TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Değişim Kalpten İstemekle Başlar

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2021 10:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2021 10:10

Değişimin Kalpten İstemekle Başlar

"Düşünce de duygular da önemlidir ve her ikisi de başarılı kuruluşlarda bulunurlar, ancak değişimin kalbi duygulardadır. "Gör-Hisset-Değiş" akışı "Analiz et- Düşün-Değiş" akışından çok daha güçlüdür"

İş dünyasına yönetim ve pazarlama üzerine yazdığı kitaplarla yön vermiş ünlü yönetim gurusu John P. Kotler  "Değişimin Kalbi" adlı kitabında "Değişim" için bu yorumu yapmış. Kişi veya kurumlar değişim ihtiyacını tüm benliğiyle hisseder ve onu gerçekten isterse gerçekleştirebiliyor. Kotler'in de dediği gibi değişimin motivasyon ateşi beyinde değil önce kalpte başlıyor, sonra tüm benliğinizi sarıyor.

İş dünyasında "değişim" hem kurumsal anlamda hem de bireysel anlamda sürekli üzerinde konuşulan, üzerine birçok kararlar alınan bir kavram.  Kendisini müşterilerinin ve çalışanlarının beklentilerine göre değiştirmeyen kurumların rekabet gücünü yitirmesi  gibi, kendini günün koşullarına göre değiştirmeyen kişilerin de başarılı ve mutlu olma  olasılığı her geçen gün azalıyor.

Daha iyisi, daha güzeli için değişimi istiyoruz,  peki ama nasıl başlayacağız? Bunu en basit şekilde 4 adımda özetleyebiliriz.  Değişimin birinci adımı "Farkına varmak" ile başlıyor. Kurum veya kişinin öncelikle değişmesi gerektiğinin farkına varması ve gerçeklerle yüzleşmesi  gerekiyor. İşte bu adımı kalben istersek diğer adımlar çok daha kolay gerçekleşiyor. İkinci adımda ise değiştirilmesi gereken yönlerin tesbit edilmesi var. Bu adımda sancılı ve zorlayıcı bir süreç. Çünkü kişiler veya kurumlar eksik, hatalı veya artık beğenilmeyen yönlerini görmekte zorlanabilir. Kişinin veya kurumun kendine ayna tutması ve acı gerçeklerle yüzleşmesi kolay değildir.  Üçüncü adım değiştirilmesi gereken uygulamalar, davranışlar yerine yenilerinin tespit edilmesi. Bu adımda aksiyon planlarımızı yaparken bize en uygun, üzerimizde yama gibi durmayacak yenilikleri, değişiklikleri bulmamız gerekiyor. Dördüncü ve son adımda da eski uygulama/ duygu/davranış yerine belirlediğimiz yenilikleri koymak ve bunlara adapte olmak geliyor. Bu adımda da bol bol pratik yapmak ve kararlı olmak, sistematikleştirmek çok önemli. Değişim sürecinde eğer bu adımların hepsinde kendimizi ya da kurumu  ikna ederek ilerlediysek son adım çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.

"Dünyadaki bütün yaratıklar arasından sadece insan düşünce kalıplarını değiştirebilir. Sadece insan kendi kaderinin mimarıdır. İnsanlar, zihinlerinin  yaklaşımlarını değiştirerek, yaşamlarının özelliklerini değiştirebilirler"  William James

Amerikalı filozof  William James'in dediği gibi her insanın ve kurumun  kendini değiştirebilme ve değişimi başlatabilme gücü var. Kalpten istenen ve gerçekleşmesi için çaba gösterilen her değişim faaliyeti başarıya ulaşacaktır.  Yeter ki doğru zamanda, doğru kişilerle, doğru adımları atabilelim

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.