TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 Farklı Düşünme Metodu Öğrenmek İster misiniz?- 3

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2021 10:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2021 10:17

"Farklı düşün, fark yarat" mottosu ile hareket edip yol alan kişi ve kurumlar hızlı yol alıyor. Herkesin farklı düşünme ve bunları hayata geçirme tarzı var. Sizin tarzınız nasıl?

Dünyaca ünlü inovasyon gurusu Tom Kelley, John Littman ile birlikte yaratıcı düşünme yönü güçlü kişileri gözlemleyerek tespit ettikleri farklı düşünme ve davranma metodlarını "10 İnovasyon Emri" adlı kitapta anlatmışlar. İlk iki yazımda Antrapolog, Deneyci, Çaprazlayıcı, Mücadeleci, İşbilikçi ve Yönetmen tarzını anlatmıştım. Bu yazımda da sizlere Deneyim Mimarlığı, Set Tasarımcısı, Hizmet Ustası ve Hikaye Anlatıcısı tarzını anlatacağım.

Her tarzı deneyimlemek ve o şekilde düşünmek bize ve yaptığımız işe değer katacaktır.

7-Deneyim Mimarlığı: Devir deneyim devri. Herkes deneyim edinmek ya da bir ürünü deneyimletmek çabasında. Bir deneyim mimarı ürünlerinizi, hizmetlerinizi, dijital ortamları ve olayları kullanarak sadece müşteriniz için değil çalışanlarınız, tedarikçileriniz için de unutulması zor deneyimler hazırlar. Duyularınıza hitap ederler, dokunma hissinize uzanırlar, sesleri yönetir, tat ve koku eklemenin yollarını ararlar. Deneyim mimarı olmak için ne endüstriyel tasarım diplomasına ne de mimari diplomaya ihtiyacınız var. Deneyim mimarları özgündürler. En önemli görevlerinden bir tanesi müşterilere özel bir şeyler vermenin hem iyi bir iş tarzı, hem de iyi bir davranış olduğunu asla unutmayacak ev sahibi olmaktır. Dünyayı basit bir mercekten görür, hali hazırda kötü olan ya da sadece nötr olan deneyimleri bulur, bu deneyimi iyileştirmek, farklılaştırmak için fırsatlar yaratmaya çalışırlar. Olağan bir şeyi her şekilde olağandışı bir şeye, unutulmaz bir deneyime çevirmenin yollarını ararlar.

8-Set Tasarımcısı: Set tasarımcısı yaratıcı bir çalışma ortamının adeta bir tiyatro sahnesi, film seti gibi kişinin performansına katkısı olacağına inanır. Çalışma ortamlarımızın tasarımını değiştirerek sürekli daha da güzel hale getiren Set Tasarımcılarımız sadece çalışmalarımızı desteklemekle kalmayıp, şirket kültürünü de geliştirirler.

Çalışanlarımıza daha kişilikli, özenli, güzel bir çalışma ortamı sunmak yenilikçi bir şirket kültürü için de önemlidir. Sıkıcı bir çalışma ortamına girdiğimizde, tüm algılarımız uyarıcı yetersizliği yüzünden kapanıverir. İnsanlar çalıştıkları ortamı daha canlı bir hale getirmek için ne yapabileceklerini bilemeyebilir. Ama eğer orada bir set tasarımcısı varsa çalışma ortamını renklendirmek için bir fırsat ararlar.

9-Hizmet Ustası: Hizmet ustaları, insan kökenli inovasyona en güzel örnek kişilerdir. İşini iyi yapan doktor ve hemşireler hizmet ustalığının katıksız örneğidir. Hizmet ustaları etrafındakilere beceriklilik hissi ve güven verirler. Sorularınıza akıllıca ve pratik cevaplar verirler, endişelerinizi azaltırlar. Hizmet ustaları sizi tek ve özel bir müşteri gibi hissettirir. Duygudaşdırlar, sizi çok iyi anlarlar. Hizmet ustalığı yönetmekle değil düşünceleri paylaşmakla oluyor. Daha çok akıl hocası rolleri vardır.cYetenekli bir hizmet ustası en iyi hizmetin bilgi ve empatiyle verilebileceğini bilir.

10-Hikayeci: Hikayeciler etrafında oturulabilecek ateşler yakıldığından beri insanların dikkatlerini yakalamayı başarmış, bir kişiyi, olayı en akılda kalıcı şekilde anlatmayı başaran kişilerdir.  Shakespeare hikaye anlatmaktaki ustalığıyla tarihi edebiyata dönüştürdü ve bugün hala çok satanlar listesindedir. Markalaşarak öne çıkan modern şirketler de iyi hikaye anlatmayı bilirler. Girişimcilikten, çalışmaktan ve inovasyondan bahseden hikayeleriyle insanların hayal gücüne ve duygularına hitap ederler. Hikayelerin ikna ediciliği gerçeklerin, raporların ve pazar paylarının ikna ediciliğinden çok farklıdır. Çünkü hikayeler kişisel ve duygusal bağlar yaratır. Hikayeci efsaneleri yaratan, gerçeklerin etkisini artıran, verilecek dersi açığa çıkarandır. Hikayeciler verilecek mesajı en iyi çıkaran ve başkalarına taşıyandır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.