TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hizmetkar Liderler En Sevilen Lider Modeli

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2022 09:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2022 09:38

Günümüzde birçok lider modeli tanımlanıyor. Her birinin üstün gelen ve kuruma değer katan bir yönü var. Her ne kadar tanımlanması eski olsa da son dönemlerde iş değişikliği sürelerinin kısalması, kurumsal bağlılığın azalmasıyla yeniden gündem olan ve konuşulmaya başlayan liderlik modellerinden biri  "Hizmetkar Liderlik"

Bu konuyla ilgili çalışmalar 1970'li yıllarda başlamış ve bu kavram ilk kez Robert K. Greenleaf tarafından kullanılmıştır. Hizmetkar liderliğin özünde öncelikle, hizmet etme isteği yatıyor. Netflix de New Amsterdam dizisindeki hastanenin başına gelen tıbbi direktör tam da bu modele güzel bir örnek. İnsan odaklı, müşteri memnuniyeti odaklı insancıl ilişkiler kuran direktörün ekibiyle konuşurken en çok kullandığı cümleler ise hizmetkar liderlerin en çok kullandığı cümleler:  "Sizin için ne yapabilirim?, Sana nasıl yardımcı olabilirim"

Hizmetkâr liderlik benim çok sevdiğim ve desteklediğim  insan odaklı liderlik yaklaşımlarından birisi. Çalışan odaklı olan hizmetkâr liderin en önemli motivasyonu çalışanlarına "hizmet etmek" arzusudur. Hizmetkâr lider, çalışanlarının bireysel gelişimine katkı sağlayarak, kurumun performansının artırılabileceğini esas alan bir liderlik tarzıdır.

Hizmetkâr liderliğin, diğer liderlik yaklaşımlarından ayıran en önemli özelliği insanlar arası işbirliğini ön planda tutması ve çalışanlar ile uzun dönemli ilişkiler kurmayı hedeflemesidir. Kurum içinde ve dışında başkalarına yardım etme kültürü oluşturulmasını sağlar. Hizmetkâr liderler, işletme içinde ve dışında, işletmenin müşterilerini de kapsayacak şekilde topluma fayda sağlamayı ve değer yaratmayı, faydalı insan olma bilincini yaratmayı hedeflerler.

Bu konuda akademik çalışmalar yapan Liden ve çalışma arkadaşlarının hizmetkâr liderlik modelinde, şu değerler ön plana çıkmaktadır.

1-Duygusal destek sağlar: Çalışanların kişisel düşüncelerine, kaygılarına, isteklerine ve ihtiyaçlarına duyarlıdır.

2. Topluma değer katar : Topluma hizmet etme konusunda bilinçli ve duyarlı davranır, toplumsal gelişimin sağlanmasına destek olur.

3. Bilgi paylaşımı yapar:  Özellikle yeni çalışanlara, astlarına yardım edebilmesi için organizasyon ve görev hakkında yeterli bilgiye sahip olmasını sağlar.

4. Yetkilerini güçlendirir : Çalışanları kurum içerisindeki problemleri çözmek için yetkilendirme yapar ve cesaretlendirir, karar verme konusunda destek verir.

5. Çalışanların kişisel gelişimi ve başarısına odaklanır:  Çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerinden sorumluluk duyar, bu konuda onları destekler ve onlara mentorluk yapar.

6. Çalışanların ihtiyacını önceliklendirir:  Liderin kendi önceliklerinden ve menfaatlerinden çok astlarının menfaatlerini ön planda tutar. Çalışanların işle ilgili sorunları olduğunda kendi önceliklerini bir kenara bırakıp onlara yardım eder ve destek verir.

7. Etik davranır: Çalışanlarla açık, adil ve dürüst iletişim kurar.

8. İlişkilere önem verir:  Başkalarını tanıma, anlama ve destekleme özen gösterir ve uzun süreli ilişkiler kurmaya odaklanır.

9. Hizmet etmekten keyif alır: Başkalarına ve hizmet etme çabasındadır ve çevre tarafından da böyle tanımlanmak ister.

Liderin ekip arkadaşlarıyla insan odaklı ilişkiler kurması ve emreden yerine birlikte yapan modelde çalışması ekibin uyumunu ve motivasyonunu güçlendirir. İnsan odaklı liderler kısa ve uzun vadede her zaman kuruma kazandırır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.