TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ZAMANSIZ LİDERLER VE SELANİK

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2022 09:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 10:04

Tarihi,hareketli sahili ve muazzam tavernalarıyla Yunanistan’ın en gözde yerlerinden biri Selanik.Atatürk dolayısıyla biz Türkler için de ayrı bir güzelliği var.Selanik’i ziyaret eden uluslara baktığımızda Türkler ilk sıralarda.Tarihi değiştiren böylesine zamansız bir liderin nasıl bir yerde büyüdüğünü ve bu güçlü karakterini hangi çevrede oluşturduğunu gidip yerinde görmek istiyor insan.

Norveçliler’in dediği gibi “Mustafa Kemal gibi düşünmek” için yani çözümün imkansız gibi göründüğü anlarda bile yaratıcı çözümler sunabilmek için ipucu arıyoruz sanki Selanik’te,doğduğu şehirde.

Selanik Belediyesi Atatürk’ün doğduğu evi satın alıp ,Mustafa Kemal Paşa’ya hediye etmiştir.Bugün müze olarak ziyaret edilen Atatürk Evi girişindeki nar ağacı ile karşılıyor gelenleri. Atatürk’ün anlatıldığı ,pekçok belgenin sergilendiği evde Atamızın doğduğu odayı ziyeret ederken çok duygulanıyor herkes.Atatürk’ün talebiyle bu ev Türk Konsolosluğu alanı içine dahil edilmiştir.Böylece manevi olarak Türk topraklarında sayılmaktadır.Bu küçük talep bile Atatürk’ün muazzam vizyonunu ve zamansız liderliğini hissettiriyor bize.

Selanik’in merkezi deniz manzaralı Aristoteles Meydanı’dır.Meydanın adı Antik Yunan döneminde yaşamış ama tüm zamanlara mal olmuş fiozof Aristo’dan gelmektedir.Selanik’in büyük kısmının yandığı 1917 Büyük Selanik Yangını sonrasında şehri daha Avrupalı bir görünüme kavuşturmak için Fransız Mimar Ernest Hebrard’ın planıyla yapılmıştır. Meydana ismini veren Aristo’nun bugün hala geçerliliğini koruyan sözleri  eğitim niteliğindedir.”Bir şeyi bildiğinizin kanıtı o şeyi öğretebilmenizdir” diyen Aristo zamansız lider olmak için “Öğretin” mesajı veriyor bizlere.

Büyük İskender’e hocalık yapan Aristo kendisi gibi zamansız bir lider yetiştirmiştir. Aristo sayesinde Homeros’un İlyada Destanı’nı detaylıca inceleyen Büyük İskender’in , seferlerinde İlyada Destanıyla uyuduğu söylenir.İlmin ve okumanın liderlik için önemini gösteriyor bu özellik.Girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.Seferleri sırasında kendi adını taşıyan şehirler kurmuştur.En ünlüleri Mısır-İskenderiye ve Hatay-İskenderun’dur.Selanik sahilinde yeralan Büyük İskender Heykeli şehrin en gözde toplanma merkezlerindendir.İskender doğuya genişlediği için heykel de doğuya doğru bakmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen Beyaz Kule Selanik’in görsel ikonudur. Denizden gelen saldırılara karşı savunma amacıyla yapılan kule 1826’da yapılan katliam sonrası “Kanlı Kule” olarak anılır.Balkan Savaşları sonrası şehri ele geçiren Yunanlılar kuleyi beyaza boyarlar ve bugünkü adını alır.Ancak kule zamanla beyaz rengini kaybederek bugünkü görünümüne kavuşur.

Selanik’in çiçeği burnunda görsel ikonu  Zongolopoulos Şemsiyeleri’dir.Muhteşem günbatımı pozlarıyla turistlerin gözde durak yeri olan şemsiyeler 1997’de Selanik’e yerleştirilmiştir.13 metre uzunluğundaki paslanmaz çelikten yapılan şemsiyelerin yaratıcısı “Ebedi Genç”  diye anılan George Zongolopous’tur. Selanik’in zamansız liderlerine bir örnek de sanat alanında Zongolopous ile gelir.

Atatürk,Aristoteles ve Büyük İskender gibi zamansız liderlerin kesiştiği bir şehirdir Selanik. Ortak mesajları ilim ve ilimin aktarılmasıdır.Atatürk’ün dediği gibi “Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.”

Selanik gibi zamansız liderler olalım

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.