TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru Soruları Soruyor musunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2022 23:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2022 11:19

Doğru sorular sormak hayat kurtarır. Her meslek için karşındaki kişiye doğru sorular sorarak bizi doğru sonuca en kısa şekilde ulaştıracak cevaplar almak hayati önem taşır. 

Soru sormak bir çok iş sürecinin de en önemli metotlarındandır. Gazeteciler için haber yazma kurallarından olan 5N+1K kuralı haberi en doğru şekilde yazmanın en güzel metodudur. Ne, Ne zaman, Nasıl, Niçin, Nerede ve Kim sorularının cevaplarını alarak kapsamlı ve doğru bir haber yazabilirsiniz. Bu metot iş hayatında da çok işe yarar. Öğrenmek istediğiniz bir proje ve çalışma için 5N+1K sorularını sorarak o konu hakkında genel olarak kısa sürede bilgi ve fikir sahibi olabilirsiniz.

Özellikle Yalın yönetim metodolojisinden problem çözmede kullanılan Neden-Neden soru sorma metodu da bize problemin kök nedenini bulmada çok yardımcı olur. Problemin gerçek sebebini bulmak için en az 5 kez “Neden” sorusunu sorarak kök neden analizi yapabilir, sorunun gerçek kaynağını bulabilirsiniz.

 İş  hayatında geribildirim verirken, iletişim kurarken, toplantı yönetirken  kullandığımız sorular ve kullandığımız cümleler de  çok önemlidir. Geribildirim kişiyi üzmek, aşağılamak, suçlamak amacıyla verilmez tam tersi onun eksiğini uygun bir şekilde ifade ederek gelişimini ve motivasyonunu desteklemek için verilir. Problem anında kişiye odaklanmak yerine sürece ve yaşanılanlara odaklanmak bizi daha verimli ve mutlu kılar.

İş hayatında sıkça kullanılan yıkıcı ve yapıcı soru tiplerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ekibinizle iletişim kurarken, toplantılarında bu soru tiplerinden hangisini daha sık kullanıyorsunuz kendinizi öz değerlendirme yapmanızı isterim.

Yıkıcı Soru Tipleri

Neden böyle oldu?

Hala niye olmadı?

Kim yapmış, Kimin Hatası?

Yine mi aynı sorun?

Neden çözemiyorsun?

Neden bunu böyle yaptın?

Neden çözemiyorsunuz?

Yapıcı Soru Tipleri

Nasıl yapabiliriz?

Başka ne olabilir?

Sen ne düşünüyorsun?

Neyi farklı yapabiliriz?

Bu konuda sence ne daha yararlı olur?

Bu duruma başka bir açıdan bakarsak ne olabilir?

Bu durum bize nelere mal olabilir?

Daha iyisi nasıl olabilir? Bu konudaki fikirlerin nedir?

Einstein “Bir kişinin zekası verdiği cevaplardan değil, sorduğu sorulardan anlaşılır” demiş. Hayatımızın her anında gerektiği zaman doğru sorular sormak ve verilen cevapları doğru yorumlayıp analiz etmek bize hem zaman hem de para kazandıracaktır. Doğru sorular sor, doğru yönet.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.