TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYA TURUYLA LİDERLİK/ BOSNA HERSEK-ZORLUKLARLA MÜCADELE

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 09:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 09:02

Başkenti Saraybosna olan Bosna Hersek, Yugoslavya'dan ayrılan ülkeler içinde en uzun süre özgürlük mücadelesi verendir. Bugün; Boşnaklar,Sırplar ve Hırvatlar olmak üzere 3 etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Bosna Hersek gezisinde en çok etkilendiğim nokta zorluklarla mücadele güçleri, tüm şartlara rağmen umutlarını yaşatmaya çalışmaları ve o zor dönem sonrası toparlanma başarıları.

Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesi iş hayatı için şahane bir ders niteliğinde .İşler planlandığı gibi gitmediğinde yöneticilerin durumsal liderlik yetkinlikleri devreye girmeli. Sistematik yaklaşımlar dışında ekip yöneticilerine düşen en önemli görev; zorluklar karşısındaki davranış modelini oluşturmak, hedefe olan inancı kalibre etmek ve her zorluğun fırsat olduğu bilincini oturtmak.

Mostar Köprüsü'nün hikayesi tam da bunu anlatıyor bize. Mimar Sinan köprünün yapımında öğrencisi Mimar Hayreddin'i görevlendirir. Ancak köprü hem 30 metre uzunluğunda hem de 24 metre yüksekliğinde olunca Mimar Hayreddin oldukça zorlanır. İstenen tarihe yetiştirememekten ve padişahın kızacak olmasından korkarak Mimar Sinan'a gider. Mimar Sinan tam bir lider gibi davranarak öğrencisine Neretva Nehri'nin daha dar bir kolunda aynı köprüyü yapmasını, hatasını görmesini ve gerekli önlemleri alarak asıl istenen yerde tekrar uygulamasını söyler. Sonuç başarıya ulaşır ve 1566 yılında Mostar Köprüsü kullanıma hazırdır. Zorluklar karşısında ekibi motive etmek, pes etmemek ve hataların kaynağını tespit ederek yeniden pozisyonlanmak adına çok güzel bir liderlik yaklaşımıdır Mimar Sinan'ın yaptığı. Mostar Köprüsü 1993 yılında yıkılışının ardından 2004'te yeniden inşa ediliyor ve bugün UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olan köprü Bosna Hersek'in en popüler yerlerinden biridir.

Neretva Nehri kenarında konumlanmış eski Osmanlı Köyü Poçitel, Mostar'a çok yakın olduğu için gezginlerin ilgisini çeken yerlerden biridir. Köyün meydanı ve kalesi en ünlü yapılarıdır.

Bosna Hersek'in zorluklarla mücadele gücünde Boşnak İnadının da etkili olduğunu düşünüyorum. 19.yy'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Saraybosna'yı işgal ettiğinde devletin gücünü göstermek için nehrin kıyısına görkemli devlet binaları yapmak ister.Ancak karşısına meşhur Boşnak inadına sahip Benderija çıkar.Evinin yıkılmasına izin vermeyen Benderija evinin tuğla tuğla nehrin karşı kıyısına taşınmasına karşılık ikna olur ve Belediye Binası yapılır.İşte bu Boşnak inadı onları bütün bu zorluklara rağmen dimdik ayakta tutan faktörlerdendir.Yaptığımız işlerde ne istediğimizi bilip,hedefe kitlendiysek zorlukların üstesinden geleceğimize inad edip yolumuza devam etmek en güzel uygulamadır.19.yy 'da Belediye Binası olarak inşa edilen yapı bugün Vijecnica Ulusal Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

Bosna Savaşı sırasında açılan 800 metre uzunluğundaki Saraybosna Umut Tüneli Bosnalıların mücadeleci ruhunu gösteren bir diğer yapıdır. Tam bir durumsal liderlik örneği olan tünelin yapımı 4 ay 4 gün sürmüştür. Savaş sırasında ihtiyaçların karşılanmasını sağlayarak çok önemli rol oynamıştır. Tünelin bir tarafı Butmir diğer tarafı Kolar Ailesi'nin evinin altıdır. Kolar Ailesi evlerini müze olarak sergilenmek üzere bağışlamışlardır.Tünelin yapımında kullanılan araç-gereçlerin sergilenmesi, o günlere ait resimler ve Kolar Ailesi'nin evinin dışındaki tahribatın izleri çok etkileyicidir

Bosna Hersek'te mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında Saraybosna'nın simgesi Sebil , Başçarşı , 1. Dünya Savaşı'nı başlatan ilk kurşunun atıldığı yer olan Latin Köprüsü , Gazi Hüsrev Bey Cami ve Kutsal Kalp Katedrali ilk sıralarda yer alıyor.

Bosna Hersek Japonların ünlü atasözünü doğrular gibi gelir hep bana : 7 kere düş 8 kere ayağa kalk. 92-96 yılları arasında o kadar acı dolu günler yaşanmış ki değil 7 kere 77 kere düşmüşler belki ama yine de inad edip yola devam etmişler. Bu kararlılık, bu azim onları aydınlığa taşımış. O döneme şahitlik edenlerin hafızalarından yaşananları silmek zor ama zaferin haklı gururunu gelecek nesillere aktarmak çok önemli. İş hayatında da bazen öyle dönemler olur ki burdan nasıl toparlarız, tekrar nasıl iyi oluruz diye düşünürüz. İşte tam da o anda Boşnakların dönüşüm yolculuğunu ve muhteşem azmini hatırlamak lazım.

Bosna Hersek gibi mücadeleci olalım...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.