TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Bayramı İçin Beslenme Önerileri

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2021 14:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2021 14:51

Ramazan Bayramı' na gün sayarken akıllara bayram sofraları, baklavalar, börekler geliyor. Bu sene geçen sene gibi evlerimizde geleneksel bayram ziyaretleri olmadan bayramı geçireceğiz. Ziyaretler olmasa da evlerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değinmek istiyorum.

Ramazan boyunca oruç tutulduğu için öğün sayısı ve saatlerin değişmesiyle farklı bir beslenme tarzı uygulanıyor. Bayramla birlikte değişen bu alışkanlıkla kişi daha fazla yeme eğiliminde olabilir.

Bu noktada dikkat!

Bayramla birlikte normal beslenme düzenine geçerken birden yemeye çok yüklenilmemeli, porsiyonlar güzel bir şekilde ayarlanmalıdır. Kan şekeri seviyelerini ve metabolizmayı düzenlemek için dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

Bayramın ilk günü olmazsa olmaz kahvaltıda yağlı, kızartma yiyeceklerdense yumurta, peynir, zeytin, tam buğday ekmeği ve yeşilliklerle bir kahvaltı tercih edilebilir. Peynirli omlet, menemen güzel bir seçenek olabilir. 

Bayramın ilk günü için 2 ana 1 ara öğün mideyi yormamak adına daha ılımlı bir yaklaşım olabilir. Ara öğünde fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, meyveler, yoğurt, yulaf gibi besinlerden kombinasyonlar oluşturulabilir.

Her zaman olduğu gibi sindirim sağlığı açısından da besinleri tüketirken yavaş yemeye dikkat edilmeli.

Su tüketimi günlük alınması gereken düzeyde yaklaşık 2-2.5 litre olarak gün içine yayılarak sağlanmalı.

Gün içinde kahve, çay tüketimi artabilir. Bu noktada içerdikleri kafeinden dolayı 2 fincan kahve, 2-3 fincan çay olarak sınırlamakta yarar var.

Sindirim sisteminin düzene girmesi için sebze, salata, meyve gibi lifli besinlere öncelik verilmeli.

Eğer ramazanda egzersiz yapılamadıysa hafif tempo yürüyüşlerle egzersiz şiddetini zamanla arttırarak eski rutine geri dönmeye çalışılmalı.

Tatlı konusuna gelecek olursak özellikle şerbetli tatlıların kalori ve şeker içeriği göz önünde bulundurulmalı ve aşırıya kaçmamalı. Daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yılda 1-2 kez olan bu özel günlerde eğer herhangi bir hastalık durumu yoksa tatlılar dikkatli bir şekilde tüketilebilir.

Dipnot: Ramazan ve bayram sonrası alınan kilolar için şok diyetlere, detokslara başvurmak yerine sağlıklı ve dengeli bir beslenme programıyla alınan kilolara veda edin.

Sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı, nice güzel bayramlar!

Uzman Diyetisyen Elifsu Akın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.