Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat bize ne vaat ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2025 14:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2025 14:15

Atilla İlhan’ın “Ayrılık da Sevdaya Dahil” şiirinin dizeleri gibi üzüntü, sıkıntı, stres de hayata dahil. Hayat bize mutluluk vaadi vermiyor ama üzüleceğimizin garantisini veriyor.

Bu hayat gerçeği Psikoloji ve Tıp literatürüne “Duygusal Çeviklik” kavramı olarak girdi Harward Business Review’deki ses getiren makalesini kitap olarak yayınlayan Dr. Susan David’in “Duygusal Çeviklik” adlı kitabı bu konuyu derinlemesine anlatıyor ve çeşitli örneklerle açıklıyor.

Benim de ilgiyle okuduğum ve kendime birçok not aldığım kitaptan bazı çarpıcı notları ve bu kavramla ilgili hayat farkındalığımızı artıracak bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Duygusal Çeviklik, kendimizi ne kadar kötü hissedersek hissedelim iyi düşünmeye, iyi hissetmeye ve mutlu olmaya çalışmalıyız, bu kötü duyguları yok saymalıyız bakış açısının doğru olmadığını savunan bir duygu yönetim modeli. Aksine kendimizi kötü hissettiğimizde iyi hissetmemiz için kendimizi zorlamamız gerektiğini, bizi üzen, dibe götüren duygulara odaklanıp onları anlamamız ve kabullenmemiz gerektiğini savunuyor. Duygusal Çeviklik ile olumsuz duygularımızı kabullendikten sonra kalıcı iyileşmenin ve gerçekten iyi hissetmenin başlayacağını örneklerle, bilimsel araştırmalarla anlatıyor kitap boyunca Dr. Susan David. Kendimizi kötü hissetme duygu haliyle barışmamız ve bu duyguyu da yaşamamız gerektiğini söylüyor.

Hiç kimse mükemmel değil, her insanın farklı farklı eksiklikleri defoları var. Gerçek olmak biraz çiziklerinin olmasını, biraz hırpalanmayı gerektirir. Kimsenin oynamadığı, bir köşede duran cansız oyuncaklar mükemmeldir ve sonsuza kadar mükemmel kalır. Yıpranma bir şeyler üretmenin, insanlarla içli dışlı olmanın, çok çalışmanın, birçok insanla temas etmenin hatta bu dünyada mutlu olmak için çabalamanın göstergesidir ve bizim yaşam mücadelesi içinde olduğumuzu gösterir. Ölüler üzülmez, strese girmez, hayal kırıklığı yaşamaz.

Duygusal çeviklik bahanelerin ve numaraların olmamasıdır. Kendini tümüyle “iyi” ve “kötü” duygularıyla birlikte bir bütün olarak şefkatle, cesaretle ve merakla kabul etmektir. Kendini olduğun gibi kabullenmek ve sevmektir…

Duygusal Çevikliğinizi artırmak için kitaptan aldığım tavsiyeler ise şunlar;

Yeni bir şey tecrübe ederken geçmişten gelen duygu ve düşüncelerinizle oluşturduğunuz kalıplara bağlı kalmayın, geçmişin oltasına takılmayın. Büyük bir değişim içindeyiz, bugüne hizmet etmeyen geçmiş hikayelerinizi zihninizden serbest bırakın Hayattaysak bazen düşeceğiz, incineceğiz, strese gireceğiz, hata yapacağız ve üzüleceğiz. Bunların normal olduğunu kabul edin, yaşadıklarınızı kabullenin. Sevmenin ve yaşamanın keyfine varmak, mutlu olmak için mükemmellik peşinde koşmayın. Olanı olduğu gibi kabullenmeyi ve bundan keyif almayı deneyin. Her olumlu duyguyla beraber gelebilecek olası olumsuz duyguya da hazırlıklı olun. Üzgünken neşeli de hissedebilir, başarılıyken başarısız bir iş yapabilir, sevgi doluyken birinden nefret de edebiliriz. Korkusuz olmak zorunda değiliz. Kendi değerlerimiz ve doğrularımız doğrultusunda cesaretle ilerleyebilmenin keyfine varmalıyız. Korkusuzluk, korksak da cesaretle ilerleyebilmektir. Kendimizi sürekli akışa bırakıp koşullara teslim olmak yerine, yeni fırsatlara gözümüzü çevirmeli ve cesaretle konfor alanımızdan çıkmaya çalışmalıyız. Hayatın güzelliklerinin hayatın kırılganlıkları ile kardeş olduğunu unutmamalıyız. Anın keyfini çıkarmalı, geleceğin kaygılarına yenik düşmemeliyiz. Gençliğimiz bitene kadar genç, sağlığımız elimizden gidene kadar sağlıklı, ayrılık vakti gelene kadar sevdiklerimizle beraberiz. Hayat amacımızı değerlerimizden vazgeçmeden gerçekleştirmeye çalışmak için elimizden gelen çabayı sarf etmeliyiz. Amacımızı yüreğimizin en derininde hissetmeli ve kendi amacımızın da kalp atışını duymalıyız.

Duygularının farkında olan ve onları amaçları doğrultusunda doğru yönetebilen kişiler başarılı ve mutlu oluyorlar. Her şey bilgenin dediği o sihirli söz ile başlıyor. “Kendini Bil”

Yazımı Dr. Susan David’in Tedx konuşmasındaki Afrika diline ait bir kelimeyle bitirmek istiyorum “Sawubona” Anlamı ise seni görüyorum ve seni var olmaya davet ediyorum demekmiş.

Görüldüğümüz ve yaşamda var olduğumuz bir hayat dileğiyle…

***Dr Susan David’in bu konuyu kısaca özetlediği Tedx konuşmasını izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=NDQ1Mi5I4rg&ab_channel=TED

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.