Son yıllarda iş dünyasında sıkça "Çevik Organizasyonlar" ve "Çevik Yönetim" modelleri konuşulmaya ve uygulanmaya başladı. Birçok firma çevik tarzda yönetime geçmek üzere organizasyonel ve kültürel olarak değişime geçti.
Psikoloji ve Tıp literatürüne de son yıllarda "Duygusal Çeviklik" kavramı gidi ve bu konu sıkça konuşulmaya başlandı. Harward Business Review'deki ses getiren makalesini kitap olarak yayınlayan Dr. Susan David'in "Duygusal Çeviklik" adlı kitabı bu konuyu derinlemesine anlatıyor ve çeşitli örneklerle açıklıyor.
Benim de ilgiyle okuduğum ve kendime birçok not aldığım kitaptan bazı çarpıcı notları ve bu kavramdan anladıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Duygusal Çeviklik, kendimizi ne kadar kötü hissedersek hissedelim iyi düşünmeye, iyi hissetmeye ve mutlu olmaya çalışmalıyız, bu kötü duyguları yok saymalaıyız bakış açısının doğru olmadığını savunan bir duygu yönetim modeli. Aksine kendimizi kötü hissettiğimizde iyi hissetmemiz için kendimizi zorlamamız gerektiğini, bizi üzen, dibe götüren duygulara odaklanıp onları anlamamız ve kabullenmemiz gerektiğini savunuyor. Duygusal Çeviklik ile olumsuz duygularımızı kabullendikten sonra kalıcı iyileşmenin ve gerçekten iyi hissetmenin başlayacağını örneklerle, bilimsel araştırmalarla anlatıyor kitap boyunca Dr. Susan David. Kendimizi kötü hissetmekle barışmamız gerektiğini söylüyor.
Hiç kimse mükemmel değildir, her insanın farklı farklı eksiklikleri defoları vardır. Gerçek olmak biraz çiziklerinin olmasını, biraz hırpalanmayı gerektirir. Kimsenin oynamadığı, bir köşede duran cansız oyuncaklar mükemmeldir ve sonsuza kadar mükemmel kalır.
Duygusal çeviklik bahanelerin ve numaraların olmamasıdır. Kendini tümüyle "iyi ve "kötü" duygularıyla birlikte bir bütün olarak şefkatle, cesaretle ve merakla kabul etmektir. Kendini olduğun gibi kabullenmek ve sevmek...
Duygusal Çevikliğinizi artırmak için kitaptan aldığım tavsiyeler ise şunlar;
Duygularının farkında olan ve onları amaçları doğrultusunda doğru yönetebilen kişiler başarılı ve mutlu oluyorlar. Her şey bilgenin dediği o sihirli söz ile başlıyor. "Kendini Bil"
***Dr Susan David'in bu konuyu kısaca özetlediği Tedx konuşmasını izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=NDQ1Mi5I4rg&t=12s