TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Potansiyelini Büyütmek Senin Elinde

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 08:59

Bu hafta sizlerle meşe palamudu ve bonsai ağacının yetiştirilme hikayesini kariyerinizde ilham almanız için anlatacağım. Aslında hepimiz iş hayatına henüz keşfedilmemiş büyük bir potansiyelle başlıyoruz. Bu potansiyel doğru kişilerle, doğru sistemde karşılaşırsa gelişiyor, büyüyor zirveye ulaşıyor, yanlış kişilerle, yanlış işlerle de dibi görüyor, yok oluyor. Bu süreçte en büyük sorumluluk ise kendi için doğru olanı seçecek olan kişiye düşüyor.

Tohumuna pelit meyvesine palamut denilen meşe ağacının büyüme hikayesi tam bir ilham hikayesi. Ağacın dallarından düşen meyveler doğal koşullarda kendisi toprağın altına girmediği sürece filizlenemiyor. Eğer uygun koşulları bulamazsa doğada çürüyüp gidiyor, yok oluyor. Küçücük palamut önce toprağın içine girip aşağıya doğru 1 metre büyüyüp kökünü derine salıyor, ardından gökyüzüne doğru büyümeye başlıyor. Elverişli koşullarda büyüyenler 25 metreye kadar uzayabiliyor. Bilinen en uzun yaşayan meşe ağacı ise Amerika'daki 1500, Türkiye'deki 500 küsur yaşında...

Bugün sizde meşe palamudu gibi küçücük, sizi var eden ağacınızdan düşmüş ormanda tek başına yuvarlanıyor olabilirsiniz. Ama uygun zamanda kendinizi yeniden toprakla buluşturmayıbilginizle, tecrübenizle, değerlerinizle bulunduğunuz yerde kök salmayı becerirseniz siz de yıllara meydan okuyan kocaman bir meşe ağacı olabilirsiniz. İçinizdeki potansiyeli büyütmek için harekete geçmeli, büyümek için istek ve hevesle size can verecek toprağınız olan işinize kendinizi adamalısınız. Küçücük meşe palamudunun içinde göğe doğru 25 metre uzayacak koca bir meşe ağacının potansiyeli olduğunu unutmayın

Çin'de başlayıp Japonya'ya ardından bütün dünyaya yayılan bir bitki geliştirme sanatı olan Bonsai ağaçlarının yetiştirilmesinden de ilham alalım biraz. Küçük ağaççıklar olarak bildiğimiz Bonsai, Japonca bon ve sai kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.. Bon kelimesinin anlamı saksı veya tabak diye çevrilirken sai de ağaç demektir. Bonsaide saksıdaki ağaç anlamındadır.

Bonsai ağaçlarının genetik olarak normal ağaçlardan hiçbir farkı yoktur. Bu fideleri doğaya ekseniz kocaman ağaçlar olabilirler. Ama fide ekildikten sonra özel budama ve hızlı yaşlandırma teknikleri ile ağaçlar doğasındaki gibi hiç büyümeden saksıda yaşlandırılır. Ağaç saksı içinde ne kadar büyüyebilir, alanını genişletemez, saksının sağladığı imkanlar ölçüsünde büyümeye şekil almaya devam eder. Küçüktür ama özeldir, kıymetlidir bonsai ağaçları. Güzel bir saksıda, güvenli ve konforlu bir mekanda gözler hayranlıkla onun üzerinde bir şekilde, büyüyemeden yaşar gider. İçindeki ağaç potansiyeli ile süs bitkisi olur çıkar.

İşte size kariyeriniz için ilham alabileceğiniz doğadan yüzlerce örnekten sadece iksini aktardım. Her ikisinin de avantajlı ve dezavantajlı gözüken yanları var. Burada önemli olan siz ne istiyorsunuz. İstediğiniz sizin için doğru karardır. Sonunda meşe ağacı olmak da bonsai ağacı olmak da doğadaki her şey gibi değerlidir.

Potansiyelini keşfet, performansa dönüştür ve hayallerin için istediğin gibi büyü...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.