TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYA TURUYLA LİDERLİK- DÖNÜŞÜMÜN ADI SİNGAPUR

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2021 15:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2021 15:48

Singapur, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Asya'nın güneydeki en uç noktası burada, Sentosa Adası'ndadır. Uzun yıllar İngiltere'ye bağlı olarak yönetilen Singapur, 1965'te bağımsız bir ülke haline geldi. Diğer Asya ülkelerinden farklı bir dönüşüm yolculuğu var. Uzun yıllar İngiltere'ye bağlı olması sebebiyle resmi ana dillerinden biri İngilizce'dir. Bir Asya ülkesinde gişe memurundan taksi şoförüne hatta manava kadar herkesin İngilizce konuşması o ülkeyi daha iyi tanımak adına bizim gibi yabancılar için harika bir durum.

1965'te bağımsızlığını ilan ettiğinde ekonomisi çok iyi olmayan Singapur, bugün itibariyle kişi başına düşen milli geliri en yüksek 10 ülkeden biri. Bu dönüşüm yolculuğunun arkasındaki en stratejik hareket uzun dönemli hedef belirleyip hedefe giden yolda engellere değil ihtiyaçlara odaklanmak. Ada ülkesi olması ve nüfusunun az olması sebebiyle yoğun iş gücü gerektiren üretim gibi sahalardan ziyade bilgi teknolojisi ve bio teknolojiye odaklanarak gelişmeyi hedeflemiştir Singapur. Ülkede araştırma-geliştirme ve teknoloji çalışmaları için bilim parkları kurularak okullarla sürekli işbirliği halinde çalışmaları sağlanmıştır. Köklü dönüşümü yaşamış Singapur'u incelerken liderler için dikkati çekmek istediğim en önemli noktalar; Asya ülkelerinde öne çıkan uzun vadeli hedef koyma stratejisi, futuristik bir vizyon ve mevcut kaynakların iyi değerlendirilerek aradaki farkın ar-ge çalışmaları ile kapatılması.

Şahane bir dönüşüm  yaşamış Singapur'u gezmek çok keyifli. Adanın semboli Merlion Heykeli. Kafası  aslan, gövdesi deniz kızı olan Merlion Heykeli'nde anlamlı bir birliktelik var. Heykelin gövdesi Singapur'un bir balıkçı köyü olarak mütevazi başlangıcını, başı ise aslanlar kenti olarak gücü temsil ediyor. Heykelin ağzından Singapur Nehri'ne akan suyun önünde fotoğraf çektirmek şehrin olmazsa olmazı. Muhteşem birlikteliği hissettiren diğer bir yer de Sentosa Adası. Bir tarafta ince bir köprüyle geçilen ve bölgenin doğal güzelliklerini sunan "Asya'nın En Güney Noktası" diğer tarafta heyecanlı parkuruyla adrenalinizi arttıran Universal Studios. Tam bir işbirliği bu aslında. Eski ile yeninin, yerel ile globalin, doğa ile mimarinin işbirliği.

İşbirliği liderin olmazsa olmazıdır. Çekirdek ekibimizin etkileşimde olduğu tüm departmanlarla yapıcı, uyumlu ve iyi ilişkiler içinde olmak hem çekirdek ekibimizin önünü açacaktır hem de bütünü geliştirecektir. Köklü bir dönüşüm için hizalanmak, hizalanmak için de işbirliği gereklidir. Singapur, tüm dünya ile ekip oldu adeta. Önce uzun vadeli hedefler belirledi ve ticari anlaşmalarla halkının önünü açtı. Bu stratejik çalışmaların sonunda köklü dönüşümü hep beraber gözlemlediğimiz Singapur dünyanın yükselen ekonomisi ve bir çok marka için önemli bir finans ve  ticaret merkezi.

Singapur'un dikkati çeken bir diğer yanı da milli park sevgisi. Ülkede pek çok botanik park var. Bunların en ilginci güneş enerjisiyle elektrik üreten dev yapay ağaçların olduğu "Gardens by the Bay" Parkı. 25-50m yüksekliğindeki avatar ağaçların arasına kurulan köprüye çıkıp, bu inanılmaz tasarıma yukarıdan bakabiliyorsunuz. Dev ağaçların bazıları güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirirken bazıları da yağmur suyunu toplayarak bahçe sulamaya katkı sağlıyor. Böylece tropikal iklime sahip Singapur hem yakıcı güneş ışınlarını hem de yağmur suyunu fırsata çeviriyor.

Singapur'un en gözde mimari eseri üç kuleden oluşan Marina Bay Sands Oteli ve kuleleri çatıda birbirine bağlayan Sonsuzluk Havuzu. Görkemli şehir manzarasını havuzda yüzerken seyretmek için otelde 1 gece konaklamanız gerekiyor. Şahane bir mimari ve herşey düşünülmüş harika bir komplex burası. Pandalar, kutup ayıları, penguenler ve daha bir çok hayvanın olduğu Singapur Hayvanat Bahçesi, alışverişin kalbi Orchard Yolu, 165m'ye çıkan Asya'nın en yüksek dönme dolabı Singapore Flyer, Çin Mahallesi, Nehir kenarına kurulmuş Clarke Quay barlar sokağı ve tapınakları Singapur'da mutlaka gezilmesi gereken yerler listesinde.

Çeşitli etnik grupların birarada yaşadığı Singapur'da şehri gezerken ilk izlenimim aralarındaki uyum,saygı ve güleryüz idi. Asya'nın köklü dönüşümü yaşamış bu şehir devletinde belirsizlik hiç yok sanki, kurallar çok net ve herkes odaklı. Araştırma geliştirmeye büyük önem veriliyor ve işbirliği içindeler.

Singapur gibi dönüşümü gerçekleştiren liderler olalım.

TÜM FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.