TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kişinin aynası iştir, Liderin aynası ekibidir...

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2020 10:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2020 10:14

Saraya kılıç ustası seçerken en iyi öğretmenlerin öğrencilerini  karşılıklı cenk ettirirler, başarılı olan öğrencinin ustasını saraya "kılıç ustası" olarak seçerlermiş. Hangi öğrenci iyi yetiştirilmişse ustası saraya kılıç ustası olarak gidermiş. Ne kadar bilgelik ve derinlik  içeren bir seçim yöntemi değil mi? Kılıç sallayanlardan en iyi öğrenci seçilmiyor, ustalar birbiriyle dövüştürülmüyor.  Burada marifet öğretmek, yetiştirmek... Cenki kazanan da geleceğin kılıç ustası adayları arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Ustasının sarayda işe alınması ona ayrıca bir değer katıyor.

Eğitimlerde  hep söylenen bir söz vardır. Eğer öğrenci  öğrenemiyorsa, öğretmen öğretememiştir diye...İşte o hesap. Öğretmenin marifeti yetiştirdiği kıymetli öğrencilerle ölçülür...Farkındalığı yüksek başarılı kişiler ben şu öğretmenin öğrencisiyim diye gururla hocasını hep anar... Hem hocasını yüceltir hem de onun öğretileriyle yetiştiği için kendini...

Yöneticinin başarısı da  yetiştirdiği ekibi ile ölçülse her şey ne kadar farklı olurdu.  O zaman tüm yöneticiler elindeki tüm fırsat ve olanakları sonuna kadar ekibinin başarısı için kullanır. Ekibi de yöneticisinin kendilerini bu kadar desteklediği bir ortamda, kendisine sağlanan extra  imkanlarla mutlu ve motive olarak işine dört elle sarılır. Böyle bir ekibin  başarısı da kaçınılmaz olur. Bu senaryoda herkes kazanıyor. Eğer yönetici ekibindekiler öne çıkmasın, çok parlak gözükmesin, kendi başarısını gölgelemesin sadece kendisi parlasın bakış açısıyla hareket ederse aslında kendine ve de kuruma kötülük yapmış olur. Bu tarz yöneticilerle çalışanlar mutlu, verimli ve motive çalışmadığı için çıkan işler de sıradan olur, ekip de yönetici de istenen başarıyı yakalayamaz.

Özgüveni yüksek yöneticiler ekibindekileri ön plana çıkartır, onlara fırsatlar verir, potansiyellerini keşfederek onları geliştirir, dönüştürür. Karşılıklı anlayış ve güven ortamı sağlanan ekiplerde başarı kaçınılmazdır. İyi bir lider ekibinden liderler yetiştirenlerdir.

Birçok işyeri bünyesinde çok iyi liderler çalıştırıyor ama bu liderler yeni liderler yetiştiriyor mu, firmalar gelecek ekibini hazırlıyor mu? Şu anki liderler muhteşem, peki 10 yıl sonra bu firmayı yönetecek muhteşem liderler kimler olacak....

Yazımızı iyi liderlerin başarısız görünen bir ekibi nasıl muhteşem hale getirdiği ile ilgili  gerçek bir hikaye ile bitirelim.

Toyota  Amerikanın  en çok zarar eden firmalarından birini satın alır. 

Firma  son 2 yıldır zarardadır, işçilerde  %20 devamsızlık vardır, verimlilik oranı çok düşüktür, çalışanlar arasında sürekli olaylar çıkmaktadır  hatta o  kadar karışıktır ki sendika bile oraya girmek istememektedir.

Toyoto bu firmayı alıp Japonya'dan kendi liderlerini ve mühendislerini getiriyor. Beklenenin aksine kimseyi işten çıkarmıyor. Burada çalışanlara insanca yaklaşıp, yalın sistemlerini anlatıyor. Firmanın liderleri çalışanlara yeni üretim ve yönetim sistemini adım adım anlatarak  yalın sistemi sahiplenmesini sağlıyor. Böylece firma yeni liderler sayesinde aynı çalışanlarla karlı ve mutlu hale geliyor. Devamsızlıklar neredeyse yok oluyor, verimlilikler artıyor.

Çalışanların potansiyeli kadar bu potansiyeli ortaya çıkaracak liderler ve bu liderlerin yetiştireceği geleceğin liderleri kurumların vazgeçilmezi olmalı....

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.