TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mutlu çalışanlar firmaya daha çok kazandırıyor

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2021 11:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2021 11:47

Belki de hayattaki tüm çabamız günün sonunda mutlu olmak için, ama tüm mutsuzluklarımız da bu süreçte yaşadıklarımızdan kaynaklanıyor. Yapılan tüm bilimsel çalışmalar mutlu çalışanların daha verimli, daha yaratıcı ve daha aidiyeti yüksek olduğunu, bunun da kurumun karlılığına büyük etkisi olduğunu gösteriyor.

Gallup'un son 20 senedir iş memnuniyeti araştırmalarına baktığımızda çalışanlarda memnuniyet artışı olmadığı görülüyor. Son araştırmasına baktığımızda ABD'da çalışan nüfusun %70'i, Türkiye'de %85'i dünya genelinde ise ortalama %87'si mutsuz çalışıyor. Mutsuz çalışanın gerçek potansiyelini ortaya koymadığı, verimli olmadığı, inovasyon yapmadığı, rakip firmalara transfer olduğu düşünüldüğünde Gallup' a göre bu mutsuzluğun dünya ekonomisine yıllık maliyeti 450-500 milyar dolar civarında gerçekleşiyor.

Jacob Morgan Araştırma Şirketi 2017 de 250 büyük organizasyonda yaptığı araştırmada çalışanına yatırım yapan firmaların çalışan başına karının yapmayanlara göre 4 kat fazla olduğunu tespit ediyor. Jacob Morgan'ın çalışmaları insan yönetimine ve iş tecrübesine yatırım yapan, çalışanını geliştiren  kurum ve organizasyonların gelir, kar ve çalışan başına verimlik oranında tam dört kat artış olduğunu rakamsal olarak da gözler önüne seriyor.

Capital dergisi de Gallup'un yaptığı memnuniyet anketini Türkiye'de derinleştirerek yapmış ve memnuniyetsizlik sebeplerini tespit etmeye çalışmış. Araştırma sonucuna göre memnuniyetsizlikte ilk üç sırada %27 ile yönetici ve iş arkadaşları ile iletişimsizlik , %25 ile Maaş ve %15 ile kariyer olanaklarının sınırlı olması yer alıyor.

Kurumlar finansal, fiziksel sermayelerinin yanı sıra çalışanları ile yanı "entelektüel sermaye" ile var olan yapılardır. Entellektüel sermaye maddi olmayan o firmada çalışanların sahip olduğu bilgi, tecrübe ve iş kültürüdür. Entelektüel sermaye kurumun değerini en çok artıran unsurdur. Kişilerin sahip oldukları bilgi ve tecrübelerle firmaya değer katacak şekilde yaptıkları katma değeri yüksek ürünler, projeler, yazılımlar, iş fikirleri kurumun entellektüel sermayesini oluşturuyor. Özellikle son yıllarda bilgi teknoloji odaklı firmaların satış değerlerini ve sahip oldukları maddi varlıkları düşündüğünüzde entelektüel sermaye birikiminin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha görürüz.

Entellektüel sermayenin ölçümünün en basit ve en kolay anlaşılabilir hesaplama yöntemi  "Piyasa Değeri - Defter Değeri" olarak bilinir. Yani bir işletmenin piyasa değerinden, işletmenin defter değerini (Muhasebe kayıtlarında görünen) çıkartırsak, aradaki fark işletmenin sahip olduğu entelektüel sermayesinin değerini gösteriyor. Microsoft'un piyasa değerinin %95'ini entellektüel sermayesi oluşturmaktadır. Sahip olduğu maddi varlıkların mevcut şirket değeri içerisinde çok küçük payı vardır.

İşletmelerin yanlış insan politikaları, verimsiz ve başarısız performans değerlendirmeleri, başarıların yeteri kadar değerlendirilmemesi, çalışanların kariyer planlarının yapılmaması, çalışma koşullarının iyileştirilmemesi, sosyal hakların dikkate alınmaması, motivasyona önem verilmemesi ve burada sayamayacağımız kadar birçok nedenden dolayı, çalışanlar ya mutsuz ve verimsiz çalışmaya devam ediyor, ya da işletmelerden ayrılıyor. Bu durum da ürünlerin kalitesini, verimliliği,  müşteri memnuniyetini ve çok doğal olarak karlılığını direkt etkiliyor.

Velhasıl kurumlar için entelektüel sermaye ne kadar önemliyse o sermayenin büyümesi için de "çalışan mutluluğu" o kadar önemli. Sermayesinin kıymetini bilenler ve sermaye artırımına gitmek isteyen firmalar çalışanlarının mutluluğuna yatırım yapıyor. Böylece hem çalışan hem de işveren kazanıyor, mutlu oluyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.