TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otantik Lider misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2021 19:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2021 19:25

Otantik kelimesini günlük hayatımızda sıkça duyar ve kullanırız. Otantik kavramının kökü Yunan Felsefesinden gelmektedir. "Kendi kendine de doğru olmak" demektir. Anlam olarak aslı bozulmamış, aslına uygun , katkısız şekilde korunmuş, doğalına en uygun olan anlamlarında kullanılır.

Otantik bir kıyafet, otantik bir mekan, otantik bir yemek diye belirttiğimizde onun kendine özgü, doğal yapısı değişmemiş, gelenekselliğini korumuş olduğunu vurgularız. Kişiler için kullanılan otantik kelimesi ise kendi öz değerlerini her ortamda koruyan, dış görünüşü ile iç dünyası arasında tezatlık olmayan, olduğu gibi, başkalarını taklit etmeyen, doğal ve içten insanlar için kullanılır.

İş dünyasında da "Otantik Lider" tanımlaması ile bu kelimeyi sıkça duyarız. Yönetim biliminde liderlik pek çok açıdan değerlendirilmiş ve çevresi üzerinde yarattığı etkiye göre sınıflandırılmıştır. Bunlar arasında; Karizmatik liderlik, Etkileşimci liderlik, Pozitif liderlik, Tam serbesti tanıyan liderlik, Güçlendirici liderlik, Dönüşümcü liderlik, Hizmetkâr liderlik ve Otantik liderlik türleri sayılabilir.

Son yıllarda pozitif psikolojik sermaye kavramına odaklanılmasıyla birlikte Otantik Liderlik üzerine birçok araştırma ve makale yayınlanmıştır.  Otantik liderlerin, kendileriyle ilgili farkındalıklarının yüksek olduğunu, şeffaf iletişimi benimsediğini,  söyledikleri ile yaptıklarının tutarlı olduğunu , dürüst ve pozitif ilişkilere odaklı bir liderlik tarzı sergilediğini söyleyebiliriz.

İş hayatında hedeflerimizi belirtirken sıkça "Gerçek Kuzey" kelimesini kullanırız. Her firma kurum kültürü ve hedefleri doğrultusunda Gerçek Kuzey'ine odaklanmaya çalışır. Medtronics firmasının CEO'su Bill George 'da "Gerçek Kuzey" adında yazdığı kitabında "Otantik Lider" kavramını derinlemesine anlatıyor. 

Otantik Liderlerin özelliklerini 4 ayrı başlıkta toplayabiliriz. Bu başlıklarda kendinizi değerlendirmeye ne dersiniz?

  1. Öz Farkındalık: Kendilerini artı ve eksi yönleriyle çok iyi tanır. Kendi tutkularını ve motivasyonlarını çok doğru belirlediklerinden bu anlamda tatmin yaşayacakları işte çok başarılı olurlar. Motivasyonları ünvan, para değil kendi tutkularıdır.
  2. Kişisel değerlerine bağlılık: Özgün kişiliklerini tanımlayan kişisel değerlerini baskı altında bile değiştirmezler. Bir gruba, toplumdaki veya şirket içindeki baskın görüşlere uyum göstermek adına kendi değerlerini yok saymaz, onlar için mücadele ederler.
  3. Uzun süreli ilişkiler kurmak: İlişkilerinde şeffaf ve güven odaklı olduğundan uzun süreli ilişkiler kurarlar. Güvenilir ve şeffaf liderler çalışanların iş ortamında huzurlu ve mutlu çalışmasını sağladığından çalışanların kuruma olan inancını ve bağlılığını pekiştirir.
  4. Yüreğiyle yönetmek: IQ'larının yanısıra EQ'ları yani duygusal zekaları da yüksek liderlerdir.  Birlikte çalıştıkları kişilere karşı şefkat duyar, empati gösterir, zor durumları aşmaları için cesaretlendirirler. İşi yönetirken duygularını ön plana alan, duygusal yöneticilerdir. Bu onların olumlu ve sahici ilişkiler kurmalarını kolaylaştırırken, basma kalıp liderlerden ayrıştırarak insanların saygı ve inancını kazanmalarına yardımcı olur.

Artık şirketlerde egosu yüksek, ben bilirim'ci, yüksek dağları ben yarattım'cı, kendini ayrı ve ayrıcalıklı tutan, ekibine psikolojik baskı kuran, bağıran, zor kullanan liderlerin dönemi bitti ve de kesinlikle bitmeli. İnsan odaklı firmaların daha verimli ve karlı olduğu birçok kez bilimsel çalışmalarla da kanıtlandı. Yeni yönetim modeline uygun liderlik tarzlarından birisi de etik ve ahlak seviyesi  yüksek olan, şeffaf ve güven odaklı ilişkiler kuran "Otantik Lider" tarzı liderliktir. Firmaların da sürdürülebilir olması için liderlerini insan odaklı otantik liderliğe doğru evrilmesi için teşvik etmesi, çeşitli eğitim ve gelişim programlarıyla desteklemesi gerekiyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.