TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakmak, görmek ve hissetmek

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2020 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 09:41

Güne güzel bir hikaye ile keyifli bir mola verelim...

Anlatacağım kişisel gelişim seminerlerinde anlatılan hikayeyi belki bir yerlerde okumuşsunuzdur, ben de her seferinde keyifle okuyup hayatım için ilham alırım. Ama bu hikayeyi yine okuyup üzerinde düşündükten sonra aslında bunun bir ikinci bölümü de olmalı deyip hikayeye biraz da ilaveler yaparak ikinci bölümünü yazdım. Bakalım hikayenin devamını beğenecek misiniz?

Hayatından ve etrafındaki kişilerden sürekli şikayet eden  kızına bir hayat dersi vermek isteyen anne onu yanına çağırır. Annenin elinde bir yumurta, bir patates ve bir kaşık da filtre kahve vardır. Ocağın üzerine 3 ayrı kaba su koyup kızına döner ve şunları söyler:

-Güzel kızım her insan farklı farklı yaratılmıştır ve her insanın yaşadığı olaylara verdiği tepki de farklıdır. Bak şimdi bu üç kapta da aynı miktarda aynı çeşmeden doldurulmuş  su var birazdan hepsi kaynayacak. Şimdi bu farklı yapıdaki üç ayrı yiyeceği aynı sıcaklıktaki kaplara bırakıyorum iyice kaynatacağım şimdi.

Bir süre sonra ocağın yanına gelen anne kızına dönüp şunları söyler.

-Bakarmısın suya atmadan önce oldukça kırılgan gibi görünen incecik kabuklu yumurtamız nasıl da taş gibi olmuş, sertleşmiş. Suya konmadan önce taş gibi sert gözüken patatesimiz ise sıcaklığın etkisi ile iyice yumuşamış hatta parçalanmış liğme liğme olmuş. Bir de kahveye bak hem pişerken hepimize kokusuyla keyif verdi hem de bir yudum alıp içtiğinde sana da keyif veriyor.

Meraklı gözlerle bakan kızına sarılıp hikayesine devam etmiş.

-Bak benim güzel kızım herkesin olaylara tepkisi farklıdır. Bazı insanlar yaşadıklarından çok fazla etkilenir  yumurta gibi  taş kesilir, bazıları  patates gibi dağılıp gider bazıları da  bu kahve gibi suyun içinde dağılarak etrafına mis gibi kokular saçar, lezzetli bir içecek olur. Hepsi aynı sıcak suyun içinde yapısı gereği farklılaştı. Bazı insanlar işte böyle katılaşır, bazıları dağılır, bazıları da eriyip daha güzel ve lezzetli bir forma kavuşur. Seçim senin...

Kız annesine teşekkür etmiş ve anneciğim mesajını aldım teşekkür ederim bundan sonra hayatımı yaşadıklarımdan keyif alarak ve çevremdekilere keyif vererek yaşamaya devam edeceğim sanırım kahve gibi olmak en iyisi der. Tam uzaklaşırken annesi seslenir

-Hayatım daha hikaye bitmedi. Gerisini dinlemek istemez misin.

Kızı meraklı gözlerle annesine döner ve dinlemeye devam eder.

Anne cezveden taş gibi görünen yumurtayı alır ve tabağa koyar.

-Bazen insanlar dışarıdan bunun gibi sert ve katı görünür. Bak şimdi çatalın arkasıyla kabuğuna vurdum hemencecik kırılıverdi, kabuklarını soyup içini görebilirsin. İşte bazen insanların etrafındaki duvarları kırmak için biraz uğraşmak emek vermek  gerekir. Eğer doğru diyaloğu kurabilirsen onun güvenini kazanabilir ve herkese göstermediği kabuğunun içindeki yumuşacık altın gibi kalbine ulaşabilirsin.

Sonra diğer kaptaki paramparça olmuş kabukları patlamış ve liğme liğme olmuş patatesi alır ve tabağa koyar. Kabuklarını itinayla temizleyip içine tuz, yağ ve süt ekleyerek kızının küçükken de çok sevdiği yiyeceklerden biri olan püre yapar ve kızına ikram eder.

-Bak kızım bazen insanlar yaşadıkları kötü olaylardan dolayı böyle dağılabilir. Bu durumda onlara ihtiyacı olan maddi ve manevi desteği vererek onları yeniden kıymetli hale getirip hayatın içine kazandırabilirsin. Belki ona yapacağın iyiliklerle eskisinden bile başarılı ve mutlu birisi haline gelebilir. Etrafındakileri yapabileceğin iyiliklerden mahrum etme, onlara nasıl yardımcı olabileceğini sürekli kendine sor...

Sonra içine kahve attığı suyu ikisinin de fincanlarına paylaştırır. Kız keyifle kahvesini yudumlar. Anne de bir yudum aldıktan sonra kızına döner ve hikayesini tamamlar.

-Kahveni sade olarak içtiğini biliyorum,eminim çok beğenmişsindir. Bence de kokusu çok güzel içime çektiğimde keyif alıyorum.  Ama ben sütlü ve şekerli olanını tercih ediyorum sade kahveyi içemem.  İşte kızım hayatta hiç birşey herkes için mükemmel değildir. Senin için en güzel olan benim için sıradan veya önemsiz birşey olabilir. Her zaman mükemmel dediğin şeylere bir kere daha göz atıp daha mükemmeli olabilir mi, karşımdakinin de beğenmesi için acaba daha ne ilave edebilirim diye sor. Önemli olan karşındakinin onu beğenmesi ise muhakkak onun fikirlerini alarak ve onun isteklerine göre hareket et. Başkalarının mutluluğu ve memnuniyeti için onların fikirlerine değer verdiğini göster, onları dinle...

Neymiş... hayatta hiçbirşey dışarıdan göründüğü gibi değilmiş.

Neymiş... herşeyin üzerinde iki kez düşünmek gerekirmiş...

Neymiş... bakış açısına göre her olay bize ders verirmiş

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.