastalıktan korunmak için bağışıklığı güçlü tutmak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturulması gerekir. Besinlerdeki vitamin ve mineral içeriğinden en iyi şekilde yararlanmak için mevsiminde beslenmek her zaman olduğu gibi bulunduğumuz bu dönem için de son derece önemlidir. Bu dönemde beslenme için çeşitli yayınlar hazırlanmıştır.

Sizin için derlediğim Covid-19 beslenme önerileri:

-Yeterli su için.

            Vücudun metabolik faaliyetlerini sürdürebilmesi için su tüketiminin önemi büyüktür. Toksinleri vücuttan uzaklaştırmak, iyi bir sindirim sağlığı için kg başına 30 ml su tüketmeyi ihmal etmeyin.

-Meyve ve sebze tüketimini arttırın.

            Sebze ve meyveler bağışıklıkta rolü olan pek çok vitamin ve mineral içerirler. Aynı zamanda içerdikleri bu yararlı bileşenler sayesinde antioksidan, antiinflamatuar, kolesterol düşürücü gibi özellikler göstererek hastalıklardan korunmaya yardımcıdırlar. Günlük 5 porsiyon meyve-sebze tüketmeye çalışın.

-Renkli beslenin.

            Bitkilerin gücünden yaralanmak için mümkün oldukça tabaklarınızı renklendirin.

-Trans yağ, şeker ve tuz tüketimini sınırlayın.

-İşlenmiş gıda ve hazır yiyeceklerden kaçının.

-Haftada 2 gün balık tüketin.

            Balık bilindiği gibi en iyi omega 3 kaynaklarındandır. Beyin, kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için omega 3 tüketimi önemlidir. Civa içeriğinden dolayı dip balıkları yerine civaya daha az maruz kalan yüzey balıklarını ve tabiki mevsim balıklarını tüketmeye özen gösterin.

-Tam tahıl ve baklagil tüketin.

B grubu vitaminleri, selenyum, magnezyum gibi mineralleri ve posa içerdiğinden tam tahılları ve protein, posa içerdiğinden baklagilleri tüketmeye özen gösterin.

-Baharat kullanımını arttırın.

            Zencefil, zerdeçal, karabiber gibi antiinflamatuar etki gösteren baharatları beslenmenize ekleyin.

-D vitamini seviyelerinizi yükseltin.

            Toplumumuzda düşük seviyelerde bulunan d vitamininin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi de göz önünde bulundurularak yükseltilmesi gerekir. Bir uzmana danışarak mutlaka seviyelerinizi kontrol ettirin ve gerektiği miktarda takviye alın.

Sonuç olarak hastalıklardan korunmada beslenme büyük rol oynamaktadır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme hayat tarzı haline getirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün de tanımladığı gibi bedenen, ruhen ve sosyal anlamda tam bir iyilik hali oluşturulmaya çalışılmalıdır.

Uzm. Diyetisyen Elifsu AKIN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.