TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Motivasyonunuzu Nasıl Sağlarsınız?

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2021 11:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 11:49

Motivasyon, davranışlarımıza enerji veren ve harekete geçmenizi sağlayan güç olarak tanımlanıyor. Peki sizi harekete geçiren güç nedir, bu gücün ortaya çıkması için ne yapmanız lazım ve bu gücün devamlılığı nelere bağlı hiç düşündünüz mü?

Goethe "Bilmek yetmez uygulamak lazım, istemek yetmez yapmak lazım" demiş. Harekete geçmeden, çalışmadan, üretmeden, bir şeyleri değiştirmeden başarmak imkansız. Bunun için de her aşamada motivasyon şart tabiki.

Yazımıza Nasreddin Hoca'dan motivasyonla ilgili kıssadan hisse hikayemizle devam edelim.  Cuma vaazı öncesi köyün imamı hastalanır köyün muhtarının acilen Cuma namazı için hoca bulması gerekir.  Bunun üzerine Nasrettin Hoca'nın evine gider ve onun Cuma günü namazı kıldırıp vaazı vermesini rica eder. Nasrettin Hoca "gelirim ama öncesinde 1 kese altın isterim, altınsız vaaz vermem " der.  Muhtar çok şaşırır ama hocayı da kırmak istemez. Tamam der bütün köyü dolaşır ve 1 kese altını toplar. Cuma günü hocaya verir hoca namazı kıldırır ve ardından çok etkileyici herkesin çok beğendiği muazzam bir konuşma yapar. Herkes hayır dualar ederek camiden ayrılır. Nasrettin hoca vaaz sonrası muhtarın yanına gider ve 1 kese altını ona geri verir. Muhtar şaşırır,  hocam  bunlar sizin neden geri veriyorsunuz der. Hoca da "cebimde 1 kese altın olmadan öyle güzel ve coşkulu konuşamıyorum, kendime güvenemiyorum, konuşma bitti artık altına ihtiyaç yok" der gülümseyerek. Hocanın konuşma motivasyonu cebindeki 1 kese altındır ve altınlar ona güç vermiştir.

Herkesin harekete geçmek için ihtiyacı olan farklı motivasyon kaynakları vardır. Kimi paradan, kimi övgüden, kimi alkışlanmaktan, kimi de sevilmekten motive olur. Bunların hepsi dış kaynaklı bizi motive eden etmenlerdir. Motivasyonumuzu sürekli tutabilmek için iç motivasyonumuz çok daha önemlidir. Dışardan motivasyon desteğine ihtiyaç duymadan içten yanmalı motor gibi kendi kendini motive edebilen kişiler çok daha başarılı olurlar. Çünkü ihtiyaç duydukları güç kendi içlerindedir.

Hedefleriniz için İç Motivasyonunuzu Artırmayı  Sağlayacak 10 güzel öneri:

  1. Her şeyin başı sağlık. Sağlığımıza ve uykumuza özen gösterelim.
  2. Hedeflerinizi net bir şekilde ifade edin bunu bir yere yazın,
  3. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için plan yapın, bol bol düşünün
  4. Harekete en bildiğiniz konudan küçük bir adım atarak başlayın.
  5. Hedefiniz için her gün 5 dakika bile olsa zaman ayırın. Hedefinizi hiç düşünmediğiniz bir gününüz bile olmasın
  6. Sizinle aynı hedef ve hayalleri olan kişilerle konuşun, onlara kendi hedeflerinizi anlatın
  7. Motivasyonla ilgili kitap okuyun, film izleyin, videolar izleyin
  8. İlham alacağınız başarı hikayeleri okuyun, biyografiler okuyun, belgeseller izleyin
  9. Yapmak istediğinizi elde ettikten sonra hayatınızın nasıl olacağını gözünüzde canlandırın. Hedefinize ulaştıktan sonra nasıl hissedeceğinizi düşünün.
  10. Kendinize sürekli "bunu yapabilecek akla, güce ve imkanlara sahibim" gibi olumlu cümleler söyleyerek kafanızdaki engelleri yok edin.

Her insan kendisinin bile farkında olmadığı müthiş bir potansiyele ve zekaya sahip. Yeter ki onu kullanmak için yeterli heves ve gayrete sahip olsun. Kendinize inanın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.