TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

LOS ANGELES GİBİ GÖRÜNÜR OLMAK

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2024 11:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 11:30

Mühendis geçmişim basit bir neden-sonuç ilişkisi kurarak, çalışıyorsan bu mutlaka görünür şeklinde bir düşünce geliştirmişti yıllar içinde. İştir kişinin aynası her durumda doğruydu ama yeterli değildi.Beynin çalışma mekanizmasını araştırınca ve bedenin on bir milyon duyusal reseptörünün on milyonunu görmeye ayırdığını öğrenince hikaye anlatıcılar,nöropazarlamacılar ve koçlar daha da önem kazandı liderlik yolculuğumda.Göstermek,ilişkilendirmek ve görünür kılmak liderin farklılaşmasını sağlayan çok önem verdiğim özellikler arasına girdi.

Görünür olma konusunda üzerine çok çalışılmış etkileyici bir şehir Los Angeles . Adı bile ışığı ve parlamayı hissettiren “Melekler Şehri” diye geçiyor. Bu isim bende güneş,deniz ve huzurla akan bir hayat hissi bırakıyor.İkliminin tropikale yakın olması sebebiyle burda yaşayanlar yıl boyunca güneşin ve denizin tadını çıkartıyorlar.Kilometrelerce uzun bir sahili olan Venice Beach’e kalbimi bırakıp da geldim. Çok huzurlu,harika bir yer.Sahile yakın yaşayanlar oldukça erken başlıyorlar güne.Genci de  yaşlısı da mutlaka spor yapıyor: ya yürüyor ya koşuyor ya da bisiklet sürüyorlar.Bisiklet yolları yürüyüş yolundan daha geniş. Kilometrelerce sahili var ama oturmak için hiç bank yok burda.Görünür olmak için hep aktif ol diyor sanki şehir.

Güzel havasıyla herkese cazip gelen Los Angeles sinema dünyası için de bilinçli bir tercih olmuş. Pek çok film stüdyosu ve plak şirketi Hollywood’u şov dünyasının merkezi haline getirmiş. Burda yaşayan ünlüler gözönünde oldukça daha çok sevilmiş ve daha çok sevildikçe daha görünür olmuşlar. Pozitif bir döngü oluşmuş. Görmek ve sevmek arasındaki güçlü ilişkiyi doğruluyorlar gibi. Atalarımızdan gelen gözden ırak olanın gönülden de ırak olacağı sözü de görünür olmanın her dönem önemli olduğunu gösteriyor.

Hollywood yazısının olduğu Mount Lee tepesi ayrı bir dünya.Rüya gibi evlerin ve arabaların olduğu harika manzaraya sahip bir tepe.Hollywood yazısı için özel bir fotoğraf çektirme noktası da yapmışlar.Sadece bir yazı ama muazzam bir kalabalığı ağırlıyor hergün.Bu ünlü yazının önünde fotoğraf çektirirken ödüllerimizi de daha çekici sergilesek,sadece plaketiyle değil de o güne ait bir fotoğraf ve hikayesiyle sergilesek daha görünür olur muyduk diye geçiyor içimden.

Görünür olmak şehrin DNA’sına işlemiş.Los Angeles Lakers da şehrin görünür olma hedefine uyumlanarak Amerika’nın en popüler NBA takımlarından olmuş.Tarih boyunca Shaquille O’neal, Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson,Kobe Bryant ve Lebron James gibi dünya devleriyle başarıları hep gözönünde olmuş ve olmaya da devam ediyor.

Başka bir görünürlük göstergesi de Walk of Fame yani Şöhret Yolu.Sağlı sollu kaldırımlarda 2400’den fazla ünlünün adı yazıyor.Bütün ünlülerin adı yerde yazılı ama peygamberimizin ismi olması sebebiyle sadece Muhammad Ali’nin adı Dolby Tiyatrosu’nun duvarında bulunuyor.

Oscar Töreni’nin yapıldığı Dolby Tiyatrosu dışardan bakıldığında oldukça mütevazi bir salon gibi görünüyor.İşini yaparken parlayan ama onun haricindeki vakitte şatafattan uzak ve samimi olan bir hali var .Görev anında Dolby Tiyatrosu gibi parla ama diğer süreçlerde mütevazi ol diyor sanki. Görünür olmak önemlidir ama büyüdükçe küçülmek daha da önemlidir.Görünür oldukça ve daha çok izlendikçe benliği kontrol altında tutmak zorlaşır.Bu sebeple Mevlana’nın “Seni iki şey anlatır: yokken sabrın,varken tavrın” sözü büyüdükçe küçülmeye dikkat çekiyor.

Doğru yönetilen bir görünürlük beraberinde özellikli bir talebi de getirir.Tıpkı dünyanın ünlü tasarımcılarının ürünlerini sergilemek istedikleri Rodeo Drive Sokağı gibi.Burası dünyanın en pahalı alışveriş sokaklarından.Aklınıza gelen en lüks moda markalarının geçit töreni gibi bu sokak.Beverly Hills’in kalbi burda atıyor.

Ekibinin yaptıklarını görünür kılmak ve parlatmak liderin önemli görevlerinden biri.Görmek eylemi yarışa girdiği pek çok yerde kazanır.Mesela iletişimde görerek algıladığımız beden dilinin etkisi en yüksektir, bir şeyi tarif etmek yerine göstermek daha etkilidir,çocuklar izleyerek ve görerek öğrenirler,... gibi.İş hayatı için de “Görünür Olmak” gereklidir ve Los Angeles görünür olmak adına lidere çok iyi bir örnektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.