TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 Farklı Düşünme Metodu Öğrenmek İster misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2021 10:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2021 10:32

İnsanoğlu kendinden çok daha zeki olan yapay zekayı yarattı. İnsanın yapabildiği herşeyi hatta daha iyisini robotlar yapmaya başladı. İnsanın fiziki gücünden ziyade aklının, duygularının ve yaratıcılığının çok daha kıymetli olduğu bir dönemdeyiz.

Artık çocukların eğitimleri yaratıcılıklarını geliştirmek , yetişkinlerin eğitimleri farklı düşünme metadolojilerini öğrenmek üzerine kuruluyor... Herkesten farklı düşünebilen, yaratıcı çalışmalar ortaya koyan, sıradan ve rutin düşünce modelinden uzaklaşıp yenilikçi düşüncesiyle değer katanların kazandığı ve başarılı olduğu bir dönemdeyiz. Farklı düşünmek, Fark Yaratmak günümüzün en popüler sloganlardan.

Zeka Allah vergisi ama onu doğru kullanmak, doğru düşünme metodlarıyla potansiyelini artırmak ve bu potansiyeli doğru işlerle buluşturmak insanın kendi elinde. Farklı düşünmek için de üzerinde biraz kafa yormak, yeni bakış açıları öğrenmek ve deneyimlemek gerekiyor. Kişisel gelişim için, başarılı işler ortaya koymak için, karşımıza çıkan problemleri daha kolay çözmek için, kariyerimiz için farklı düşünme yollarını denemekten keyif alalım.

Sizlerle farklı düşünme metodlarıyla ilgili okuduğum çok güzel bir kitaptan alıntıladığım notlarımı üç hafta boyunca kendi süzgecimden geçirerek paylaşacağım. Kendim de iş hayatımda ekip arkadaşlarımla birlikte zaman zaman deneyimlediğim pratik ve keyifli metodlar.

Dünyaca ünlü inovasyon gurusu Tom Kelley, John Littman ile birlikte yaratıcı düşünme yönü güçlü kişileri gözlemleyerek tespit ettikleri farklı düşünme metodlarını "10 İnovasyon Emri" adlı kitapta biraraya getirmişler. Farklı düşünen kişileri 10 farklı karakterde gruplandırarak okuyucularına farklı düşünme şekilleri ile ilgili esin kaynağı veren bu kitap içeriğindeki çarpıcı örneklerle de ufkumuzu genişletiyor.

Bu yöntemleri işinizin süreçlerine göre  siz ve ekipleriniz uygulayabilir, iş hayatınızda farklı bakış açıları geliştirebilirsiniz.  

1-Antropolog: Detaylı bir saha çalışması ile çok detaylı inceleme yap.  Bütün yargılarını, bilgilerini, tecrübelerini bir kenarıya bırak ve her şeyi yeni öğreniyormuşcasına "gözlem" yaparak olaylara yaklaş.  Bu yöntem için "Déjà vu" (daha önce o anı yaşadığını sanma hissi) yerine "Vuja de" kelimesi de kullanılıyor. Yani daha önce yüzlerce kez yaptığı, denediği, bildiği bir şeyi ilk defa yaşıyormuşcasına yeni hissederek gözlem yapmak.

Hayattta hep aynı işleri yaparken rutinleşmek sürekli gözümüzün önünde duran şeyleri görmemizi engelliyor.İşletme körlüğü dediğimiz durum. Bu yüzden bir şeyi gözlemlerken bütün bildiklerimizi unutup kendimizi sıfırlamamız ve yeniden öğreniyormuşcasına incelememiz gerekiyor. Bu yüzden bazen antropolog gibi düşünürsek kesinlikle rutinleşmeyiz ve her seferinde farklı bir şey görebiliriz.  

2- Deneyci: Edison "Başarısız olmadım. Sadece çalışmayan on bin tane yol keşfettim" diyor. Deneyci olmak bitmez bir tutkuyla, meraklı bir akılla, sabırla, yılmadan çalışmayı ve beklenmedik şeylere açık olmayı gerektirir. Hiç bıkmadan denemek ve hatalarını görüp yeniden denemektir. Birçok buluşun aslında bambaşka şeyler keşfetmeye çalışırken bulunduğunu hepimiz biliyoruzdur.

Prototip yapmak deneyci bakış açısında çok önemlidir. İş dünyasında deneycilik, prototip yapmak demektir ve prototipler olmasa yeni fikirleri şekillendiremeyiz. Deneyciler konseptleri sözlerden alıp hızla çizimlere, modellere ve başarılı bir ürüne çevirmeyi severler. Özellikle satışta prototipler çok önemlidir. Bir şeyi gerçek anlamda yapmadan önce prototip üzerinde çalışmak ve bunu geliştirmek için prototip üzerinde bir süre çalışmak önemlidir.

Öğrenen bir kuruluş olmak inovasyon kültürünün temeli ve tuğlasıdır. Deneyciler şirketi dinamik tutmaya yardım eder ve her zaman hesaplanmış riskler alarak şirketi yeni iş ve projelerle buluşturur.

3-Çaprazlayıcı: Çaprazlayıcılar alakasız görünen fikirler ve tasarımları birleştirerek yepyeni şeyler ortaya çıkarmakla bilinirler. Çoğunlukla inovasyonu piyasanın bir dalında öğrendikleri akıllıca bir çözümü başka bir dala taşıyarak yaparlar. Bu yüzden farklı sektörlerden transfer, farklı departmanlardan rotasyon her zaman için çaprazlayıcı inovasyona güzel fırsattır. Farklı sektörlerdeki firmaları gezmek, farklı meslektekilerle sohbet etmek, başarılı kişilerin hayat hikayelerini okumak bizim çaprazlama yapma gücümüzü arttırır.  

Çaprazlamalarını artırmak isteyenler şu yöntemleri deneyebilir;

  1. Bildiklerinizi gösterin ve anlatın. Anlatmak bildiklerinizi yeniden keşfetmenizi sağlar.
  2. Farklı geçmişlerden pek çok insan ile tanışıp sohbetler yapın
  3. Farklı kültürleri ve coğrafyaları öğren ve bu bilgileri çaprazlamaktan kaçınma
  4. Sık sık "Know How" konuşmacısı dinle,
  5. Müşterilerle, tedarikçilerle, çalışanlarla sık sık konuş,
  6. Projelerinizi farklılaştırmak için zıt kutuptaki işlere bakıp esinlenebileceğiniz varmı bak
  7. Çocukları izle, hayvanları izle doğal yaşamdaki akışı algıla. Birçok cevabı doğadan bulmak mümkün.

Haftaya Mücadeleci- İşbirlikçi- Yönetmen Profillerini öğreneceğiz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.