TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ne kadar hazırcevap sınız?

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2020 10:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2020 10:41

Hazırcevap insanları hep zeki ve yaratıcı bulmuşumdur. Tabi bu bahsettiğim lafa lafla karşılık vermekten daha öte bir şey. Karşıdakine ders vermek bunun yanı sıra  çok daha derin ve kapsamlı düşünmeye sevk etmeye yönelik sözleri kast ediyorum.

Hazırcevap olmak için zeka ile birlikte daha birçok özelliği birarada bulundurmak gerekiyor. Bence en başta iyi dinlemek,  analitik düşünmek, güçlü bir hafızaya sahip olmak, genel kültür ve bilgi düzeyinin ortalamanın üstünde olması, beden dilini doğru okumak ve sözlü ifade becerinizin gelişmiş olması gerekiyor.

Tarihe baktığınız da birçok liderin dostlarına veya düşmanlarına söyledikleri hazırcevaplar hepimize ders olacak nitelikte. Beğendiğim tarihe geçmiş sözleri bir yere not eder ve bunları eğitimlerimde yazılarımda paylaşmayı çok severim.

Bazı liderlerin tarihe geçmiş hazırcevap diyaloglarını zihnimizi ve ufkumuzu açmak için burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938)

Atatürk'ü Cumhuriyet kurulduktan sonra ziyarete gelen Yugoslavya Kralı Aleksandre;

"Ekselans biz Türkleri çok severiz. İngiltere bize birlikte savaşa girmeyi karşılığında da Batı Anadolu'yu bize  vermeyi önermiştik ama biz Türkleri sevdiğimizden kabul etmedik" demiş karşılığında güzel sözler duymayı umarak.

Atatürk gülümseyerek cevap vermiş.

"Bize olan sevginize teşekkür ederiz haşmetmeapları. Sonra da size çok büyük geçmiş olsun"

Winston Churchill (1874-1965)

George Bernard Shaw Başbakan Churchill'i Pygmailon adlı tiyatro oyununun galasına davet eder. Davetiyeye de şu notu yazar...

"Size 2 bilet ayrıldı. Bir dostunuzu da getirin, eğer varsa tabii....

Churchill bu notun üzerine hemen not yazarak Shaw'a geri gönderir.

"İlk gece gelemeyeceğim için üzgünüm. Fakat ikinci gece gelebilirim, eğer hala devam ediyorsa tabi...."

Abraham Lincoln(1809-1865)

İşe alımda torpil, referans dünyanın her yerinde geçerli ve geçmişi eskilere dayanan bir yöntem. 1860'lı yıllarda Lincoln başbakanken yanına bir kadın gelir ve ısrarcı bir ses tonuyla

 "Sayın Başkan oğlumu albaylığa yükseltmelisiniz. Bunu bir rica olarak değil hakkımız olarak istiyorum. Büyükbabalarımız, amcalarımız, babalarımız ve eşim hep orduda savaşarak hizmet verdi. Bu ülkeye büyük katkı sağladık oğlum da albaylığı hak ediyor".

Lincoln kadına doğru yönelerek şöyle der:

"Hanımefendi bana göre aileniz ülkemiz için yeterince hizmet vermiş. Artık başka ailelere de fırsat verme zamanı geldi bence"

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Napoleon doğu seferindeki büyük yenilgi sonrası Fransa'ya döner. Hükümet üyelerinden biri Napoleon'u eleştirdikten sonra haritanın başına geçer ve parmağını harita üzerinde ordunun alamadığı bölgelere koyarak konuşmaya başlar. Parmağını birkaç bölgeye koyarak önce buraları almalıydınız sonra parmağını denizin üstünde hareket ettirerek sonra buraya geçmeliydiniz ve sonra da bu kaleyi almalıydınız diye anlatmaya devam ederken Napoleon dayanamayarak şöyle der;

-Evet haklısınız o bölgelere parmak gezdirerek alınabilseydi ben de dediğiniz gibi yapar alırdım demiş...

Diyaloglarınızda siz ne kadar hazırcevapsınız?  Kendinizi bu konuda başarılı buluyor musunuz? Etrafınızda bu konuda başarılı bulduğunuz kimler var?

Hadi bakalım kısa bir düşünme molası...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.