TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kilit Taşının hayatımızdaki önemini biliyor muyuz?

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2022 17:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2022 17:03

Eski Roma yapılarından beri kullanılan köprü, kubbe gibi yapıların tam ortasındaki ağırlığı ve dengeyi sağlayan taşa “kilit taşı” deniyor. Kilit taşı üzerine binen yükü dengeli bir şekilde sağında ve solunda bulunan taşlara dağıtıyor. Bu taşlarda bu yükü ve basıncı toprağa kadar iletiyorlar. Böylece bu teknikle yapılmış yapılar yüzyıllar boyu ayakta kalmayı başarıyor.

Kubbeli tarihi yapıların hepsinde kilit taşını görebilirsiniz. Doğal afetler, savaşlar sonrasında etrafındaki duvarlar yıkılsa da ayakta kalan kubbeye baktığınızda ortasında sapasağlam duran kilit taşını görebilirsiniz.Kilit taşı olmazsa bu yapıların sapasağlam ayakta durması imkansızdır. Günümüze kadar gelen kubbeli yapıların köprülerin çoğunda kilit taşı vardır. Taşıyıcı sistemlerin en güçlüsü içinde kilit taşı olan sistemlerdir. Gücü de etrafındaki taşların yapısı ve harcına göre çoğalır ya da azalır…

Her kurumun da organizasyonda kilit taşı gibi rol oynayacak liderlere ihtiyacı var diye düşünüyorum. Etrafındakileri bir hedef doğrultusunda bir araya getirip motivasyonla adeta birbirine kilitleyecek ve şartlar koşullar ne olursa olsun dağılmadan, yıkılmadan dimdik ayakta durmasını sağlayacak kilit taşı gibi lider.

Kilit taşı nasıl üzerindeki yükü ve basıncı nasıl dengeli bir şekilde etrafındaki taşlara aktarıyorsa lider de üzerindeki yük ve sorumluluğu ekibindekilere dengeli bir şekilde delege edebilmeli. Herkesin ekip içindeki görev ve sorumluluğu  dengeli olmalı, lider bu delegasyonu öyle güzel yapmalı ki ekip birbirinden güç alsın, birbirine güç versin.

Kurumsal ya da özel hayatta  ırk, dil, din, cinsiyet ayrımcılığı yapmadan insanları kişilikleri, bilgi, beceri, ve tecrübeleri doğrultusunda bir araya getirmek ve onları bir arada tutmak için gerekli olanları sağlamak çok kıymetli. Bu kıymetli işi de layıkıyla yapacak kilit taşı gibi sağlam, iyi bir lidere ihtiyacımız var.

Kilit taşı liderin ihtiyacı olan şeylerin başında ise liderin bilgi ve tecrübesinin yanı sıra iletişim, empati, etkin dinleme ve anlama becerisi geliyor. Ekibini tanısın, anlasın ki onları bir arada tutacak şekilde davranış ve yönetim modeli belirlesin.

Sosyal ortamlarda da bazı insanlar da bulundukları ortamın kilit taşı gibidir. Etrafındaki kişileri belli bir amaç doğrultusunda birleştirir, kenetler, onların dağılmadan yıkılmadan yıllar boyunca bir arada kalmasını sağlar. Varlığı esnasında üzerinde hiçbir yük taşımıyormuş, kimseden farkı yokmuş gibi gözükse de yokluğu büyük yıkım olur, bütün grup dağılır, aile parçalanır.

Her grubun, her takımın, her ailenin bir kilit taşına ihtiyacı vardır. Kilit taşının güçlü olduğu yapıları yıkmak, yok etmek zordur. Birbirinin üstüne binmiş elleri mi daha kolay dağıtırsınız, birbirine kenetlenmiş elleri mi …

Birilerin hayatında kilit taşı olmanız ve kilit taşı gibi insanların kıymetini ve değerini anlamanız dileğiyle…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.